Menu

Azi, Schimbarea la Față – ziua în care nu trebuie să te cerți, iar rândunele și berzele se pregătesc de plecare

Luna august e o lună plină de sărbători. Creștinii sărbătoresc pe 6 august schimbarea la Față a Domnului, una dintre cele mai mari sărbători religioase. De această zi specială sunt legate multe obiceiuri și tradiții românești.
Schimbarea la Faţă a Mântuitorului reprezintă data la care Iisus, împreună cu trei dintre mucenicii cei mai apropiaţi, Petru, Iacob si Ioan, au urcat pe muntele Tabor ca să se roage. Aici, apostolii au fost învăluiţi într-un nor de lumină, în timp ce Iisus se ruga.

Schimbare-la-Fata
Schimbarea la Faţă, 6 august, constituie, de asemenea, un moment important în calendarul viticol: în această zi nu se lucrează, iar la biserică se duc fructe și legume din noua recoltă, se binecuvântează și se împart. În mediul rural, spiritul acestei sărbători este viu şi de aceea  se împlinesc obiceiuri, tradiţii şi superstiţii, asociate cu sporul în gospodării, cu sănătatea  şi cu numeroasele schimbări ce se petrec în natură, prilejuite de sosirea toamnei.

În Postul Adormirii Maicii Domnului, pentru bucuria praznicului Schimbarea la Faţă a Domnului, biserica acordă dezlegare la peşte, în orice zi a săptămânii este orânduită sărbătoarea. Cu acest prilej, credincioşii  împart săracilor preparate din peşte şi fructe de toamnă.

La sărbătoarea Schimbarea la Faţă a Domnului se sfinţesc grădinile, boabele de grâu pentru semănat şi toate recoltele. Credincioşii este bine să ducă la biserică prinoase din roadele pe care le au în gospodărie pentru a fi binecuvântate de preot. După slujba de binecuvântare, pachetele cu aceste ofrande-fructe, bucate de post  şi preparate din  peşte se împart sărmanilor.

Tradiţia spune că este bine ca sărbătoarea să fie trăită cu intensitate sporită prin rugăciuni. Pentru sănătatea şi pentru împlinirile familiei, credincioşii merg în pelerinaje la bisericile şi la mănăstirile care adăpostesc icoane făcătoare de minuni şi moaşte. Oamenii care se roagă în această zi, pentru a se elibera de o patimă (beţie, tutun, violenţe în familie) se vor vindeca, spune tradiţia.

Să nu ne certăm cu nimeni în ziua praznicului

În ziua praznicului, creştinii nu trebuie să se certe cu nimeni, mai ales cu rudele sau cu prietenii. Dacă această interdicţie nu este împlinită, în familia persoanei care a încalcat această tradiţie seculară vor predomina supărările timp de un an, până la viitoarea sărbătoare de Probejenie.

De ce trebuie să respectăm sărbătoarea Schimbarea la Faţă

Gospodinele trebuie să întâmpine sărbătoarea Schimbarea la Faţă cu evlavie, să nu  spele rufe, să nu arunce lături în curtea casei în ziua praznicului, iar curăţenia generală în gospodărie să se termine în ajunul sărbătorii. Se spune că în casa persoanei care încalcă, totuşi, tradiţia şi spală rufe, se vor adăposti mii de insecte. Potrivit unei vechi superstiţii, gospodinele nu trebuie să spele haine în această zi, pentru că în căminul lor se vor adăposti păduchii şi ploşniţele. Totodată, în ziua praznicului Schimbarea la Faţă, femeile nu trebuie să se spele pe cap. Persoana care încalcă această datină va avea surpriza să nu-i mai crească părul. Se spune că aceia care nu respectă obiceiurile legate de această sărbătoare vor fi uscaţi şi gălbejiţi, precum florile care încep să se veştejească.

Nu călătoriţi  în ziua praznicului Schimbarea la Faţă, pentru că rătăciţi drumul

Tot la Schimbarea la Faţă, tradiţia populară aminteşte că este bine să evităm călătoriile, chiar şi pe distanţe scurte, pentru că există riscul să rătăcim drumul spre casă. În acest caz, putem să ne întoarcem doar în anul viitor, odată cu venirea berzelor.

De Schimbarea la Faţă începe culesul fructelor

schimbarea

foto: www.crestinortodox.ro

În această zi se duc la biserică mere, pere, prune şi mai ales struguri. Recolta aceasta se numeşte „pârga” din struguri. Fructele se duc la biserică pentru a fi sfinţite, apoi se  împart credincioşilor care participă la slujba praznicului. Potrivit tradiţiei, în această zi se împart săracilor pachete cu fructe şi cu bucate de post, în memoria rudelor decedate. În tradiţia populară, boabele desprinse din ciorchini poartă numele de „Coliva de struguri”şi aceste ofrande se dăruiesc în memoria rudelor plecate în eternitate. Este bine să ducem astfele de ofrande la biserică; din moşi- strămoşi, împlinirea acestei datini atrage  sporul şi sănătatea în familia care înplineşte datina.

1(588)

foto: www.garbo.ro

Un ritual care alungă boala

Cine are o suferinţă trupească sau sufletească este bine să urmărească zborul berzelor; aşa cum pleacă berzele, tot aşa va pleca şi suferinţa sa.

La Schimbarea la Faţă apar primele semne de toamnă. Apele se răcesc şi nu trebuie să ne mai scăldăm în râuri

În popor există convingerea că Schimbarea la Faţă este o zi de hotar între vară şi toamnă. De asemenea, pentru munca la câmp, este ultima zi când se mai coseşte fânul. Din data de 6 august, toamna începe să-şi intre în drepturi, încet, încet. De acum, iarba nu mai creşte şi frunzele încep să îngălbenească. Potrivit tradiţie din moşi-strămoşi, din această zi nu trebuie să ne mai scăldăm  în apele repezi din zona de munte, pentru că acestea se răcesc şi, în mod cert, creşte riscul de îmbolnăvire.  Nici în apa râurilor nu trebuie să mai facem baie pentru că este spurcată de cerbi.

Schimbarea la Faţă, ultima zi când se culeg plantele de leac. Toate femeile însărcinate să respecte sărbătoarea

În această zi se culeg ultimele plante de leac, care vor avea puteri vindecătoare. Potrivit tradiţiei, în ziua praznicului Schimbarea la Faţă, viitoarele mame este bine să se roage şi să respecte sărbătoarea: să nu spele rufe şi să nu se certe cu nimeni, pentru a avea o naştere uşoară. Dacă vremea este însorită şi plăcută, vom avea o toamnă îmbelşugată. În schimb, dacă plouă, ne întâmpină o toamnă mohorâtă şi iarna va fi aspră, cu multă zăpadă.

Din ziua sărbătorii de Probrejean începe să se obrojească (să se îngălbenească) frunza codrului şi iarba câmpului.

Berzele se pregătesc să plece spre ţări mai calde, insectele şi şerpii se ascund sub pământ. Rândunelele se pregătesc şi ele de plecare, odată cu berzele, care le ajută să traverseze oceanul în siguranţă, purtându-le în spate.

One comment

  1. Free pre teen rape live streaming and child porn pics, get in touch for free
    account info@betscripts.com

Lasă un răspuns

Tarancuta Urbana

Facebook
Pinterest
Instagram