Menu

Babele de martie: ce înseamnă şi cum îţi alegi baba

Babele sunt personaje din folclorul popular românesc. Babele erau considerate femei ştiutoare, iniţiate, specialiste în domeniul practicilor divinatorii. Exista şi o toponimie a Babelor, a strămoaşelor şi moaşelor mitice, considerate un fel de divinităţi meteorologice, active la începutul primăverii.

În perioada 1-9 martie sunt Babele sau zilele Babei Dochia, cele mai capricioase din an.

babe-martie

foto: www.enational.ro

Aceste zile sunt schimbatoare ca şi Baba Dochia. Ele reprezintă confruntarea dintre anul vechi şi anul nou, dintre iarna şi vară, dintre cald şi frig.

Legenda Babelor este plină de semnificaţii şi simboluri. Pe lângă primăvară, luna martie ne aduce şi foarte multe superstiţii.

cine-sunt-babele-si-ce-e-cu-zilele-lor-18446787

foto: http://jurnalul.ro

Mitul babelor este asociat în cultura populară cu Baba Dochia. Legenda spune că Baba Dochia avea un fiu, Dragobete, care i-a dus acasă noră împotriva voinţei ei. Pentru a-şi necăji nora, într-o zi rece de iarnă, i-a dat acesteia un ghem de lână neagră şi a trimis-o la râu să-l spele, spunându-i să nu se întoarcă până când lâna nu devine albă. Fata a încercat să spele lâna, dar chiar dacă degetele sale au început să sângereze, culoarea lânii rămânea tot neagră. De disperare, pentru că nu se putea întoarce acasă la soţul iubit, a început să plângă. Impresionat de durerea fetei, Isus Hristos i-a apărut în cale şi i-a dat o floare roşie, spunându-i să spele lăna cu ea. Mulţumindu-i, fata a pus floarea în apă, a spălat lâna şi a constatat cu uimire că lâna s-a albit. Fericită că a reuşit să ducă la bun sfârşit această sarcină grea fata se întoarce acasă. Auzind povestea fetei,Baba Dochia se înfurie crezând că este primăvară, deoarece Mărţişor îi putuse oferi o floare fetei. Porneşte îmbrăcată în nouă cojoace (unele variante povestesc de 12) în căutarea primăverii. Pe parcursul călătoriei soarele puternic o face să îşi scoată rând pe rând, cele nouă cojoace pe care le purta, până rămâne fără nici unul. Vremea se schimbă brusc şi Baba Dochia îngheaţă.

 

Se zice că aşa cum îţi este baba, tot aşa îţi va fi şi viaţa în anul respectiv. Problema este ce înseamnă babele şi cum ne alegem o babă?

martisor1_96029400

Cum se aleg babele?

Fiecare îşi alege de obicei, o zi din intervalul 1-9 martie, când se ştie că este o vreme schimbătoare. Nu se poate spune că toată lumea îşi alege în acest mod baba. Cert e că ea se alege în funcţie de ziua de naştere.

Dacă ziua se întamplă sa fie în intervalul 1-9 al oricărei luni, nu neapărt în martie, atunci baba se alege de la sine, deoarece coincide cu ziua de naştere. Dacă ziua naşterii este compusă din două cifre, atunci baba va fi compusă din suma celor două cifre.

De exemplu, dacă eşti născută pe 12, baba ta va fi pe 3 martie. Dacă data naşterii tale este 29, se face suma 9+2=11, apoi 1+1=2, deci baba va fi pe 2.

Sunt persoane care obişnuiesc să îşi aleagă chiar trei sau patru babe, luându-se după principiul vieţii: trecut, prezent şi viitor. În caz că sunt patru, se merge pe principiul celor 4 anotimpuri, în funcţie de care omul ştie cum să-şi organizeze viaţa. Este mai bine pentru noi ca una dintre ele trebuie să fie bună.

Nu contează atât ziua, cât vremea din data respectivă. Se spune că dacă vremea este frumoasă, te aşteaptă un an vesel şi norocos, iar daca va fi urâtă, deşi se zice că eşti tristă şi fără noroc, speră că dupa frig întotdeauna vin şi zile însorite.

No comments

Gandeste-te la toate lucrurile frumoase de langa tine si fii fericit – Anne Frank

Feed Instagram

Something is wrong.
Instagram token error.
Load More
VREI SĂ FACI O PLIMBARE? Prognoza pe trei zile! Vezi aici cum va fi vremea!
17°
cer senin
humidity: 59%
wind: 2m/s W
H 27 • L 22

NEWSLETTER

Rămâi la curent cu noutăţile de pe Ţărăncuţa Urbană

PINACOTECA BUCUREȘTIULUI – UN PROIECT INTERBELIC

Ziua cea mare1 august 2017
Locatia: Muzeul Municipiului București - Palatul Suțu După 26 de ani, Pinacoteca Municipiului București își redeschide colecțiile în fața publicului, oferind o retrospectivă a principalelor donații, Ioan Movilă si Filip Marin, precum și a celor mai reprezentative lucrări achiziționate în perioada interbelică.

Roxana Toma ( tarancutaurbana.ro ) pregătește colecția de perne Arta amintirii

Tarancuta Urbana

Facebook
Pinterest
Instagram