Bulionul de roşii – reţeta mamei mele

Începutul lunii septembrie le găseşte pe gospodine în febra pregătirii conservelor pentru iarnă. Nu zic că murăturile nu sunt iarna la mare căutare, dar bulionul sau sucul de roşii se numără printre favorite.

Aşadar, indiferent de obiceiurile zonei, de tehnica şi de ustensilele pe care le are orice gospodină la îndemână, fiecare dintre noi se străduieşte să prepare un bulion cât mai gustos şi evident să se păstreze bine în cămară.

La prima vedere, prepararea bulionului de roșii pare una dintre cele mai simple treburi din bucătărie. Cea mai mare bătaie de cap este zdrobirea și strecurarea roșiilor, fierberea lor fiind o treabă mult mai simplă. Se fierbe la foc mic şi nu se amestecă foarte des.

Vrem, nu vrem bulionul este baza majorităţii mâncărurilor, un ingredient prezent în majoritatea tradiţiilor culinare, fiind preparat cam la fel.

 

 

Mama mea avea o rețetă foarte simplă. La vreo 20 de kilograme de roșii punea o ceașcă de sare. Pentru bulion mama alegea doar roșii cărnoase, coapte foarte bine și prefera un soi de roşii mai dulce. Scoatea partea de la codiţă, îndepărta părţile lovite sau pătate, după care roşiile le tăie în bucăţi potrivit de mari, atât cât să intre uşor în pâlnia maşinii de roşii.

Pentru strecurarea roșiilor ai nevoie de o storcatoare de roșii. Pulpa obținută o punea la fiert până când conținutul începea să semene a pastă de bulion.

 

 

 

Cel mai bun vas de fiert bulionul era ceaunul din fontă sau aluminiu. Pus pe pirostrii afară. Acum cine nu mai are acasă un ceaun poate folosi un cazan de gatit. Cazanul are și protecţie împotriva vântului, cu reglare a înălțimii de gătit, grătar pentru controlul optim al temperaturii de gătit. Se fierbe la foc mic până când dispare spuma de deasupra, ce se formează în timpul fierberii, iar sucul scade cam de două degete. Sarea se adaugă la sfârşit, după gust. Sunt gospodine care la bulion adaugă şi ardei roşii şi ţelină.

 

 

După ce firbea bulionul îl lăsa să se răcească. Mama prefera să pună bulionul în sticle, dar le poți pune și la borcane. Pentru a le steriliza, sticlele sau borcanele spălate se pun în cuptor la foc mediu mic şi se lasă să se înfierbânte. Sticlele sau borcanele se lasă acoperite una sau două zile, după care se aşează în cămară.

 


 

 

 

Atenţie!

 

Dacă în partea de sus a sticlei sau borcanului se vede că pluteşte un strat subţire de zeamă, iar pulpa e depusă în partea de jos, puteţi fi sigure că bulionul se va păstra bine şi evident nu va fermenta.

 

 

 

 

 

 

13 thoughts on “Bulionul de roşii – reţeta mamei mele

  1. Of course, your article is good enough, baccaratsite but I thought it would be much better to see professional photos and videos together. There are articles and photos on these topics on my homepage, so please visit and share your opinions.

  2. I like the helpful info you provide in your articles.
    I’ll bookmark your blog and check again here regularly.

    I’m quite certain I’ll learn lots of new stuff right here!
    Best of luck for the next!

  3. I have been looking for articles on these topics for a long time. casino online I don’t know how grateful you are for posting on this topic. Thank you for the numerous articles on this site, I will subscribe to those links in my bookmarks and visit them often. Have a nice day

  4. Excellent report! Extremely educational and effectively created. You included The subject in wonderful depth and provided fantastic examples to again up your details. This information will be a terrific source for all those looking to learn more about the topic. Thanks for The nice perform!

Comments are closed.