Menu

Bulionul de roşii – reţeta mamei mele

Începutul lunii septembrie le găseşte pe gospodine în febra pregătirii conservelor pentru iarnă. Nu zic că murăturile nu sunt iarna la mare căutare, dar bulionul sau sucul de roşii se numără printre favorite.

Aşadar, indiferent de obiceiurile zonei, de tehnica şi de ustensilele pe care le are orice gospodină la îndemână, fiecare dintre noi se străduieşte să prepare un bulion cât mai gustos şi evident să se păstreze bine în cămară.

La prima vedere, prepararea bulionului de roșii pare una dintre cele mai simple treburi din bucătărie. Cea mai mare bătaie de cap este zdrobirea și strecurarea roșiilor, fierberea lor fiind o treabă mult mai simplă. Se fierbe la foc mic şi nu se amestecă foarte des.

Vrem, nu vrem bulionul este baza majorităţii mâncărurilor, un ingredient prezent în majoritatea tradiţiilor culinare, fiind preparat cam la fel.

 

 

Mama mea avea o rețetă foarte simplă. La vreo 20 de kilograme de roșii punea o ceașcă de sare. Pentru bulion mama alegea doar roșii cărnoase, coapte foarte bine și prefera un soi de roşii mai dulce. Scoatea partea de la codiţă, îndepărta părţile lovite sau pătate, după care roşiile le tăie în bucăţi potrivit de mari, atât cât să intre uşor în pâlnia maşinii de roşii.

Pentru strecurarea roșiilor ai nevoie de o storcatoare de roșii. Pulpa obținută o punea la fiert până când conținutul începea să semene a pastă de bulion.

 

 

 

Cel mai bun vas de fiert bulionul era ceaunul din fontă sau aluminiu. Pus pe pirostrii afară. Acum cine nu mai are acasă un ceaun poate folosi un cazan de gatit. Cazanul are și protecţie împotriva vântului, cu reglare a înălțimii de gătit, grătar pentru controlul optim al temperaturii de gătit. Se fierbe la foc mic până când dispare spuma de deasupra, ce se formează în timpul fierberii, iar sucul scade cam de două degete. Sarea se adaugă la sfârşit, după gust. Sunt gospodine care la bulion adaugă şi ardei roşii şi ţelină.

 

 

După ce firbea bulionul îl lăsa să se răcească. Mama prefera să pună bulionul în sticle, dar le poți pune și la borcane. Pentru a le steriliza, sticlele sau borcanele spălate se pun în cuptor la foc mediu mic şi se lasă să se înfierbânte. Sticlele sau borcanele se lasă acoperite una sau două zile, după care se aşează în cămară.

 


 

 

 

Atenţie!

 

Dacă în partea de sus a sticlei sau borcanului se vede că pluteşte un strat subţire de zeamă, iar pulpa e depusă în partea de jos, puteţi fi sigure că bulionul se va păstra bine şi evident nu va fermenta.

 

 

 

 

 

 

One comment

  1. Alexandra spune:

    Foarte buna reteta, multumesc pentru link.

Dă-i un răspuns lui Alexandra Anulează răspunsul

Tarancuta Urbana

Facebook
Pinterest
Instagram