Când plantăm şi cum îngrijim trandafirii în grădină

În această perioadă a primăverii se planteayă, atât seminţe, cât şi răsaduri. Atât flori, cât şi legume. Butaşii de trandafiri pot fi şi ei plantaţi în această perioadă, dar tot acum pot fi mutaţi. Dacă vrei să le schimbi locul, iar trandafirii au până în trei ani de când au fost plantaţi, acum este momentul să-i muţi. Asta după ce au fost tunşi.

Eu n-am tuns niciodată trandafirii toamna, dar din câte am aflat trandafirii se pot tunde atât primavara, cât şi toamna, dar există şi o etapă intermediară care înseamnă îngrijirea trandafirilor vara.

 

 

Trandafirii înfloresc în 3-4 rânduri pe tot parcursul anului, dar cu condiţia să fie îngrijiţi foarte bine. Trandafirii au nevoie de atenţie.

  • trebuie fertilizaţi imediat după prima înflorire şi chiar a doua.
  • permanent trebuie săpaţi în jurul rădăcinii şi tăiate toate buruienilor din jurul lor
  • în cazul tufelor bătrîne şi care au tulpini uscate sau cărora nu le mai merge bine, luna iunie este potrivită pentru a le tunde.
  • fertilizează tulpina tăiată şi udă trandafirul la rădăcină şi vei vedea că în scurt timp îî va da lăstari noi.
  • florile uscate se taie, astfel trandafirul va produce alte flori

 

 

 

Care sunt bolile trandafirilor

 

Printre bolile trandafirilor găsim atât putregaiul, cât şi mana trandafirului, cauzate de ciuperci, dar şi de viruşi şi bacterii.

  • Petele negre. Una dintre cele mai comune boli ale trandafirului este provocată de ciuperca Diplocarpon rosae, mai precis pe frunzele trandafirului apar nişte pete negre.
  • Petele galbene.  Această boală a trandafirului se manifestă primăvara prin apariţia unor pete galbene, pe partea superioara a frunzelor. De data aceasta, petele pot apărea atât pe frunze, cât şi pe ramuri sau muguri.
  • Făinarea frunzelor. Ramurile tinere sunt acoperite de o pâslă albicioasă.
  • Putregaiul cenuşiu. Acesta atacă frunzele, mugurii şi florile.
  • Mana trandafirului. Se manifestă prin apariţia unor pete difuze de culoare roşiatica pe partea superioară a frunzelor. Mana duce la uscarea în totalitate a frunzelor.

Dincolo de atacul ciupercilor, bacteriilor şi insectelor, trandafirii pot fi afectaţi şi de ploile acide, grindină şi îngheţ.

 

 

Luna aprilie, perioada indicată pentru plantarea răsadurilor

În sere sau solarii, răsadurile se pot planta mai devreme, asta datorită temperaturilor mai ridicate. Cultivarea legumelor se poate face atât prin însămânțarea directă în sol a semințelor, cât și prin răsaduri.

 

 

Calendaristic, plantarea răsadurilor în grădini se face la jumătatea lunii aprilie, condiţia este ca temperatura solului să depăşească 10 grade.

O recoltă bună de legume are legătură directă cu răsadul pe care l-am cumpărat sau seminţele ce le-am plantat. Pe lângă aceasta trebuie să ţinem cont şi de alte câteva sfaturi:

1. Plantarea se face atunci când răsadurile au vârsta cuprinsă între 55 și 77 de zile la tomate, 60-80 de zile la ardei, înălțime de 20-30 cm, să se vadă bine primul buchet floral, dar să nu fie înflorit.

2. În cazul răsadurilor ce urmează a fi plantate în câmp, atunci trebuie să așteptăm până când nu mai există nici un risc de brumă, iar în sol temperatura depășește 10 grade Celsius la adâncimea de 10-15 cm.

3. Răsadurile de roșiile și de vinete se pun mai adânc în pământ, iar  restul culturilor se va păstra nivelul de adâncime cu cel din răsad.

4. Succesul unei culturi de legume este strâns legat de irigarea și fertilizarea răsadurilor.

5. Dacă cumpăraţi răsaduri puteţi achiziţiona câteva fire în plus pentru a le înlocui pe cele care, din diferite motive, nu se prind sau sunt atacate la rădăcină de diverse rozătoare.

 

 

4 thoughts on “Când plantăm şi cum îngrijim trandafirii în grădină

Comments are closed.