Menu

Case pictate la africani

Ndebele este un grup etnic african, care trăieşte în Africa de Sud şi Zimbabwe şi este cunoscut pentru talentul artistic, folosit în special la pictarea caselor şi realizarea podoabele din mărgele colorate.

Nu se ştiu prea multe despre aceşti oameni, cu excepţia faptului că provin din triburile mai mari nguni, care alcătuiesc aproape două treimi din populaţia neagră din Africa de Sud. Se crede că populaţia ndebele a călătorit din Natal în regiunea Transvaal şi s-a stabilit în apropiere de Pretoria, în secolul al XVI-lea.

casa-pictata1

 

Rivalitatea dintre familii a determinat un grup ndebele să se deplaseze mai departe, spre nord, în Zimbabwe. Dintre grupurile care au rămas în Africa de Sud, manala şi ndzundza, cel din urmă a dezvoltat un sistem abstract de pictare a caselor şi este cunoscut la nivel mondial ca fiind populaţia ndebele din Africa de Sud. Oamenii ndebele au fost războinici formidabili şi au subjugat de multe ori alte populaţii mai mici, pe care le-au asimilat în societatea ndebele. Au urmat căsătorii mixte şi schimburi culturale. Se presupune că arhitectura timpurie a caselor ndebele şi pictarea acestora au fost adoptate ca urmare a acestor relaţii.

casa-pictata6 (1)

 

Etnicii ndebeles au suferit o înfrângere într-un război împotriva coloniştilor de limbă olandeză – burii, chiar înainte de începutul secolului al XX-lea. Forţaţi să ducă o viaţă apăsătoare, oamenii ndebele au început să folosească simboluri expresive pentru a comunica în secret unii cu alţii. Pictura a devenit atât o expresie a rezistenţei culturale, cât şi a continuităţii. Fermierii buri au înţeles semnificaţia acestei arte ca ţinând de domeniul decorativ şi au considerat-o inofensivă şi, prin urmare, au permis să fie continuată.

casa-pictata3

 

casa-pictata4

Picturile murale sunt realizate întotdeauna de către femei, iar tradiţia şi stilul sunt transmise în familii, din generaţie în generaţie, de către mame. O casă bine pictată arată că gospodina este o soţie şi o mamă bună. Ea este responsabilă cu pictarea porţilor exterioare, a pereţilor frontali, a pereţilor laterali, şi, de obicei, a interiorului casei.

Unul dintre cele mai bune locuri în care se poate vedea această formă de artă este satul Mapoch, la aproximativ 40 km vest de Pretoria. Un alt sat ndebele care merită o vizită este Mpumalanga, situat în estul Africa de Sud, la nord de KwaZulu-Natal şi la graniţa dintre Swaziland şi Mozambic.

casa-pictata12

(Traducere şi adaptare amusingplanet.com, Foto:flickr.com, en.wikipedia.org)

 

No comments

Gandeste-te la toate lucrurile frumoase de langa tine si fii fericit – Anne Frank

Feed Instagram

Something is wrong.
Instagram token error.
Load More
VREI SĂ FACI O PLIMBARE? Prognoza pe trei zile! Vezi aici cum va fi vremea!
17°
cer senin
humidity: 59%
wind: 2m/s W
H 27 • L 22

NEWSLETTER

Rămâi la curent cu noutăţile de pe Ţărăncuţa Urbană

PINACOTECA BUCUREȘTIULUI – UN PROIECT INTERBELIC

Ziua cea mare1 august 2017
Locatia: Muzeul Municipiului București - Palatul Suțu După 26 de ani, Pinacoteca Municipiului București își redeschide colecțiile în fața publicului, oferind o retrospectivă a principalelor donații, Ioan Movilă si Filip Marin, precum și a celor mai reprezentative lucrări achiziționate în perioada interbelică.

Roxana Toma ( tarancutaurbana.ro ) pregătește colecția de perne Arta amintirii

Tarancuta Urbana

Facebook
Pinterest
Instagram