Sâmbătă 16 mai Castelul Vlad Țepeș din București își deschide porțile pentru vizitatori pentru prima dată în acest an. Așa că dacă vă aflați la București sau timpul vă permite să veniți în Capitală merită să vizitați acest Castel. Dacă nu mai aveți o șansă: de Ziua Armatei, pe 25 octombrie. Castelul Ţepeş din Bucureşti este copia fidelă a cetăţii Poenari din județul Argeș.
Echipa Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor a pregătit, cu acest prilej, mai multe surprize pentru toţi aceia care doresc să cunoască mai îndeaproape domeniul cultului eroilor la români. * Concert de fanfară susţinut de orchestra Muzicii Militare din Ministerul Apărării Naţionale * Moment artistic susţinut de actorul Florin Nan * Micro-recital al corului de copii Anastasis din Târgovişte * Exerciţiu de reconstituire istorico-militară, în uniforme specifice Războiului de Independenţă executat de Asociaţia Tradiţia Militară * Intonarea imnului de stat de către baritonul Operei Române, Iordache Basalic * Tombolă-concurs cu premii surpriză * Moment artistic susţinut de trupa de cascadori şi actori profesionişti Lupii Albi * Întâlnirea publicului bucureştean cu veteranul de război – general maior (rt.) Constantin ISPAS * Pe tot parcursul programului oaspeţii se pot întâlni cu membrii Asociaţiei Neam Unit, organizaţie non-guvernamentală care are ca scop promovarea valorilor noastre naţionale * Expoziţii de fotografii, carte şi obiecte ce au aparţinut militarilor români căzuţi în Primul Război Mondial * Oaspeţii vor putea admira panorama Capitalei de pe teresa Castelului Ţepeş.
În parcul Carol din Bucuresti există un castel, mai puțin cunoscut publicului. Castelul are un farmec aparte și atrage privirile trecătorilor prin aspectul medieval, datorită zidurilor de cărămidă roșie, și prin turnul care domină împrejurimile.
Castelul Vlad Țepes a fost construit în 1906, cu ocazia a 40 de ani de domnie a regelui Carol I, când, pe Câmpia Libertății, a fost organizată Expoziția Generală Română. Destinația inițială a construcției a fost crearea unui turn de apă care să alimenteze această expoziție. Arhitectura construcției nu corespundea însă cerințelor estetice ale regelui Carol. S-a găsit imediat o soluție ingenioasă de a masca rezervorul de apă.
Castelul Vlad Țepes a avut mai multe funcții. În 1940 a devenit corp de gardă pentru o unitate militară. În 1945, camerele castelului au fost transformate în dormitoare pentru femeile care lucrau la amenajarea parcului Carol. După anii 1990, edificiul a fost utilizat drept corp de gardă pentru o subunitate de jandarmi, care asigura paza la câteva bănci din Capitală. Din septembrie 2004 a devenit sediul Oficiului Național pentru Cultul Eroilor.
Castelul Vlad Țepes se află pe strada Candiano Popescu din București, la numărul 6, în imediata apropiere a Parcului Carol (Libertatii). Constructia se viziteză doar de două ori pe an: de Ziua Eroilor (Înălțarea Domnului) și de Ziua Armatei, pe 25 octombrie. Castelul Vlad Țepes se vizitează atât de rar deoarece trebuie să urcați niște scări înguste și prost luminate, foarte periculoase. Clădirea nu a mai fost reparată din 1990.
Pentru a ajunge în turn, trebuie să urcați pe o scară de lemn, construită în spirală. De pe platforma turnului se poate admira Parcul Carol I și panorama Bucureștiului. Castelul este o bijuterie arhitectonică și un punct de atracție deosebit pentru cei care vizitează Mausoleul și Mormântul Soldatului Necunoscut aflate în Parcul Carol.
sursa foto: Mihaela Stoica Adevarul
tarancutaurbana@gmail.com
บาคาร่าออนไลน์
I received far too much exciting stuff on the location. I suppose I’m not the one somebody possessing every one of the pleasure under! Keep up The great perform. pg betflix
si la Turnul Chindiei se urca pe scara in spirala,27 de metri dar nu se inchide din cauza asta.Gasiti alt motiv,asta cade !
As vrea sa l vizitez. Se poate ? am trecut pe linga el acum cativa ani,parca era pazit de un soldat .
Foarte frumos Castelul. 6 luni am stat in el in anul 2000. Paza la banci si la Cimitirul eroiilor tineri. Dor de amintiriile din trecut.
Nu ne mai mințiți cu „deschis de două ori pe an”. Am fost pe data de 17 mai 2018, de Înălțare și Ziua Eroilor și surpriză! Nu s-a putut vizita! Ba mai mult de Ziua Armatei nu mai este deschis de loc.
Am aflat de un personal de la pază că fuse un fel de „ziua porților deschise” dar pe 12 Mai. Unde această dată nu are nici o treabă nici cu Ziua Eroilor nici cu Ziua Armatei. Și tot de la ei am a aflat că nu se mai deschide de ziua armatei și că trebuie să sun lai ei cu două săptămâni înainte de Înălțare ca să aflu dacă se poate vizita.
Este păcat, mare păcat, deoarece este un obiectiv al nostru, al românilor și uitați câte bețe în roate ni se pun când vrem să vizităm un obiectiv.