Ce obligații au în 2023 persoanelor care obțin venituri din meditații și înfrumusețarea

Pentru că se apropie termenul anual de declarare a veniturilor independente, prin formularul 212, și de plată a taxelor aferente, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a pus la dispoziție un ghid pentru profesorii care obțin venituri din meditații și un ghid pentru frizerii/coafezele care obțin bani din activități de înfrumusețare. Declarația unică se depune la 25 mai pentru definitivarea veniturilor și taxelor pe anul anterior (dacă e cazul) și pentru estimarea veniturilor și taxelor pe anul curent.

Veniturile profesorilor din meditații declarate prin formularul 212

Conform ghidului publicat de ANAF, veniturile obținute de profesori din meditații intră la categoria veniturilor din activități independente, astfel că aceștia au mai multe obligații legale de îndeplinit.

Profesorii trebuie să declare anual, la 25 mai, prin declarația unică pentru persoanele fizice – formularul 212, veniturile și taxele aferente – impozitul pe venit – cotă de 10% și, dacă este cazul, contribuțiile pentru pensii – CAS – cotă de 25% și sănătate – CASS – cotă de 10%. 

De asemenea, plata taxelor se face până la data de 25 mai a anului următor de realizare a veniturilor.


Mai mult, profesorii trebuie să depună declarația unică la ANAF în 30 de zile de la începerea activității în timpul anului fiscal (dacă activitatea începe în decembrie, formularul 212 se depune până la 25 mai). Trebuie optat între determinarea venitului net anual pe baza normelor de venit sau în sistem real (pe baza datelor din contabilitate – contabilitate în partidă simplă sau dublă).


În ghidul ANAF se arată că pentru veniturile din meditații nu se datorează TVA, dacă vorbim de meditațiile acordate în particular de cadre didactice din învățământul școlar, preuniversitar și universitar. Dacă meditațiile sunt acordate de alte persoane în afară de profesori, atunci acestea trebuie să obțină cod de TVA și să plătească taxa, în anumite condiții.


Case de marcat datecs. Dacă profesorii încasează integral sau parţial, cu numerar sau card, contravaloarea meditațiilor, aceștia au obligația de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale.

În ceea ce privește, veniturile din activități de înfrumusețare sunt considerate, conform ghidului ANAF, tot venituri din activități independente.

La fel ca în cazul profesorilor, persoanele fizice trebuie să se înregistreze la Registrul Comerțului și să obțină autorizarea funcționării, conform OUG 44/2008. Asta înseamnă să devină titulare de PFA sau întreprindere individuală sau să înființeze o întreprindere familială.

Regulile care se aplică sunt la fel cu cele detaliate în cazul profesorilor – diferențele sunt că pentru veniturile frizerilor/coafezelor se datorează TVA, în anumite condiții, și există obligații declarative aferente, plus că în cazul întreprinderii familiale regulile sunt un pic diferite.

Amenzile date de polițiștii rutieri vor putea fi plătite pe loc

În curând, amenzile date de Poliția Rutieră vor putea fi plătite pe loc, ca la supermarket. Polițiștii vor primi tablete cu sistem POS, pe care vor completa digital și procesul verbal. Documentul va fi emis pe loc, cu o imprimantă mobilă.

Cu ele vor fi printate – tot pe loc – procesele verbale, care, cu puțin noroc, ar putea fi primite, până la sfârșitul anului, și pe mail.

Așadar, prin „biroul mobil”, oamenii legii vor putea fotografia și semnala în aplicație indicatoarele rutiere deteriorate sau alte probleme ce țin de infrastructura rutieră. La sistem vor fi conectate și autoritățile locale, care ar trebui să rezolve problema în timp real.