Menu

Ce trebuie să ştii pentru a-ţi construi o seră sau un solar? 

Dacă vrei să-ţi asiguri necesarul de legume şi zarzavaturi pentru un an de zile şi ţi-ai propus să îţi construieşti o seră sau un solar pentru familia ta află că ai nevoie de aproximativ 15 metri pătraţi. De asemenea, lângă această construcţie trebuie să ai şi o mică magazie pentru unelte. Cu multă grijă şi evident îndemânare tu poţi obţine legumele şi zarzavaturile dorite la orice oră. Drumurile tale la piaţă vor fi din ce în ce mai rare, iar murăturile pentru iarnă, de asemenea, şi pe ele le ai asigurate.

 

Alegerea locului pentru construirea unui solar sau seră

 

1. Poziţia. Indicat este ca sera să fie amplasată într-un loc luminos, fără pomi în jur, dar oarecum la adăpost faţă de vânturile puternice şi de ce nu, viscolele foarte mari iarna.

2. Umiditatea terenului care trebuie să fie scăzută în perioada de iernare. Sera sau solarul trebuie să fie amplasate puţin în pantă şi la înălţime dacă există pericol de inundaţii sau posibilitatea stagnării apei

3. Fertilitatea pământului trebuie controlată cu îngrăşăminte naturale sau prin înlocuire cu un sol bun de pădure sau necultivat. De asemenea, afânarea şi drenarea este indicat să se facă prin săpare şi amestec cu nisip

 

Costurile unei sere de grădină variază în funcţie de mărimea şi de complexitatea construcţiei, de durabilitatea dorită şi de disponibilitatea materialelor.

 

BINE DE ŞTIUT!

O seră construită de tine personal va avea permanent nevoie de o grijă permanentă, dacă o construieşti din resturi materiale, adică cu costuri minime.

 

2 lucruri importante de care să ţineţi seama în construcţia unei sere

1. Structura

Structura unei sere trebuie să fie uşoară, rezistentă şi bine ancorată. De exemplu, un solar tip tunel este util pentru orice pasionat de grădinărit care îi poate uşura munca şi care să-i ofere recolte pe o perioadă mai îndelungată.

 

 

2. Folia

Folia trebuie să fie rezistentă la vânturi şi ploi. De asemenea, folia poate fi înlocuită cu geamuri sau foi de policarbonat transparent. Acest lucru doar pentru că au o durabilitate mai mare. Dacă doreşti o seră profesionistă aceasta ar trebui dotată cu centrală termică, sistem de ventilaţie, rafturi şi grinzi.

 

 

3. Irigarea

Apa joacă un rol important în viaţa legumelor, dar şi mai importantă este atunci când vorbim de legume plantate în sre sau solarii. Numărul de udări în sere şi solarii depinde de fiecare plantă în parte. Este recomandat ca în perioadele foarte călduroase, irigarea să se facă chiar de două ori pe zi – dimineaţa şi seara. De asemenea, irigarea se realizează prin două metode: irigarea prin picurare şi irigarea cu ajutorul aspersoarelor. Produse pentru irigare se utilizează diferit, în funcţie de ce  legumele alegem să plantăm. Regimul de irigare în sere şi solarii depinde de gradul de aerisire şi încălzire a acestora.

 

BINE DE ŞTIUT!

Apa folosită pentru udat trebuie să fie curată.  Din ce în ce mai des este folosită în sere şi solarii apa de ploaie. Trebuie evitată udarea cu apă rece. După prinderea răsadurilor nu se va uda o perioadă de 2 săptămâni, iar înainte de recoltarea tomatelor se evită udarea, deoarece există riscul de crăpare a fructelor. În anotimpul rece, temperatura trebuie să fie aceeaşi cu cea din seră, pentru a nu determina răcirea solului.

 

 

3 comments

 1. UFABET spune:

  This is a good subject to talk about. Sometimes I fav stuff like this on Redit. I don’t think this would be the best to submit though. I’ll take a look around your site though and submit something else. ufabet

 2. slot xo spune:

  Thanks a lot for sharing this with all of us you actually know what you are talking about betflix slot .
  Kindly also visit my website betflix .

 3. 출장안마 spune:

  very good written article. It will be a good support to anyone who utilizes it including me. Keep doing what you are doing can’t wait to read more posts very nice article 출장안마

Lasă un răspuns

Tarancuta Urbana

Facebook
Pinterest
Instagram