Menu

Ce vinuri bem la masa de Paște

În toate zonele României, sărbătoarea Sfintelor Paşti cuprinde, pe lângă primenirea spirituală, şi o serie de pregătiri legate de masa tradiţională, la care participă, de regulă, toţi membrii familiei.

masa 1

Conform prof. dr. Liviu Dejeu (în cartea “Vinul şi sănătatea”), în mod obişnuit, la o masă se beau între unu şi trei tipuri de vin, în funcţie de preferinţele consumatorilor, de posibilităţi şi de caracterul mesei, dacă aceasta se serveşte în familie, între prieteni, este o masă festivă, o masă tradiţională etc.

masa 2

Mâncărurile se servesc la masă într-o anumită ordine, respectându-se o gradare a gusturilor, şi anume: nu se servesc la începutul mesei mâncărurile foarte condimentate, felurile de mâncare sărate le preced pe cele dulci. Tot aşa, şi vinurile trebuie să respecte anumite reguli: vinurile tinere se servesc înaintea celor vechi, cele uşoare înaintea celor mai corpolente; cele reci înaintea celor aduse la temperatura camerei; cele seci se servesc întotdeauna înaintea celor demiseci, demidulci şi dulci; vinurile albe seci, înaintea celor roşii; iar cele roşii înaintea celor albe dulci.

În ţara noastră, există obiceiul ca înainte de masă să se servească ca aperitiv o băutură spirtoasă, în special ţuica, “băutură eminamente naţională, cum o numea epigramistul Păstorel Teodoreanu, dar în ţările occidentale se consideră că acestea sunt prea “agresive” pentru bolta palatină. Prin urmare, este de preferat ca, în aşteptarea mesei, să se servească un vin spumant sec sau vinuri licoroase.

masa 3

Aperitivele, fie ele calde sau reci, se armonizează foarte bine cu vinuri albe seci, cum ar fi Fetească albă, Fetească regală, Riesling italian, Traminer, Aligoté, Galbenă de Odobeşti, Zghihară de Huşi. La masa de Paşti, însă, principalul aperitiv este reprezentat de ouăle roşii, care se asociază tot cu vinurile albe seci, tinere, cum ar fi Fetească regală, Frâncuşă, Crâmpoşie, Galbenă de Odobeşti, Zghihară de Huşi, Mustoasă de Măderat. Un alt preparat tradiţional pentru masa de Paşti este reprezentat de drobul de miel, care se armonizează cu vinurile albe demiseci, cum ar fi Fetească albă, Pinot gris, Sauvignon, Traminer. Drobul de miel, însă, poate fi servit atât ca aperitiv, cât şi alături de friptură, situaţie în care va fi însoţit de un vin roşu.

La supe, ciorbe, creme, de obicei nu se recomandă vinuri, iar borşul de miel servit la masa de Paşti se înscrie în aceeaşi categorie. Excepţie fac doar anumite ciorbe concentrate din peşte, care pot fi însoţite de un vin alb sec, tare, sau de vinul care va acompania felul următor de mâncare. Pentru mâncărurile din carne de miel, cum ar fi stufatul de miel, se servesc vinuri roşii uşoare: Cadarcă, Băbească neagră, Pinot noir şi Fetească neagră. De regulă, vinurile roşii extractive, robuste, intens colorate, cum ar fi Cabernet Sauvignon şi Merlot se armonizează cu mâncărurile mai grele, picante, preparate cu sosuri colorate, din carne de vită sau de oaie.

De la masa de Paşti nu pot lipsi tradiţionalele sarmale, care sunt cel mai bine apreciate alături de un Cabernet Sauvignon, Pinot noir, Fetească neagră sau Băbească neagră.Mai mult decât atât, epigramistul Păstorel Teodoreanu recomandă ca sarmalele din carne de porc şi viţel să fie fierte în vin alb şi rumenite la cuptor. Friptura de miel la tavă se însoţeşte de vinuri roşii precum Fetească neagră, Cabernet Sauvignon sau Merlot.

11046570_803731473009897_2059170081610873238_n

Şi, pentru că orice masă se încheie cu un desert, şi masa de Paşti este încununată de servirea tradiţionalelor copturi pascale, respectiv pasca şi cozonacii. Acestea se servesc cu vinuri albe sau roze, dulci, precum Grasă de Cotnari, Tămâioasă românească, Busuioacă de Bohotin. La sfârşitul mesei, vinarsul sau coniacul va însoţi cafeaua, ele îndeplinind şi funcţia de băutură digestivă.

Un alt element important în servirea vinului îl constituie paharul. Acesta trebuie să fie mai larg la bază şi îngustat la gură, permiţând astfel concentrarea aromelor, şi trebuie să aibă un picior subţire, dar solid, suficient de înalt pentru a putea fi ţinut în mână. De asemenea, paharul poate fi ţinut şi de talpa piciorului, dar nu se recomandă contactul mâinii cu cupa paharului, pentru a nu-i modifica temperatura.

Sursa: Agerpres

Țărăncuța Urbană I Roxana Toma
Țărăncuța Urbană sunt eu, Roxana Toma.
Fata care iubește poveștile, tradițiile, amintirile din copilărie, momentele minunate petrecute alături de cei dragi, dulciurile, florile, grădina cu flori a mamei – lăsată moștenire, satul și viața la țară.
Sunt jurnalist de peste 20 de ani. Am scris despre politică și politicieni în toți acești ani. Acum e vremea de alte subiecte.
Am venit la București de la țară, chiar dacă țara mea se afla la vreo 60 de kilometri de Capitala țării. Acum ați înțeles și numele blogului meu.
Am un copil, mai celebru decât mine, un mic actor, Tudor Roșu :). Născut la București îi place să bată mingea pe strada copilăriei mele, natura și tot ce este frumos. Deci iubește ce iubesc și eu!
Sper să vă placă ce scriu, scriu pentru voi, pentru prietenii mei, pentru țărăncuțele mele!
Cu drag,
Țărancuța Urbană
tarancutaurbana@gmail.com

Țărăncuța Urbană I Roxana Toma
Țărăncuța Urbană sunt eu, Roxana Toma. Fata care iubește poveștile, tradițiile, amintirile din copilărie, momentele minunate petrecute alături de cei dragi, dulciurile, florile, grădina cu flori a mamei - lăsată moștenire, satul și viața la țară. Sunt jurnalist de peste 20 de ani. Am scris despre politică și politicieni în toți acești ani. Acum e vremea de alte subiecte. Am venit la București de la țară, chiar dacă țara mea se afla la vreo 60 de kilometri de Capitala țării. Acum ați înțeles și numele blogului meu. Am un copil, mai celebru decât mine, un mic actor, Tudor Roșu :). Născut la București îi place să bată mingea pe strada copilăriei mele, natura și tot ce este frumos. Deci iubește ce iubesc și eu! Sper să vă placă ce scriu, scriu pentru voi, pentru prietenii mei, pentru țărăncuțele mele! Cu drag, Țărancuța Urbană tarancutaurbana@gmail.com

No comments

Gandeste-te la toate lucrurile frumoase de langa tine si fii fericit – Anne Frank

Feed Instagram

Load More
Something is wrong. Response takes too long or there is JS error. Press Ctrl+Shift+J or Cmd+Shift+J on a Mac.
VREI SĂ FACI O PLIMBARE? Prognoza pe trei zile! Vezi aici cum va fi vremea!
14°
cer senin
humidity: 87%
H 14 • L 13
18°
Sat
19°
Sun
20°
Mon
18°
Tue
17°
Wed

NEWSLETTER

Rămâi la curent cu noutăţile de pe Ţărăncuţa Urbană

PINACOTECA BUCUREȘTIULUI – UN PROIECT INTERBELIC

Ziua cea mare1 august 2017
Locatia: Muzeul Municipiului București - Palatul Suțu După 26 de ani, Pinacoteca Municipiului București își redeschide colecțiile în fața publicului, oferind o retrospectivă a principalelor donații, Ioan Movilă si Filip Marin, precum și a celor mai reprezentative lucrări achiziționate în perioada interbelică.

Roxana Toma ( tarancutaurbana.ro ) pregătește colecția de perne Arta amintirii

Tarancuta Urbana

Facebook
Pinterest
Instagram