Cele mai importante tratamente de iarnă la pomii fructiferi

Pomii fructiferi au nevoie şi ei de tratamente. Că sunt sau nu sunt bolnavi, pomii fructiferi trebuie trataţi. Chiar dacă suntem în plină iarnă, pomii fructiferi din livada sau grădina noastră nu trebuie uitaţi.

Primele doua tratamente se aplică în perioada ianuarie-martie şi constă în câteva stropiri.

Acţiunea constă în mai multe stropiri în funcţie de produsele utilizate şi au ca scop combaterea ciupercilor şi bacteriilor ce pot povoca boli grave plantelor, precum şi combaterea insectelor respectiv acarienilor în stadiul de iernare.

 

Toate aceste tratamente se efectuează atunci când condiţiile meteorologice o permit. Cele mai indicate temperaturi sunt cele de peste 5 grade Celsius, fără vânt şi fără ploaie. Tratamentul de iarnă este practic cel de-al doilea după cel din toamnă, atunci când am pregătit pomii fructiferi de iernat.

 

foto: YouTube

 

5 pomi fructiferi ce au nevoie obligatoriu de stropirile de iarnă

  • la măr, tratamentul se aplică în luna februarie sau martie, susţinut de tăierea ramurilor atacate de făinare, scopul lui fiind de a combate păduchele din San José

  • la păr, tratamentul se face în martie pentru combaterea coccidelor, afidelor şi acarienilor

  • la prun, tratamentul se face în timpul repausului vegetativ pentru combaterea afidelor, acarienilor, coccidelor şi a sporilor de ciuperci, de regulă după tăierile de fructificaţie şi după îndepărtarea ramurilor uscate

  • la cais şi piersic, tratamentul al 2-lea se aplică iarna, în ianuarie-februarie, pentru combaterea băşicării frunzelor. Acesta se aplică mai ales dacă anul trecut băşicarea s-a manifestat puternic

  • la cireş şi vişin, cel de-al doilea tratament se realizează după tăierile de fructificare şi înainte de dezmugurire. Cu aceaste insecticide se dă pentru combaterea păduchilor ţestoşi, a ouălor de afide, păianjeni şi a sporilor de ciuperci.

 

În intervalul februarie – martie se va aplica tratamentul cu ulei. Produsele de tip ulei horticol destinate aplicării în această perioadă au ca principal obiectiv combaterea păduchelui de San Jose, în stadiul de iernare, dar şi a altor insecte şi acarieni, cum ar fi şi păianjenului roşu al pomilor (Panonicus ulmi).

 

foto: YouTube

 

 

 

Atenţie! Produsul nu se va amesteca cu zeama bordeleză, polisulfuri şi alte produse pe baza de sulf.

Dacă aplicaţi corect cele două tratamente de iarnă veţi asigura copacilor voştri un start corect în faza de vegetaţie.

După plecarea în vegetaţie, se va alege un plan de tratamente fitosanitar, în funcţie de speciile pomicole pe care le avem în livada.

Tratamentele din faza de repaus sunt tratamente generale.

 

 

 

 

 

Luna ianuarie este una geroasă, în general cu zăpadă, dar livezile pregătite din toamnă nu vor avea pierderi, deoarece gerul nu distruge mugurii pomilor din livezile unde s-au realizat tratamentele adecvate.

Perioada în care alternează zilele calde şi nopţile reci este favorabilă călirii pomilor fructiferi, fiecare având nevoie de un anumit număr de ore de frig.

 

5 thoughts on “Cele mai importante tratamente de iarnă la pomii fructiferi

  1. I’m impressed, I have to admit. Rarely do I encounter a blog that’s both educative and amusing, and let me
    tell you, you have hit the nail on the head. The issue is something
    that not enough people are speaking intelligently about.
    Now i’m very happy I came across this in my hunt for something relating to
    this.

Comments are closed.