Menu

Cicoarea, leacul la îndemână pentru orice problemă. Beneficiile cafelei din cicoare

Încă de pe la 12 eu beam cafea. Și tare mult îmi plăcea când bunicul îmi făcea cafea. Mai apoi am aflat că era vorba de cicoare. Bunicul meu consuma zilnic cafeaua de cicoare pe care o lua dimineaţa cu el la câmp. Zilele trecute am auzit din nou de ea. Tatăl meu a redescoperit-o și bea zilnic. 

În această perioadă, cicoarea este înflorită, puteți vedea câmpuri întregi de culoare albastru. 

Cicoarea este folosită în principal ca înlocuitor de cafea fără cofeină. Cicoarea este o plantă erbacee răspândită prin lanurile de cereale sau creşte spontan la marginea drumurilor şi este folosită din cele mai vechi timpuri pentru proprietaţile ei tămăduitoare. Era cultivată încă din Egiptul Antic şi folosită pentru tratarea bolilor hepato-biliare. În scop terapeutic se folosesc rădăcinile recoltate toamna târziu cât şi părţile aeriene recoltate în timpul înfloririi.

13c098a732cb5588fa7f9cb0f2c926da

Planta se folosește în întregime, frunzele, mugurii și rădăcinile au anumite calități binefăcătoare. Frunzele sunt folosite într-un mod similar cu salata verde în cultura multor țări, iar rădăcina este adesea măcinată într-o pulbere și folosită ca substitut pentru cafea. Băutura rezultată a fost folosită de sute de ani ca un remediu pe bază de plante pentru multe boli și continuă să-și dovedească eficacitatea și în zilele noastre.

Cicoarea este comestibilă și chiar indicată. Frunzele sunt cele mai gustoase primăvara și vara, atunci când temperatura nu este foarte ridicată. Și florile se pot consuma, dar cea mai cunoscută și folosită parte este rădăcina. Este plină de vitamina A, B, C, E si K, dar și de potasiu, calciu, fosfor, cupru, zinc și magneziu. Are și inulină, care scade riscul apariției cancerului de colon și menține oasele sănătoase.

afc80fcdd8dfbc636ffc46827e974517

Dacă rădăcina de cicoare comună este un foarte popular înlocuitor de cafea,  părțile aeriene sunt folosite în scop medicinal sau culinar (frunzele bazale, cu un gust ușor amărui, se folosesc în salate asortate, precum și în pregătirea unor mâncăruri specifice bucătăriei franceze și italiene.
Din pulberea de rădăcină, dacă se prăjeşte, se obţine surogatul (cafeaua de cicoare), care stimulează şi întăreşte stomacul şi poate înlocui cafeaua. Se prepară din 3 linguriţe de pulbere prăjită la 150 ml apă. După ce se strecoară, lichidul rezultat se poate amesteca cu lapte.

Cafeaua din cicoare stimulează sistemul nervos și concentrarea, combate somnolența și astenia, are efecte laxative, stimulează digestia, dar nu conține cofeină.

48ccb65714bb4a9ed4938be85d44754c

Inulina din cicoare nu este benefică doar pentru sistemul digestiv, diverse studii au arătat că reduce nivelul de colesterol “rău” din organism. Colesterolul LDL este una dintre principalele cauze pentru ateroscleroză și hipertensiune arteriala, deoarece blochează fluxul sanguin în artere și vene.

No comments

Gandeste-te la toate lucrurile frumoase de langa tine si fii fericit – Anne Frank

Feed Instagram

Something is wrong.
Instagram token error.
Load More
VREI SĂ FACI O PLIMBARE? Prognoza pe trei zile! Vezi aici cum va fi vremea!
17°
cer senin
humidity: 59%
wind: 2m/s W
H 27 • L 22

NEWSLETTER

Rămâi la curent cu noutăţile de pe Ţărăncuţa Urbană

PINACOTECA BUCUREȘTIULUI – UN PROIECT INTERBELIC

Ziua cea mare1 august 2017
Locatia: Muzeul Municipiului București - Palatul Suțu După 26 de ani, Pinacoteca Municipiului București își redeschide colecțiile în fața publicului, oferind o retrospectivă a principalelor donații, Ioan Movilă si Filip Marin, precum și a celor mai reprezentative lucrări achiziționate în perioada interbelică.

Roxana Toma ( tarancutaurbana.ro ) pregătește colecția de perne Arta amintirii

Tarancuta Urbana

Facebook
Pinterest
Instagram