Cazare în căsuța din copac, o idee de week end
22 aprilie 2015
Obiecte vechi din colecția mea de amintiri II
22 aprilie 2015
Am auzit de localitatea Manasia din județul Ialomița, pentru că până în 1981 localitatea Dor Mărunt, unde am copilărit aparținea acestui județ. Îndrăgostită de hanuri și conace, așa cum m-am declarat, n-am știut că acest conac arată așa super după restaurare.
Domeniul și conacul Manasia sunt situate pe drumul vechi către litoralul românesc și sunt dovada vie că istoria s-a scris și aici. Aflându-se câteva dece­nii în proprietatea I.A.S. Borăneşti, respectiv I.A.S. Urziceni şi găzduind o perioadă grădi­niţa localităţii, conacul lui Hagianoff ajunge în anii ce urmează Revoluţiei într-o stare de degradare avansată şi necesită lucrări ample de consolidare şi restaurare. După o lungă perioadă de uitare, în anul 2006, Ariadna Avram, acţionar unic al societăţii Dall Arte, achiziţionează domeniul şi deschide astfel un nou capitol în istoria locului, un capitol a cărei acţiune se concentrează în jurul respectului faţă de istorie şi patrimoniu.
111

Poarta Conacul în 2010

conac

Poarta Conacului 2014

1
manasia 2
7
8
9
12
13
14
manasia
15
În anul 1839, moșia a fost cumpărată de către Principele sârb Efrem Obrenovici de la Alexandru Vodă Ipsilanti (domnitor în Muntenia și Moldova). Până la jumătatea secolului al XIX-lea, această proprietate a fost reședința principelui Efrem Obrenovici.  Din anul 1870 și până în anii colectivizării, Domeniul Manasia a aparținut familiei ministrului bulgar de externe Ion Hagianoff, care a reușit să aducă acestui ansamblu un farmec unic, inconfundabil, păstrat până astăzi.
Din punct de vedere arhitectural, conacul este alcătuit din subsol, parter, etaj şi pod, având faţada principală încadrată de două corpuri decroşate: unul spre nord, cu o siluetă elegantă şi unul masiv către sud, ambele adăpostind scări de acces către nivelurile superioare ale clădirii. Cu o suprafaţă la sol extrem de generoasă, de 580 mp, clădirea a fost construită în întregime din cărămidă, având la origini plafoanele din lemn.
2

 

3

 

18

 

4

 

5

Interioarele sunt extrem de luminoase și oferă o panoramă deosebită asupra parcului. Decorațiunile interioare și exterioare au fost restaurate cu atenție deosebită, păstrând toate detaliile stilistice originale, specifice epocii antebelice ce conferă un farmec  aparte acestei proprietăți: stucaturi, capiteluri, console din tencuială, tavane pictate încasetate în lemn, vitralii, poartă și scară din fier forjat.

11

Un alt element deosebit al Domeniului Manasia este crama, ce a fost zidită din cărămidă produsă în fabrica proprie – Kosca & Hagianoff – care se întinde pe o suprafață de peste 1000 mp și este dotată cu nenumărate butoaie pentru vin, având o capacitate totală de depozitare de 1000 tone.

21

 

20

 

22

Conacul, parcul și crama de sub conac sunt disponibile acum pentru cei interesați de organizarea unor evenimente deosebite: recepții, seminarii sau petreceri private, oferind combinația unică de eleganță aristocratică, facilități moderne și meniuri rafinate create de Chef Alexandru Iacob.

paste2015_

 

cort

Sursa: Conacul Manasia

Țărăncuța Urbană I Roxana Toma
Țărăncuța Urbană I Roxana Toma
Țărăncuța Urbană sunt eu, Roxana Toma. Fata care iubește poveștile, tradițiile, amintirile din copilărie, momentele minunate petrecute alături de cei dragi, dulciurile, florile, grădina cu flori a mamei - lăsată moștenire, satul și viața la țară. Sunt jurnalist de peste 20 de ani. Am scris despre politică și politicieni în toți acești ani. Acum e vremea de alte subiecte. Am venit la București de la țară, chiar dacă țara mea se afla la vreo 60 de kilometri de Capitala țării. Acum ați înțeles și numele blogului meu. Am un copil, mai celebru decât mine, un mic actor, Tudor Roșu :). Născut la București îi place să bată mingea pe strada copilăriei mele, natura și tot ce este frumos. Deci iubește ce iubesc și eu! Sper să vă placă ce scriu, scriu pentru voi, pentru prietenii mei, pentru țărăncuțele mele! Cu drag, Țărancuța Urbană tarancutaurbana@gmail.com

Gandeste-te la toate lucrurile frumoase de langa tine si fii fericit – Anne Frank

Va rugam asteptati...

Inscrie-te la newsletter!

Rămâi la curent cu noutăţile de pe Ţărăncuţa Urbană!
%d blogeri au apreciat:
Visit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On Pinterest