Menu

Cultura de castan comestibil câștigă teren în Romania. Totul despre proprietățile și beneficiile castanelor comestibile

Cum se deschid târgurile de Crăciun acum apar și castanele comestibile în meniu. Dacă nu ai încercat încă gustul aromat și rafinat al castanelor toamna, măcar în preajma sărbătorilor este indicat s-o faci. Castanele comestibile sunt extrem de sănătoase și ajută la vindecarea numeroaselor afecțiuni, cum ar fi  problemele respiratorii sau tusea convulsivă.  De asemenea, castanele comestibile conțin vitamina B, care completează rezervele de energie și echilibrează digestia.

Castanele comestibile sunt diferite de alte fructe oleaginoase prin faptul că sunt sărace în grăsimi, adică lipsite de colesterol și de sodiu, fapt pentru care sunt preferate persoanelor cardiace.  De obicei, ele sunt consumate fierte sau prăjite, adăugate în supe sau umpluturi, sau pot fi măcinate în făină și utilizate pentru copt.

În scop terapeutic, de la castanul comestibil se recoltează coaja, florile, frunzele şi seminţele.

 • Frunzele castanului comestibil dezvoltă o acţiune sedativă asupra organelor respiratorii şi de aceea sunt folosite pentru tratarea bronşitele. Folosită tot ca infuzie, scoarţa de castan are proprietatea de a scădea temperatura.
 • Fructele au o compoziţie asemănătoare grâului şi deţin valoroase depozite de vitamina B6 şi E.

 

 

 

 

Castanul comestibil – soiuri

Castanul este originar din Peninsula Balcanică și Asia Mică și este un arbore înalt, cu trunchi drept și o coroană largă. Frunzele sunt mari, florile au culoarea albă și sunt grupate în panicule numeroase. Castanul înflorește în lunile mai – iunie, iar fructele sunt mari, verzi și prezintă ghimpi, iar când ajung la maturitate, fructele de castan se desprind și cad.

Castanii sunt niște arbori foarte rezistenți și produc fructe timp de sute de ani. Sunt recunoscuți pentru rezistența la ger, dar nu și la secetă, preferând zona cu semi / umbră, iar în primii ani sunt foarte sensibili.

În prezent există două soiuri de castani înscrise în catalogul oficial – Tismana și Romval, ultimul fiind omologat în 2010 de cercetătorii de la Facultatea de Agricultură și Horticultură din cadrul Universității din Craiova. Alte soiuri castan sunt: Iza, Mara, Hobița, Polovraci, Gureni, Prigoria.

 

 

Cum să înființezi o cultură de castani

Dacă dorim să înființăm o cultură de castani trebuie să știi că ai nevoie de 100 de puieți pe un hectar. Castanii comestibili ajung la maturitate după aproximativ 8 ani de la plantare, atunci când producția care o dă un castan poate ajunge chiar și la 140 kilograme de castane. În funcție de producător, prețul pentru 100 de puieți este de 500 de euro.

Terenul trebuie pregătit cu atenție înainte de înființarea unei plantații de castan. Întreținerea solului pentru cultura castanilor constă în distrugerea periodică a buruienilor. Spațiul dintre castani trebuie cultivate, cu alte soiuri de pomi cu o statură mult mai mică. În caz contrar se poate pune iarbă.

În caz că este nevoie de fertilizare trebuie să știm că fertilizarea castanilor se va face separat, cu câte 50 de grame de azot. Pe măsură ce aceștia cresc, se poate ajunge la doze de câte 300 de grame per plantă. Pentru plantațiile pe rod se aplică, în schimb, 60 kg N, 40 kg P2O5 și 50 kg K2O. Iar pentru corecția unor carențe cauzate de lipsa microelementelor se pot aplica fertilizări foliare simultan cu tratamentele fitosanitare.

 

 

 

 

 

5 comments

 1. Hi there just wanted to give you a quick heads up. The text in your content seem to be running off the screen in Chrome. I’m not sure if this is a format issue or something to do with web browser compatibility but I thought I’d post to let you know. The design look great though! Hope you get the problem solved soon. Many thanks

 2. zovre lioptor spune:

  Some truly great information, Gladiolus I observed this.

 3. slot xo spune:

  Thanks a lot for sharing this with all of us you actually know what you are talking about betflix slot .
  Kindly also visit my website betflix . .

 4. slot xo spune:

  Thanks a lot for sharing this with all of us you actually know what you are talking about betflix slot .
  Kindly also visit my website betflix .

 5. Rof Ștef spune:

  Sărumâna !!! Tăticu ma învățat că atunci cand primesc ceva să multumesc și să las loc de buna ziua și să nu fiu ca un marfar care trece prin gară și nu zice nimic.. Uite așa se face că mă interesa niște informații despre minunea de floare de lotus sau număr cum i se mai zice, iar aici am primit toate informatiile necesare despre această mInunată floare se la A la Z + ca m-am rătăcit prin grădina dumneavoastră, dar nu-mi pare rău 🙂
  Ma numesc Rof Ștefan și sunt din jud. Alba..
  Vă Mulțumesc pentru munca depusă, O Primăvara Minunată vă Doresc !!!

Lasă un răspuns

Tarancuta Urbana

Facebook
Pinterest
Instagram