Menu

Cum alegem modelul corect de galerie pentru perdele și draperii

Începe curățenia de primăvară, încep și micile schimbări prin casă. Dacă te-ai decis să îți reamenajezi locuința în primăvara aceasta sau poate pur și simplu te-ai mutat e cazul să te decizi și în privința perdelelor, draperiilor, dar și a galeriilor. Îmi este greu să îmi imaginez o casă fără perdele la ferestre, ori fără jaluzele sau altă variantă de decorare a acestora. O cameră fără perdele nu este completă, nu formează un tot unitar.

 

Înainte de a alege draperiile sau perdelele pentru locuința ta, ai nevoie întâi de o galerie pentru perdele. În primul rând acestea trebuie să se asorteze cu stilul în care ai decis să decorezi camera, iar în al doilea rând trebuie să te decizi în privința materialului din care să fie confecționate: lemn masiv, aluminiu, metal sau fier forjat. Așa că trebuie să știi care tip se potrivește cel mai bine cu locuința ta. Așadar, mai întâi trebuie să iei decizia dacă vrei ca galeria să fie element important în decor ori să fie ceva discret.

 

 

4 tipuri de galerie pentru ferestrele tale

 

1. Galerii din lemn masiv

 

Galeriile din lemn masiv sunt realizate din material de cea mai bună calitate și se potrivesc cel mai bine în spațiile elegante. Dacă le montezi într-o cameră decorată în stil clasic, sau chiar și în stil modern, aceste galerii vor evidenția ferestrele. Acestea se pretează pentru spațiile comune, așa cum este living-ul, însă sunt foarte potrivite și pentru dormitoarele spațioase, deoarece creează o ambianță intimă, caldă. Sunt fabricate de obicei din lemn de stejar, nuc, mahon sau cireș, sunt durabile în timp și le poți găsi în mai multe culori, în funcție de preferințele tale.

 

2. Galerii din aluminiu

 

Galeriile din aluminiu există în cinci nuanțe: alb, bronz mat, wenge, inox, argintiu mat. Toate aceste se pot prelucra la comandă, în 2-3 zile, la dimensiunea pe care o solicita clientul și sunt disponibile până la dimensiuni mari, chiar și de 6 metri dintr-o singur piesă. De asemenea, sunt prevăzute cu prindere în perete sau în tavan. Toate aceste galerii au și trei tipuri de console de perete cu lungimi diferite și două tipuri de console de tavan. Galeriile din aluminiu se pot curba, la cererea clientului, conform indicațiilor acestuia. Galeriile din aluminiu le pot găsi atât ca modele de galerii simple, cât și galerii duble. Galeriile din aluminiu au un canal cu șină și permit culisarea perdelelor pe întreaga lungime a galeriei. Consolele de prindere se montează deasupra barei, astfel încât perdeaua să nu lovească sau să se împiedice de console.

  

.

 

3. Galerii din metal

 

Galeriile din metal sunt recomandate pentru camerele moderne, decorate într-un stil minimalist, sau într-un decor în stil industrial. Aceste galerii pot fi o alegere în funcție de stil, sau în funcție de buget. Galeriile din metal sunt mult mai ușoare decât cele din lemn masiv, așa că sunt recomandate pentru a fi montate în încăperile în care structura peretelui nu are o rezistență atât de puternică.

 

4. Galerii din fier forjat

 

Galeriile din fier forjat oferă un aspect deosebit încăperilor și se pretează foarte bine în locuințele decorate într-un stil clasic sau vintage. Le poți găsi în diferite culori, de la inox și auriu antic, la negru auriu sau negru simplu.

 

Condiția principală atunci când alegi o galerie de calitate este să nu se curbeze și să aibă sistem de agățare a perdelei sau draperiei stabil – inele cu cârlige de care rejansa se prinde ferm și nu se desprinde cu ușurință atunci când tragem perdeaua. De asemenea, galeriile trebuie să aibă au sistem de prindere din tavan sau pe perete, iar cele duble trebuie să aibă bare și pentru perdea și pentru draperie.

 

 

Cum alegi șinele și galeriile pentru perdele?

 

  • Dacă alegi ca galeria să fie element de decor, atunci ți se potrivesc modelele clasice rotunde. Dacă alege ceva discret sau ascuns, atunci sunt mai potrivite șinele montate pe tavan.
  • Materialul din care este confecționată șina trebuie să poată susține greutatea materialului perdelelor.
  • Vrei să mărești vizual o fereastră mică? Atunci montează o galerie mai lungă și o perdea lată.
  • Dacă ai decis că vrei și perdea și draperie atunci trebuie să alegi galeriile duble.

 

Ca o concluzie, vreau să vă întreb dacă știți vorba aceea din popor: “O casă fără perdele este ca o curte fără flori”. Așa că dacă vrem perdele la ferestre trebuie să avem și galerii, iar un model greșit ales poate strica farmecul perdelelor și draperiilor propriu-zise și chiar pe cel al întregii camere în care a fost montat.

 

 

 

No comments

Lasă un răspuns

Tarancuta Urbana

Facebook
Pinterest
Instagram