Menu

Cum folosești Moțul Curcanului în decorul grădinii

Amaranthus (Amarant) sau Moțul curcanului este o plantă decorativă, anuală, potrivită pentru grădina ta de vară. Planta se adaptează ușor la mediu și face flori spectaculoase începând cu jumătatea verii, până în septembrie. Amaranthus înfloreşte de la mijlocul verii şi până la începutul toamnei, fiind o plantă frumoasă atât pentru grădină, cât şi pentru ghivece.
cocos
Amaranthus este o plantă din familia Amaranthaceae. Planta anuală, Amaranthus este nepretențioasă și are un aspect decorativ deosebit, putând fi crescută atât în ghiveci, cât și direct în grădină.

Amaranthus este o plantă anuală care preferă solurile fertile și locurile însorite sau semiînsorite. Planta matură poate atinge o înălțime de 120 cm și un diametru de 60 cm.

Există mai multe specii de Amaranthus. Amaranthus hypochondriacus este o specie cu tulpinile drepte, n timp ce Amaranthus caudatus are tulpinile atârnătoare, asemănătoare cu o salcie. Inflorescențele în formă de spic, cu flori mici și roșii, albe sau galbene sunt deosebit de aspectuoase. Una dintre calitatile acestei plante este că-și păstrează florile un timp îndelungat. „Amaranthus”, din limba greacă, înseamnă „nepieritoare”, iar „caudatus” înseamnă coadă.

cocos 1
Deși este rezistentă la secetă, Amaranthus are nevoie de irigare constantă pentru o dezvoltare compactă, armonioasă. Planta înflorește din a doua jumătate a verii până în toamnă, în septembrie. Florile se pun la uscat, de unde se preiau semințele. Acestea din urmă trebuie semănate primăvara în ghivece. Mai târziu, în luna mai, Amaranthus poate fi transplantată în grădină. Este important ca transplantarea să aibă loc după ultimul îngheț, când vremea s-a stabilizat. Între răsaduri se lasă o distanță de aproximativ 50 cm.

cocos 2
Semințele pot fi semănate și în solarii, sere sau răsadnițe, la jumătatea verii. Pentru germinație, este nevoie de o săptămână și de temperaturi constante de până în 18 grade Celsius.

Fiind nepretențioasă, o poți planta oriunde în grădină, atâta timp cât are parte de puțin soare. Amaranthus se dezvoltă cel mai bine dacă este udată când solul s-a uscat și dacă i se adaugă fertilizator în perioada de creștere.

Amaranthus se dezvolta armonios, fiind asemănător unui copăcel viguros. La planta tânără, florile sunt lungi și subțiri. Pe măsură ce trece timpul, florile capătă o culoare roșiatică, în contrast cu frunzișul și trunchiul. Ținută la soare, într-un ghiveci suspendat, Amaranthus este o planta „în cascadă”, deosebit de atrăgătoare. Toamna, florile își pierd din intensitatea culorii.

Amaranthus este o plantă potrivită pentru grădina de vară, fiind rezistentă la căldură. Poți așeza planta de-a lungul aleilor, pentru a decora terasele sau pentru a amenaja un colț al grădinii. Având o culoare pătrunzătoare, Amaranthus poate fi folosită cu succes în paleta de culori a grădinii, alături de alte flori de vară. Pentru a obține un efect deosebit, floarea poate fi crescută alături de plante în culori deschise, obținându-se astfel un contrast cromatic.

 

No comments

Lasă un răspuns

Tarancuta Urbana

Facebook
Pinterest
Instagram