Cum îngrijim forsythia înainte de înflorire? Arbustul cu flori de aur anunţă venirea primăverii

Forsythia este unul dintre cei mai populari arbuşti ornamentali de grădină şi nu numai. Dacă vrei să aduci o pată de culoare în grădina ta, mai exact galbenul intens, atunci această plantă nu trebuie să lipsească din peisaj. Coloritul senzaţional face din Forsythia un arbust de o frumuseţe rară. Forsythia este printre primele plante care înfloresc primăvară, chiar imediat după ghiocei, am putea spune, iar florile apar înaintea frunzelor şi sunt semnul de certitudine care stabilește clar că a venit primăvara.

 

În lume există în jur de 11 specii de Forsythia, cele mai multe originare din Asia de Est. Denumirea ei vine de la numele unui celebru botanist scotian, William Forsyth.

 

Despre Forsythia, copacul de aur se mai spune că este plin de flori, mereu, în ziua echinocţiului de primăvară. Din momentul în care înfloreşte în cel mult zece zile vin rândunelele.

 

Dacă vrei să creşti Forsythia în grădina ta, trebuie să ştii că această plantă este mare amatoare de soare, deci trebuie să-i alegi un loc unde lumina soarelui bate cel puţin 6 ore pe zi. În privinţa solului, Forsythia nu are pretenţii, deoarece poate creşte în orice tip de sol atât timp cât este bine drenat.

Se plantează lăstarii singuri, în grupuri sau se folosesc pentru organizarea de gard viu. Cresc la o înălţime de până la 2 – 2,5 metri

Mai mult chiar, Forsythia este un hotar în calendarul grădinarilor existând lucrări de grădinărit care se fac înainte ca Forsythia să înflorească și lucrări care se fac numai după ce înflorește Forsythia.

 

 

Partea cea mai interesantă la Forsythia este tăierea. Forsythia nu necesită îngrijiri speciale, iar primăvara în perioada de înflorire poate fi lăsată așa cum este, dar după ce cad florile și apar frunzele, tunderea de formare este necesară, pentru a nu permite lăstarilor lacomi să se dezvolte, aceștia fiind puțin floriferi.

Întâi, trebuie să aplici o tăiere drastică a ramurilor de un an. Această operaţiune se repetă după fiecare înflorire având grijă să laşi câţiva muguri care să dezvolte noi ramuri. Tunderea se face cel mai bine cu o foarfecă universală de grădină. Ramurile tinere apărute în urmă tunderii aplicate după înflorire trebuie păstrate pentru că acestea vor da flori anul următor. Ramurile prea dese sau uscate, trebuie tunse toamna târziu. Este bine să ştii că tăierea Forsythiei nu este obligatorie şi nu îi afectează în niciun fel creşterea. Dacă eşti mulţumit de felul în care arată arbustul tău, poţi sări peste etapa toaletării.

 

 

În ceea ce priveşte înmulţirea, Forsytia se înmulţeşte extrem de uşor, prin butăşire.

Tot ceea ce trebuie să faci este să iei lăstari, dintr-o tufă mai bătrână de un an, după ce florile au trecut şi au apărut primele frunze.

Lăstarii trebuie să fie viguroşi şi de cel puţin 30-40 de centimetri. Taie câteva crenguţe din tufa mama, îngroapă-le în pământ, apoi udă abundent câteva zile la rând. Dacă au condiţii bune, în primăvara viitoare vei avea primele flori.

 

 

 

 

 

De asemenea, o plantă înrudită foarte bine cu copacul de aur este Forsythia Golden times. Aceasta este un tip nou de forsiţia cu un foliaj deosebit cu verde şi galben, unele frunze fiind de un galben profund. Înfloreşte la începutul lui martie, iar florile sunt de 2-3 cm. Mai mult, acestă plantă poate fi crescută şi în ghiveci.

 

 

Deşi nu sunt nişte plante pretenţioase, totuşi înainte de înflorire le putem punem puţin îngrăşământ foliar care să le stimuleze înflorirea.

Speciile Forsythia pot fi atacate de o ciupercă care provoacă apariţia unor negi pe tulpină şi pe ramuri, ducând la deteriorarea întregii părţi aeriene. Singurul lucru care se poate face este să se taie părţile afectate. De asemenea, şi frunzele pot fi afectate, tot de o ciupercă, dar şi acestea se combat prin folosirea unor fungicide.

 

7 thoughts on “Cum îngrijim forsythia înainte de înflorire? Arbustul cu flori de aur anunţă venirea primăverii

Comments are closed.