Cum îngrijim orhideea la început de primăvară?

Întotdeauna mi-a fost teamă să-mi cumpăr orhidee. Mi se părea o floare sofisticată, foarte sensibilă şi greu de îngrijit. Toate astea până în ziua în care inevitabilul s-a produs. Am primit orhidee. Deci, n-am avut încotro şi m-am apucat de studiat. Totul despre orhidee.

 

Orhideea faleno

 

Aşa am aflat că orhideele au nevoie de lumină perfectă. Lipsite de lumină, frunzele orhideelor se închid la culoare. Dacă este ținută pe pervaz, trebuie protejată de razele solare cu o perde, oricum cel mai indicat este la o distanță de 20-30 de centimetri de lumina directă.

 

Musai, orhideea trebuie să aibă ghiveciul transparent sau mai degrabă unul opac! În strânsă legătură cu nevoia de lumină a orhideei, un vas din sticlă ajută ca rădăcinile să se dezvolte armonios. Explicația: orhideea este o plantă epifită, ale cărei rădăcini se dezvoltă deasupra solului. Nu se recomandă schimbarea ghiveciului după cumpărarea orhideei. Se poate păstra în același vas și doi ani fără nicio problemă.

 

Ca orice plantă, și orhideea are nevoie de îngrăşământ pentru orhidee mai ales că pe timp de iarnă, orhideele își iau și ele un repaus. Dacă vreți să înflorească și în sezonul rece, trebuie să le pregătiți din timp cu un tratament de fertilizare ce se aplică în lunile septembrie și octombrie.

Iar pentru a înflori toamna, orhideele trebuie să primească cea mai bună îngrijire imediat ce soseşte primăvara.

 

Orhideea este o mare amatoare de apă. De exemplu orhideele Phalenopsis nu se udă niciodată în centrul plantei, ci apa se toarnă delicat pe lângă frunze. Din centrul coletului ies frunzele, iar dacă apa persistă acolo, mugurele central va putrezi și vor cădea în final toate frunzele plantei. Cea mai bună apă pentru orhidee este apa de ploaie. Aşa că, dacă vă este la îndemână puteţi strânge într-un vas apă când plouă. Atenţie! Orhideele se udă o dată pe săptămână.

 

 

Cele mai întâlnite specii de orhidee de la noi sunt: Orhideea faleno (Phalaenopsis) şi Dendrobium orhidee. Dendrobium este o specie de orhidee epifită/litofită la fel de frumoasă ca și orhideea Phalaenopsis.

 

 

Dendrobium orhidee

 

La speciile de orhidee, cum este Dendrobium înmulţirea se face prin separarea puilor. Aceasta face pui pe tija, imediat după ce înfloreşte. Deşi este foarte greu, orhideea se poate înmulţi şi prin seminţe. Seminţele ori le cumpăraţi, ori le produceţi de la orhideea dumneavoastră, de altfel, un proces destul de greu.

O altă orhidee apărut recent pe la noi este orhideea japoneză, a cărei înmulţire se poate face foarte uşor prin seminţe.

 

În ceea ce priveşte îngrijirea orhideei, în ideea de a arăta şi mai bine se poate folosi un spray, destinat aspectului fizic al orhideelor. Conferă un efect de strălucire natural, sănătos şi elimina petele de apă rezultate din stropire. Previne aşezarea prafului şi nu are niciun efect asupra procesului de respiraţie al orhideelor.

 

O altă problemă delicată este tăierea tijei. Când se face această operaţiune? Întotdeauna după căderea florilor. După ce toate florile au căzut, înainte de a tăia tija, planta se lasă să se odihnească, câteva zile. Apoi se numără de la baza tijei două trei noduri şi se taie cu un cuţit deasupra unui nod. După două-trei săptămâni va creşte o nouă tijă. De obicei a doua înflorire apare mai târziu.

 

Mutarea orhideei se face doar atunci când rădăcinile ies din ghiveci. Astfel, se taie mai întâi rădăcinile uscate şi apoi se pune planta într-un ghiveci mai mare. Se pun pe fundul ghiveciului pietre.

 

Orhideea este una dintre cele mai apreciate şi mai populare flori, mai ales în ţara noastră, şi evident cea mai vândută plantă de interior. Această plantă are un colorit diversificat, florile în nuanţe de alb, galben, roz, mov sau în alte combinaţii, fiind aşezate în inflorescenţe lungi şi arcuite pe o singură tulpină. Ea semnifică eleganţă, gingăşie.

 

6 thoughts on “Cum îngrijim orhideea la început de primăvară?

Comments are closed.