Cum pregătim mușcatele pentru iarnă

Mușcata este o plantă din genul Pelargonium cu o perioadă lungă de înflorire și rezistență mărită la condiții climatice, boli și dăunători.

Mușcatele încep să fie cunoscute în perioada Victoriană, când buchetele de flori devin mijloc de comunicare interumană.

Florile de mușcată primesc semnificații și asocieri diverse. Astfel, mușcata cu frunze de stejar înseamnă “prietenie adevărată”, mușcata cu miros de trandafir, înseamnă “preferință”, cea cu aromă de măr, “preferință actuală, cea cu miros de lămâie “întâlnire neașteptată”, iar cea cu miros neplăcut, de pește, “așteptare dezamăgitoare”.

Muscata, de asemenea, este o planta tămăduitoare, fiind foarte folosită în timpul celor două războaie mondiale, pentru vindecarea rănilor.

Mușcatele sunt unele dintre cele mai populare flori prezente în fiecare balcon și la fiecare fereastră.

Acestea sunt plante ușor de întreținut, foarte rezistente. Însă, este știut că mușcatele au cerințe speciale în perioada sezonului rece.

 

 

Iată care sunt cerințele mușcatelor în perioada de iarnă

 

1. Temperatura pe timp de iarnă la mușcate

La venirea anotimpului rece mușcatele se depozitează în zone protejate cu temperaturi care nu ajung la 0 grade Celsius pentru mușcatele obișnuite și 5 grade Celsius în cazul mușcatelor curgătore.

De altfel, temperatura în camera de depozitare nu trebuie să depășească temperaturi de 10-14 grade Celsius.

Astfel, mușcatele pot fi depozitate pentru iarna în pivnițe, garaje sau în camere izolate, neîncălzite.

 

2.Tăierea lăstarilor verzi la mușcată

Tunderea mușcatelor este un proces esențial și de aceea trebuie realizat cu echipamente speciale, cuțite și foarfeci bine ascuțite, dezinfectate în prealabil.

Înainte de a fi depozitate mușcatele, se curăță de flori și de tijele florale, care se taie la 2-4-6 ochiuri în funcție de vigoare.

Se urmărește păstrarea structurilor bazale, puternic ramificate. Ramurile firave sau verzi se suprimă deoarece putrezesc și se usucă peste iarnă. Cu cât tăierile sunt mai puternice cu atât în primăvara mușcatele vor face mai multe flori.

Pentru a preveni apariția mucegaiurilor sau a altor micro-organisme ce pot provoca boli, tăieturile se tratează cu fungicid sau praf de cărbune. Acesta poate fi aplicat atât pe ramuri cât și pe suprafața solului.

 

 

 

 

3. Substratul și fertilizarea mușcatelor pe timp de iarnă

Operațiunea de schimbare a substratului se realizează primăvara în momentul scoaterii mușcatelor în mediul exterior.

Mușcata în perioada de iarnă nu are nevoie de elemente nutritive suplimentare deoarece aceasta intră în hibernare.

Este foarte importantă perioada de repaus vegetativ, deoarece, lipsa acesteia poate produce efecte negative, primăvara, la înflorire.

 

4. Udarea mușcatelor iarna

Mușcatele în perioada de repaus vegetativ se udă foarte rar, o dată sau de 2 ori pe lună, astfel încât, solul să se mențină suficient de umed. Se evită băltirea apei, pentru a nu provoca putrezirea rădăcinilor.

Distrugerea sistemului radicular este ireversibilă și de aceea, udarea trebuie executată corect cu apă la temperatura camerei și dacă este posibil cu apă de ploaie.

 

6. Lumina pentru mușcate în perioada de iarnă

În funcție de specia din care provin, mușcatele pot sau nu fi păstrate la lumină sau întuneric.

Mușcatele comune, obișnuite, se pot păstra atât la întuneric, semi-întuneric cât și la lumină; pe când mușcatele curgătoare au nevoie de lumină pentru a supraviețui.

Mușcatele curgătoare, tunse scurt iernează foarte bine dacă sunt ținute la lumină în solarii încălzite și spații termoficate. Mușcatele comune se țin în spații întunecate pentru a favoriza intrarea în hibernare.

 

Astfel, aplicarea acestor sfaturi înainte de venirea anotimpului rece, va asigura o dezvoltare corespunzătoare a plantelor de mușcata.

Indiferent dacă sunt așezate în interior sau exterior, în grădină sau în casă, la fereastră sau direct pe terasă, în primăvară, mușcatele vor invada spațiul cu flori colorate, emanând bucurie și optimism.

44 thoughts on “Cum pregătim mușcatele pentru iarnă

  1. Can I buy illegal diabetes medications online without getting
    caught? buy cheap diabetes medication online
    I need a fix of Metformin, but I don’t have a prescription and I don’t want to wait I’m looking
    for a sketchy website that can hook me up with some
    Metformin without any pesky prescriptions

Comments are closed.