Cum realizăm răsadurile de tomate şi ardei în sere şi solarii?

Fiecare legumă are perioada ei optimă de plantarea a răsadului şi apoi de semănare în spaţii protejate sau în câmp. Chiar din luna ianuarie putem începe să semănăm seminţele de legume. În jurul datei de 15 ianuarie putem să semănăm în spaţii încălzite răsaduri, urmând ca apoi să le plantăm în solarii. Vorbim aici de tomate, ardei, vinete. 

 

Roşiile se regăsesc în top 5 cea mai populară legumă din lume, iar ţările cu cea mai mare producţie de tomate sunt China, SUA, Turcia, India şi Italia.

Tomatele pot fi cultivate atât în câmp deschis, cât şi în spaţii protejate, cum ar fi serele şi solariile, unde le putem cultiva pe tot parcursul anului.

 • De exemplu, dacă semănăm seminţe de roşii din timpul iernii (ianuarie, februarie), iar plantarea are loc la începutul primăverii – martie, recoltarea se poate realiza din luna mai.

 

 • Dacă plantarea se face începând cu luna iunie, recoltarea are loc în lunile august sau septembrie.

 

 • De asemenea, există şi un ciclul intermediar, când plantarea se face în luna mai, iar recoltarea în luna iulie.

 

Dar cel mai important lucru de reţinut este faptul că această schemă de înfiinţare a culturii de tomate variază în funcţie de tipul de solar, de vigoarea plantelor, de zona de cultură şi de tehnologia pe care ne decidem s-o aplicăm.

Lucrările de îngrijire a culturii de tomate din sere şi solarii sunt complexe. La fel ca la cultura de tomate în câmp prima lucrare de îngrijire este completarea golurilor, care se face în decursul unei perioade de până la 30 zile de la plantare.

 • Copilitul se efectuează săptămânal, concomitent cu dirijarea plantelor pe sfoara de susţinere.

 

 • Se elimină frunzele îmbătrânite, aflate sub etajul de fructe, care au început să se matureze.

 

 • Se polenizează suplimentar mai ales în perioada când lumina este deficitară şi umiditatea relativă a aerului este prea ridicată.

În cazul culturilor de roşii din sere şi solarii, irigarea se practica pe rigole sau prin picurare.

 

 

În ceea ce priveşte ardeiul, indiferent că vorbim de cultură în sere sau solarii, ori direct în câmp, totul începe cu obținerea unor răsaduri de calitate. Chiar dacă există pe piață destul răsad, cel mai indicat și mai ieftin este să producem propriile răsaduri.

 

Pentru o cultură timpurie, cele mai bune seminţe de ardei se seamănă în perioada 20 – 25 februarie, pentru culturile obişnuite de vară, în perioada 25 februarie – 15 martie, iar pentru culturile târzii în perioada 5 – 20 martie.

 

 

Odată obţinute, răsadurile se plantează pe strat înălţat, plantându-se câte două rânduri la o distanță de 70 cm. Între plante pe rând distanţele diferă în funcție de varietate:

 • la ardeiul gras se lasă pe rând 15-20 cm
 • la ardeiul gogoşar distanţele pe rând sunt de 20-25 cm
 • la ardeiul lung distanţa pe rând este de 15 cm
 • la ardeiul iute distanţa pe rând este de 10 cm.

 

Vârsta răsadurilor de ardei la plantare trebuie să fie de 60 – 65 de zile, iar cu câteva ore înainte de scoaterea răsadului este recomandat udarea lui din abundență.

Pentru a obţine răsaduri sănătoase este indicată plantarea seminţelor în palete alveolare. De asemenea, aceste tăviţe pot fi utilizate şi pentru semănarea directă.

Tava de 72 de celule este cea mai utilizată tavă pentru producerea răsadurilor de varză, conopidă şi salată, dar şi cea mai utilizată tavă pentru producerea răsadurilor la culturile în camp: tomate, ardei, vinete.

 

 

 

Aşadar, pentru o dezvoltare optimă a plantei, udarea trebuie să se facă constant, pe cât posibil în fiecare zi, întotdeauna dimineața, chiar de două ori pe zi, dacă vremea este extrem de caldă. Dar, utilizarea tehnologiei de irigare prin picurare face posibilă irigarea constantă fără crearea problemelor legate de suprasaturarea solului cu apă și sufocarea rădăcinilor.

 

4 thoughts on “Cum realizăm răsadurile de tomate şi ardei în sere şi solarii?

 1. Low cost online generic medication options Order Glimepiride Online for diabetes Treatment without Prescription
  Online pharmacy offering Prandin without prescription Lowest price diabetes
  medication online

 2. Hey There. I found your blog using msn. This is an extremely well written article.
  I will make sure to bookmark it and come back to
  read more of your useful information. Thanks for the post.

  I will certainly comeback.

Comments are closed.