Cum să îngrijești Canna, fantastica floare exotică din grădinile noastre

Canna este o plantă decorativă ce poate fi cultivată în grădină sau în ghiveci, pentru florile sale exotice și pentru frunzele cu aspect ornamental. Originală din America meridională, Canna este o plantă perenă ce face parte din familia Cannaaceae, iar cea mai cultivată varietate este Canna indica, recunoscută după florile sale roșii, asemănătoare cu gladiolele, dar cu un aspect mai exotic. În engleză, canna indica se numește „Indian shot”, adică pulbere indiană de tras cu arma. Se povestește că semințele sale negre și dure, ce seamănă cu boabele de mazăre, au fost utilizate ca muniție în multe bătălii contra pieilor-roșii. În Asia semințele de canna indica erau utilizate într-o manieră mult mai practică. Buddiștii le utilizau pe post de boabe în coronițele lor de rugăciuni, similare cu mătăniile catolice.

canna 1

 

7104c034d3703a4b1fc4adafdff8ae38

 

f561a5c061ee939e680786a4b64604a9

Planta vivace prin rizomul său puternic, cărnos, decorativă mai ales prin frunzele sale mari, ovale, unele sunt verzi , altele purpurii. Florile numeroase și mari, terminale și cu staminele transformate în petale, sunt bogat colorate, durând toată vara. Tufele pot atinge 2 m înălțime. În octombrie apar fructele globuloase, înzestrate cu spini.

canna 2
Canna are nevoie de multă căldură, astfel că este recomandată mutarea ei în interior pe timpul iernii. Fără să fie mofturoasă, preferă să fie udată în mod regulat în timpul verilor calde și poate crește la fel de bine la soare sau în penumbră. Planta poate fi cultivată fără mari dificultăți din rizomi. Se recomandă plantarea lor spre sfârșitul lunii martie, lăsând lăstarii neacoperiți. Rizomii prefera temperaturile între 10 și 16 C și udarea ușoară, la 2-3 zile. În cazul temperaturilor scăzute, plantarea poate fi amânată până în aprilie. Pe măsură ce încep să se dezvolte, se recomandă udarea mai frecventă.

canna 3

 

fb5ef92f48678c5a888f80351217ad66

 

b6d4bc728bc61728ed5c6c8c2df2945b

 

9e323913db64a84b5d6bd261b4c43a24

Canna poate crește cu succes în cele mai multe tipuri de pământ, dar preferă solul fertil, ușor, cu un pH între 5 și 8,5. La cultivarea în ghiveci, se recomandă alegerea unui recipient cât mai adânc și cu diametru de cel puțin 30 cm pentru a permite devoltarea rădăcinilor. Planta ajunge de cele mai multe ori la o înălțime de aproximativ 1 m.

În perioada de dezvoltare și înflorire, aprilie-august, se poate aplica un îngrășământ lichid, la un interval de aproximativ 3 săptămâni. Iarna în interior, plantele preferă foarte puțin îngrășământ și udarea foarte rară. Pentru a le pregăti de iarnă, poi tăia tulpinile până la o lungime de 15 cm.
Planta necesită săptămânal îndepărtare florilor ofilite pentru a lăsa loc mugurilor, fiecare tijă are 3 stadii permanente ale înfloririi coexistând muguri, flori mature și flori ofilite, acestea din urma îndepărtându-se prin smulgere ușoară.

4 thoughts on “Cum să îngrijești Canna, fantastica floare exotică din grădinile noastre

Comments are closed.