Cum să recoltezi corect semințele de flori şi de legume!

Ce ai zice, dacă anul acesta înlocuiești semințele din comerț cu semințe din propria grădină, de la plantele tale preferate?

Toamna trece repede, așa că, recoltează semințele la timp, înainte de a fi prea târziu!

Dacă alegi să recoltezi semințe de la plantele din grădină, acestea au avantajul că sunt deja aclimatizate la condițiile de mediu din grădina ta si poți asigura astfel, perpetuarea soiurilor de plante tradiționale, bio.

Pentru acest lucru trebuie să ai în vedere câteva reguli privind recoltarea și păstrarea semințelor de plante și legume.

Iată aici cele mai bune sfaturi!

 

 

 

Cum să recoltezi semințe de legume?

Recoltarea semințelor este esențială în perpetuarea speciilor de plante. Aparent procedeul de recoltare este foarte simplu dar pentru a obține semințe bune și care să rodească trebuie să ții cont de câteva reguli.

Iată pașii esențiali în recoltarea semințelor de legume:

  • Recoltează semințe de legume de la primele fructe apărute pe plantă, acestea primesc cea mai mare cantitate de substanțe nutritive
  • Colectează semințe numai de la plante viguroase, sănătoase. Evită recoltarea semințelor de la plantele care au avut o creștere lentă
  • Alege semințe de la plante care au caractere deosebite, înălțime, aromă culoare
  • Adună semințe de la plante autopolenizatoare, acestea au șanse mari de prindere
  • Alege o zi însorită și uscata pentru a recolta semințele. Roșiile, castraveții și ardeii trebuie să ajungă la maturitate biologică pentru ca semințele să fie viabile
  • În cazul castraveților și dovleceilor de vară, semințele se adună toamna, după îngheț și se usucă la temperatura camerei
  • La plantele dioice, morcov, ceapă, praz, țelina, pștrunjel, păstârnac se folosesc plantele din al doilea an de cultură, când planta face flori și semințe. Se adună semințele de pe tija florală și se depozitează într-un plic.

 

Cum sa recoltezi semințe de roșii?

Dacă la majoritatea plantelor recoltarea semințelor se face în mediu uscat, la roșie, aceasta se realizează într-un mediu umed.

  • Astfel, se scoate miezul cu semințe și se pune într-un bol cu 2-3 linguri de apă. Conținutul se lasă timp de 2-4 zile până când deasupra se formează un mucegai alb.
  • După apariția mucegaiului, acesta se îndepărtează și se poate observa selecția semințelor, cele bune la baza recipientului iar cele seci deasupra.
  • Semințele astfel alese se spală la jet de apă, pentru eliminarea excesului de gelatină, se usucă și se păstrează în plicuri într-un mediu curat și răcoros!

 

 

Cum să recoltezi semințe de flori?

Recoltarea semințelor de flori este asemănătoare cu cea a legumelor, însă diferențele fac regula!

Iată pașii de care trebuie să ții cont în recoltarea semințelor de flori:

În cazul florilor, semințele se recoltează după ce floarea s-a uscat. Se recomandă, ca semințele florilor să se adune în momentul în care floarea s-a ofilit sau când aceasta capătă un aspect pufos.

La plantele care au fruct de tip păstaie, semințele se recoltează când aceasta este uscată, de culoare maro.

Semințele fructelor se recoltează când acestea ajung la un punct maxim de maturare.

 

 

 

.Atenție!

Nu recoltați semințe de la plante hibride. Acestea sunt obținute prin încrucișarea a două plante genetic diferite pentru obținerea unui soi superior. Generațiile plantelor obținute din semințe hibride tind să fie sterile sau să aibă caracterele plantelor inițiale de dinainte de încrucișare.

Deci recoltarea acestor semințe nu este eficientă!

 

Cum să depozitezi semințele de legume și flori?

Depozitarea este foarte importantă! Aceasta poate influența procesul de germinare al semințelor și calitatea acestora.

După realizarea procesului de recoltare semințele de legume, plante, se depozitează într-un loc uscat, cald, aerisit, cu suficient spațiu între ele.

Semințele bine uscate se păstrează în borcane sigilate sau în recipiente cu capac. Borcanele se etichetează cu numele speciei pentru evitarea confuziilor, primăvara la plantare.

Se recomandă, ca semințele recoltate anul acesta să fie folosite anul următor pentru un maxim de calitate.

Semințele de dimensiuni mici se pot depozita în plicuri de hârtie pe care este notat în prealabil soiul de plantă. Plicurile se sigilează cu o agrafă și se așează într-o cutie mai mare depozitată într-un loc uscat și răcoros până în primăvară. Pentru a preveni apariția umezelii se pot adăuga în cutie câteva plicuri cu antigel.

 

 

În concluzie, recoltarea și păstrarea semințelor de legume și flori sunt procese esențiale ce ajută la perpetuarea speciilor de plante. Folosește-le și salvează soiurile tradiționale, ecologice din grădina ta!

Respectă sfaturile prezentate și vei economisi bani și timp pentru plantarea de primăvară!

 

5 thoughts on “Cum să recoltezi corect semințele de flori şi de legume!

  1. Howdy, I think your web site may be having browser compatibility issues.
    When I look at your blog in Safari, it looks fine however when opening in IE, it has some overlapping issues.
    I just wanted to provide you with a quick heads up! Apart from that, great site!

Comments are closed.