Cum să-ți fie bine în casa ta? În primul rând e nevoie să-ți fie cald când e frig afară și să simți răcoare când afară e caniculă, iar acest lucru se poate realiza ieftin și simplu doar dacă îți izolezi casa foarte bine. Secretul unei case confortabile din acest punct de vedere stă în folosirea tehnicilor și materialelor moderne de construcție. În ultimii ani, tot mai mulți romani au înțeles beneficiile pe care le aduce izolarea casei din punct de vedere al confortului și costurilor de întreținere.
Beneficiile care se văd imediat ce ți-ai izolat casa sunt: confort termic îmbunătățit – răcoare vara, căldură iarna, reducerea consumului de gaze, energiei electrică, înlăturarea igrasiei, iar pe termen lung înseamnăamortizarea investiției de izolare și o valoare mai bună a casei în cazul în care vrei să vinzi casa.
Izolarea zidurilor și a tavanelor
Izolarea pereților aduce beneficii majore deoarece zidurile reprezintă suprafața cea mai expusă. Placarea cu polistiren expandat reprezintă cea mai ieftină soluție, fiind totodată și foarte eficientă în ceea ce privește protecția termică. Cele mai recomandate plăci polistiren expandat sunt cele de minim 10 cm și maxim 30 cmpentru a obține o izolare satisfăcătoare.
În ceea ce privește izolarea tavanelor, trebuie spus că aerul cald, având o densitate mai mică de cât cel rece, tinde să urce, concentrându-se mult în zona tavanului. Se estimează că pierderile de căldură pot ajunge pânăla 30%, în zona tavanului.
Soluția cea mai simplă și cea mai eficientă din punct de vedere energetic este izolarea termică compusă din două straturi de folie izolatie termica din aluminiu pur laminate cu LDPE și un strat median din folie cu bule de aer.
De asemenea, se mai utilizează izolația termică cu polistiren expandat sau cea din ce în ce mai folosită este celuloza sub formă de fulgi sau spumă. Este folosită întrucât ca timp se aplică foarte repede.
Izolarea podelei
Aproximativ 30% din căldura unei case poate fi pierdută prin podea, în cazul în care aceasta nu este izolatăcorespunzător.
În cazul unei construcții noi, se recomandă ca izolația să fie pusă sub placa de beton a pardoselei. În felul acesta, comportamentul izolației va fi similar cu cu cel al izolației exterioare.
În ceea ce privește izolarea podelei unei case deja construite, soluția simplă din punct de vedere al execuției și al costului se realizează astfel: hidroizolație, polistiren extrudat, șapă autonivelantă sau șapă de egalizare, parchet.
Tâmplăria
Geamurile termopan sunt deja un standard în privința ferestrelor. Cu cât suprafața vitrată a casei este mai mare cu atât pierderea de căldură crește, deoarece sticla este un foarte bun conductor termic. Totuși, aceste pierderi pot fi semnificativ reduse prin înlocuirea tâmplăriei cu geamuri de calitate.
Aplicarea măsurilor de eficiență energetică oferă costuri reduse, confort sporit, dar și un impact major asupra salvării mediului înconjurător. Eficientizarea consumului de energie, de încălzire/răcire, izolarea subsolurilor sau folosirea unor sisteme inteligente de monitorizare a temperaturii sunt acțiuni care contribuie la creșterea clasei energetice a locuinței.
Astfel spus, aceste izolatii termice reduc cu peste 30% facturile la energie!
Foarte important!
- Poți economisi până la 40% din costuri dacă alegi o termoizolație potrivită pentru casa ta
- Setarea termostatului cu 1°C mai scăzut te ajută să economisești între 5 % și 10 % pe an
- Locuința nu se va încălzi mai rapid dacă setezi termostatul la o temperatură mai mare. Temperatura setată influențează doar temperatura maximă din locuință
- Dacă înlocuiești centrala veche cu o centrală termică în condensare poți obține o economie de energie de până la 20%
- Pentru o baie cu cada plină folosești 150-200 de litri de apă, iar pentru un duș rapid, de câteva minute folosești 30-40 de litri
tarancutaurbana@gmail.com
108 thoughts on “Cum să-ți izolezi eficient casa pentru a avea căldură iarna”
Comments are closed.