Menu

Cum semănăm ardeiul iute şi care sunt cele mai bune soiuri

Ardeiul iute poate fi plantat atât în grădină cât şi în ghiveci. Nu este pretenţios, dar ca şi în cazul roşiilor, de exemplu, şi la ardei există două etape de urmat: semănatul şi răsăditul.

În grădină, ardeiul iute trebuie cultivat într-un loc însorit sau uşor umbrit, la distanţă de 25-30 de centimetri unul de altul, fie că semănăm noi seminţele, fie că plantăm deja răsadul.

În cazul în care creştem ardeiul iute în ghiveci, atunci acesta trebuie aşezat într-un loc expus luminii Soarelui. Pământul trebuie păstrat umed.

 

Când plantăm seminţele de ardei iute?

Putem vorbi de semănarea ardeiului iute atunci când temperatura depăşeşte 12 – 14 grade Celsius, adică sfârşitul lunii aprilie, începutul lunii mai, mai precis atunci când nu mai există fluctuaţii de temperatură. Plantele cresc şi se dezvoltă la temperaturi de peste 22 grade Celsius. Necesarul de apă este mai mic în prima lună de la plantare, în vreme ce în perioadele înfloririi, fructificării şi creşterii fructelor, nevoile ardeiului pentru apă sunt maxime.

 

În sere şi solarii, pregătirea terenului începe toamna

Răsadurile de ardei iute se produc foarte des în cuburi, semănatul începând din luna februarie. Răsadurile se plantează după circa 60 de zile de la semănare.

Plantarea răsadurilor se face atunci când temperatura solului se menţine pe adâncimea de 10 cm, la nivelul de 14-15 grade Celsius (luna aprilie).

Recoltarea ardeilor se face în funcție de varietate și sunt necesare în medie 60-70 de zile de la plantare și până la recoltare. La ardei gras recoltarea poate începe în prima decadă a lunii iulie şi continuă până la 10 octombrie. La ardei lung şi gogoşar recoltarea începe în a două decadă a lunii august, până la căderea brumelor.

 

 

 

Capsaicina este substanţa care dă iuţeala ardeiului

Substanţa care dă iuţeala, capsaicina, se găseşte în cantităţi foarte mici la ardeiul aromat în cantităţi de zeci de ori mai mari (ajungând la 0,1%) la ardeiul iute. În afară de capsaicină, gustul ardeilor iuţi (paprika) se datorează în mare parte uleiurilor esenţiale.

Ardeiul conţine cantităţi apreciate (0,1%) de vitamina C.  Aceasta a fost prima dată extrasă din păstaia de ardei copt de către chimistul Albert Szent Gyorgy, care ulterior a câştigat Premiul Nobel pentru activitatea sa.

Culoarea ardeilor iuţi din momentul coacerii este dată în principal de pigmenţii carotenoizi care variază de la roşu strălucitor la galben; conţinutul total de caroten în ardeiul uscat fiind de 0,1-0,5 %.

 

 

 

5 dintre cele mai căutate soiuri de ardei iuţi 

Folosind seminţe de calitate, cultivarea ardeilor iuţi se poate transforma într-o afacere profitbilă pe suprafeţe mici, dacă ştii ce soiuri de ardei să alegi. Cele mai recomandate soiuri de ardei iuţi

 

1. Ardei iute Roundel

Un ardei iute tip măr, cu fructele de culoare galben deschis, de forma unui măr, de aici şi denumirea, au pulpă groasă, cu gust picant. La maturitatea fiziologică au culoarea roşie. Seminţele se plantează în luna martie, răsadurile în luna mai, iar recoltatul se face în perioada iulie – octombrie.

 

2. Ardei iute De Cayenne

Un soi foarte picant, cu o perioadă de vegetație de 70-75 zile, prezintă o tufă foarte stufoasă, având fructe lungi, subțiri, cu suprafață neregulată. Fructul atârnă, având peretele foarte subțire și culoarea verde închis cu nuanțe de roșu deschis. Este foarte picant.

 

3. Ardei iute Cserko

Fructul este rotund, de mărimea unei cireșe, având culoarea roșu aprins. Acești ardei sunt foarte picanți.

 

4. Ardei iute bulgăresc Chorbadgiiski

Este o varietate de ardei iute lung destinat şi culturii în câmp. Fructele au o lungime de 22 cm fiind arcuite în partea inferioară. Au o culoare verde deschis, iar la maturitate ajung să aibă o culoare roșie. Gustul este ușor picant.

 

5. Ardei ornamentali 

Pe lângă ardeii iuți, de mare succes se bucură și ardeii ornamentali, de multe ori comercializați la ghiveci. Aceștia sunt plante anuale cultivate pentru efectul decorativ al fructelor, întrucât pe aceeaşi tulpină pot crește ardei roșii, galbeni şi portocalii.

 

Beneficii ale consumului de ardei iute

Se spune că ardeiul iute este leguma pe care orice medic ar trebui să o aibă în cabinet, deoarece opreşte rapid sângerările. Este una dintre proprietăţile care face din ardeiul iute planta poate cu cele mai multe beneficii de sănătate. Consumul lui previne boli cardiovasculare, ameliorează reumatismul, combate cancerul, stimulează pancreasul şi ajută la funcţionarea plămânilor.

 

 

Dulceaţa de ardei iute, sosul ideal pentru fripturi

Acum că v-am spus despre cum şi când se plantează ardeii iuţi trebuie să vă spun şi despre dulceaţa de ardei iuţi, un preparat pe cât de sofisticat, pe atât de simplu de realizat. Dulceaţa de ardei iute este considerat sosul ideal pentru fripturi, rasoluri şi alte preparate din carne.

 

 

Ardeii se toacă la cuţit cât mai uniform; ei nu se dau nici prin maşina de tocat, nici la blender. Ca şi ingrediente avem nevoie de: 1 kg ardei iuţi, de toate culorile: roşii, verzi, portocalii; 0,5 kg ardei capia mici, tot iuţi; 3 linguri cu vârf de ghimbir, tocat julienne; 1 kg zahăr cristal; 1 l oţet alb de 9°.

 

 

No comments

Gandeste-te la toate lucrurile frumoase de langa tine si fii fericit – Anne Frank

Feed Instagram

Something is wrong.
Instagram token error.
Load More
VREI SĂ FACI O PLIMBARE? Prognoza pe trei zile! Vezi aici cum va fi vremea!
17°
cer senin
humidity: 59%
wind: 2m/s W
H 27 • L 22

NEWSLETTER

Rămâi la curent cu noutăţile de pe Ţărăncuţa Urbană

PINACOTECA BUCUREȘTIULUI – UN PROIECT INTERBELIC

Ziua cea mare1 august 2017
Locatia: Muzeul Municipiului București - Palatul Suțu După 26 de ani, Pinacoteca Municipiului București își redeschide colecțiile în fața publicului, oferind o retrospectivă a principalelor donații, Ioan Movilă si Filip Marin, precum și a celor mai reprezentative lucrări achiziționate în perioada interbelică.

Roxana Toma ( tarancutaurbana.ro ) pregătește colecția de perne Arta amintirii

Tarancuta Urbana

Facebook
Pinterest
Instagram