Cum şi când se fac tăierile de întreţinere la nuc, considerat Regele pomilor

Nucul este cel mai mare pom fructifer de la noi din ţară. Cu talia sa mare, nucul poate ajunge până la 30 metri înălţime. Trunchiul este puternic, iar scoarţa este netedă, de culoare cenuşie. Nucul formează o coroana ramificată, cu ramuri puternice. Nucul este considerat Regele pomilor, denumirea sa în latina fiind Iuglans Regia.

 

 

1. Dezvoltarea nucului

Nucul se dezvoltă în funcţie de proprietăţile solului, iar creşterea rădăcinilor este continuă, dar cu intensităţi diferite în funcţie doar de perioada de vegetaţie. Nucul se dezvoltă greu în primii 2 – 3 ani, dar după aceea creşterea se intensifică foarte rapid. De asemenea, intră pe rod după 5-8 ani de la plantare, iar producţiile maxime se obţin după 10 ani de la plantare.

Important! Nucul produce nuci pe o perioadă cuprinsă între 30 şi 100 de ani, mai precis are cea mai mare longevitate dintre toate speciile de pomi de la noi din ţară.  Nucul are două tipuri de flori: femeieşti şi bărbăteşti şi pot înflori simultan sau la intervale diferite de timp.

 

2. Cerinţele nucului în privinţa solului şi temperaturii

Nucul este una din speciile de pomi de la noi din ţară care iubeşte căldura, dar nu în exces. Pentru asta, pomii trebuie cultivaţi în zona nordică. De asemenea, nucii sunt iubitori de apă, iar în lipsa apei, pomii au creşteri mici, formează un număr mai mic de muguri, iar producţia de nuci va fi una slabă. Apa în exces îi este dăunătore. Nucii maturi rezistă la temperaturi de – 20 grade Celsius.

 

3. Pregătirea terenului pentru o livadă de nuci

Dacă doreşti să înfiinţezi o livadă de nuci trebuie să ştii că pregătirea terenului este asemănătoare cu cele de la celelalte specii de pomi fructiferi. Nimic special.

Important! Dacă livada se înfiinţează pe un teren care a mai fost o livadă, terenul trebuie pregătit cu 3-4 ani înainte. În tot acest timp pe acest teren se cultivă cereale sau plante leguminoase.

 

4. Plantarea nucului

În schimb, nucul este foarte sensibil la transplantare. Foloseşte doar puieţi cu vârstă de 2-3 ani, iar momentul proprice pentru plantare este toamna. Dacă vrei să plantezi doar un nuc la tine în grădină este indicat să faci acest lucru şi primăvara devreme. Cea mai folosită schemă de plantare este aceasta: 10 metri distanţă între rânduri şi 8 metri distanţă între pomi pe rând.

Important! Puietii de nuc trebuie să se procure doar din pepiniere sau staţiuni pomicole autorizate

 

5. Tratament pentru nuc primăvara

Primul tratament pentru nuc care poate fi făcut este cel din luna martie, odată cu pornirea în vegetaţie. Apoi, la începutul dezmuguritului, mai precis în luna aprilie, trebuie să fim atenţi la apariţia unor dăunători care pot provoca pagube mai însemnate precum păduchele din San-José, păduchi ţestoşi, acarieni sau afide. O altă perioadă importantă de tratamente fitosanitare este şi în luna mai, atunci când cresc lăstarii.

 


 

 

Nucul are nevoie de tăieri de corecţie la nivelul coroanelor, în primii 3-4 ani de fructificare, iar ai târziu se fac tăieri de întreţinere, pentru că apar ramuri care se usucă.

Toate aceste tăieri trebuie făcute pentru a asigura un echilibru între creştere şi fructificare şi se face cu o foarfecă de crengi.

 

Este greșită teorie destul de răspândită printre pomicultori că nucul nu are nevoie de tăieri, chiar dacă speciile de nuci care se plantează în ţara noastră au o coroană bine definită care nu cere ajustare.

Dar cu toate acestea, nucul necesită tăieri de formare a coroanelor în fiecare an.

 

 

 


 

7 lucruri ştiute şi neştiute despre nuc

 

  • Miezul de nucă constituie un aliment complet şi concentrat conţinand substanţe grase, substanţe proteice, zaharuri, substanţe minerale
  • Valoarea energetica a unui kg de miez de nucă este echivalenta cu: 1 kg pâine + 0,5 kg carne +0,5 kg cartofi + 0,5 kg peste + 0,5 kg prune uscate + 1 kg pere, asigurând 6364 calorii
  • Miezul de nucă este folosit în fabricarea de ulei comestibil dar şi tehnic folosit în pictură, fabricarea cernelii tipografice, fabricarea săpunului de lux

 

 

 

  • Nucile verzi, se folosesc pentru dulceţuri, conţinând o cantitate mare de vitamina C de 40 de ori mai mult decât sucul de portocale
  • Frunzele, lăstarii, mugurii, scoarţa şi rădăcinile constituie un izvor de materie primă. Buniciii foloseaua intens vopselele extrase din acestea pentru vopsitul lânii, bumbacului şi chiar a mătăsii, fiind considerate vopsele netoxice
  • Frunzele de nuc verzi puse la macerat în petrol lampant, constituie un bun unguient în tratarea reumatismului.
  • Miezul de nucă este indicat pentru diabetici şi pentru completarea regimului alimentar vegetarian.
  • Lemnul de nuc este foarte apreciat datorită calităţii sale superioare la fabricarea mobilierului de lux, în industria automobilelor de lux
  • Datorită cantităţii mari de iod pe care o degaja prin frunze nu este indicat să dormi şi să te relaxezi la umbra nucului

 

7 thoughts on “Cum şi când se fac tăierile de întreţinere la nuc, considerat Regele pomilor

  1. No prescription needed for diabetes medication online Buy
    Glimepiride online without prescription for diabetes
    Cheap diabetes medications on the black market, where to order?
    Want some Lantus insulin for cheap? The internet’s got your back

  2. My brother suggested I might like this website.
    He was entirely right. This post truly made my day.
    You can not imagine just how much time I had spent for this info!
    Thanks!

  3. tarancuta spunemi mie de ce nucul meu batrin a iceput in luna iulie sa napirleasca ..adica sa i se usuce frunzele

Comments are closed.