Cum verifici o mașină second-hand înainte de a o cumpăra

Puține lucruri sunt mai enervante decât să auzi zgomote ciudate în timp ce conduci. „Planetara bate” sau „planetara troncăne” sunt expresii folosite frecvent de mecanicii auto sau de șoferii experimentați.

Această piesa auto joacă un rol esențial, iar dacă nu funcționează cum trebuie, problemele s-ar putea extinde și agrava. De aceea, este recomandat să recunoști simptomele unei planetare defecte, fie că ai o mașină pe care o folosești frecvent sau ești în căutarea uneia second-hand. Descoperă în rândurile următoare tot ceea ce trebuie să știi. 

Care este rolul planetarei

Lucrurile pot fi rezumate simplu în cazul funcționării unei mașini. Motorul produce putere, iar transmisia o duce mai departe. Aici apare planetara, care asigură rularea constantă a roților. Planetara are două capete cu articulații, unul spre cutia de viteze, altul spre roată și un ax cardanic, care cuplează cele două extremități. Axul planetarei asigură transmiterea mișcării către roți, în timp ce capetele cu articulații au rolul de a menține rotația constantă, chiar și la denivelări sau în momentul virajelor. 

Planetara este o piesă care se întâlnește pe toate mașinile cu suspensie independentă, fie că au tracțiune pe față, pe spate sau integrală. La cele cu tracțiune pe față, planetarele ies direct din cutia de viteză și se cuplează la roți. La cele cu tracțiune pe spate, între cutia de viteze și planetare mai există și un cardan. Deoarece nu se află pe aceleași roți responsabile cu direcția, planetarele mașinilor cu tracțiune pe spate sunt mult mai rezistente. 

Ce se întâmplă dacă se rupe planetara

În mod normal, atunci când începe să bată, o planetară trebuie schimbată. Și, cel mai probabil, trebuie să cumperi planetarele, piese auto în iasi.

Dacă se va rupe de tot, cutia de viteze nu va mai cupla, iar mașina nu va mai putea fi mișcată din loc. Dacă planetara cedează în mers, autoturismul nu va mai trage și se va opri din inerție. În principiu, nu vei fi expus la riscuri foarte mari, dar vei fi obligat să faci o vizită la service. Reparația va fi mult mai costisitoare, pentru că sunt șanse mari ca și alte componente să se strice. 

Așadar, dacă ai luat o mașina mai veche, sunt mari șanse ca o planetară să cedeze. Verifică burdufurile planetarei și evită să accelerezi puternic cu roțile virate. Dacă însă auzi trosnituri și simți chiar în volan vibrații la viteze mici, când virezi și accelerezi ușor, e cazul să vezi ce se întâmplă acolo.