Dalia, semnul respectului, recunoștinței. Floarea iubirii și dorului

Originară din Mexic, dalia sau gherghina, cum i se mai spune, este o floare deosebit de frumoasă. De aceea o vom întâlni foarte des, în special în grădinile caselor de la țară, dar și în parcurile din orașe. Daliile pot fi pitice, cu tulpina de câțiva cm, dar pot atinge și înălțimi de 1,5-2 m. Florile lor pot fi simple sau bătute, rotunde, sau cu petale ascuțite, colorate în alb, galben, multe nuanțe de roșu sau de mov. Daliile sunt iubite și pentru faptul că înfloresc din iunie până în octombrie, sau chiar mai târziu, până la primul îngheț, înfrumusețând grădinile cu bogăția de culori și forme a florilor.

1de6f66369646820633c3e7fbe675b47

Cel mai simplu mod de a înmulți daliile este despărțirea lăstarilor de pe rădăcina tubercul, cu grijă să nu rănim rădăcina principală.

Plantarea se face primăvara. Tuberculii de dalie se plantează în grădină, în aprilie, cel târziu luna mai, la mică adâncime în pământ, aproximativ 5-6 cm, și cu distanțe între ei de circa o jumătate de metru pentru a nu se umbri reciproc, după care este foarte important să se ude, chiar și de 2 ori pe zi.
În noiembrie, după ce planta intră în repaus și nu mai înflorește, se vor tăia tulpinile și tuberculii vor fi scoși din pământ și ținuți în nisip, în pivniță sau în magazie, feriți de umezeală și ger, pentru a fi plantați în grădină în primăvara următoare. Înmulțirea daliei se mai poate face și prin butași de 8-10 cm lungime și cu 2-3 rânduri de frunze.

dalia 1

 

dalia 2

448596af1d708062059b8bb60e91e9c9

Dalia alba înseamnă recunoștință și respect, fapt care o recomandă în a fi oferită părinților sau persoanelor față de care avem o datorie sufletească. Dalia galbenă este o floare a iubirii, iar floarea de culoare roșie exprimă dorul arzător față de persoana iubită. Pentru azteci, floarea însemnă puterea războinică și înțelepciunea tactică, fiind asociată cu sângele, viața și vitalitatea. Era floarea cerului, grație discului ei galben, dar și celor din lumea aceasta. Europenii au căutat să o folosească drept medicament înainte de descoperirea insulinei, folosind-o la prepararea unui fel de zahăr special pentru diabetici.

dalia 4

d7cf621224408697d6aa487193d1a9eb

Durata de viață a florilor este de aproximativ de 6-10 zile, asta dacă li se oferă îngrijirea cuvenită. Tijele florilor se pun în apă clocotită și se așteaptă până la răcirea totala a acesteia sau până când coada devine neagră. Se taie apoi porțiunea scufundată în apă și se așează florile în apa rece. Procedeul se poate aplica și altor flori pentru prelungirea duratei lor de viață în vază.

 sursa: Pinterest

6 thoughts on “Dalia, semnul respectului, recunoștinței. Floarea iubirii și dorului

  1. Hello just wanted to give you a brief heads up and let you know a few of
    the pictures aren’t loading correctly. I’m not sure why but I think its a linking issue.
    I’ve tried it in two different internet browsers and both show the same outcome.

Comments are closed.