De ce avem nevoie de calciu. Principalele beneficii ale acestui mineral

Calciul în cantitate suficientă înseamnă sănătatea dinților și a oaselor. Ajutat de magneziu, calciul asigura funcționarea optima a sistemului cardiovascular.

 

Calciul în cantitate insuficientă înseamnă că organismul are de suferit: la copii apare rahitismul, iar la adulți osteoporoza. Un nivel scăzut al calciului se poate manifesta și prin contracturi musculare, furnicături, constipație, irascibilitate.

 

Rolul calciului în organism!

Deși multă lume asociază calciul doar cu oasele și dantura, în compoziția cărora se găsește în proporție de 99%, este important de reținut faptul că mineralul se regăsește toate organele corpului uman – sânge, mușchi, inima, nervi etc. Lipsa calciului este foarte frecventă în rândul copiilor, care pot suferi o stagnare în dezvoltarea osoasă; de aceea, suplimentele pe baza de calciu sunt recomandate adesea de medicii pediatri.

Printre simptomele cele mai comune ale carenței de calciu se numără:

  • tulburările de ritm cardiac și palpitațiile
  • senzația de amorțeală
  • rigiditatea sau contracțiile musculare involuntare – cârceii
  • durerile de cap intense și persistente
  • pierderile de memorie și stările de leșin

 

 

De unde luam calciul necesar? 

Sursele naturale bogate în calciu sunt laptele și brânzeturile degresate, iaurtul cu conținut scăzut de grăsimi, ouăle, soia, pește – sardine, ton sau somon, susan, alune, nuci, migdale, semințe de floarea soarelui, fasole uscată, conopidă, broccoli, țelina, precum și frunzele de culoare verde închis  – salata, spanac.

Absorbția calciului în organism poate fi împiedicată de consumul unor substanțe pe care le găsim în alimente și băuturi obișnuite. Consumul de ceaiuri laxative sau diuretice, de exemplu, contribuie la eliminarea calciului prin pierderile masive de electroliți. De asemenea, consumul excesiv de sare, produse de carmangerie, alcool poate să afecteze absorbția și fixarea calciului în corpul uman, iar medicamentele anti hipertensive și anti inflamatoarele pot contribui, la rândul lor, la eliminarea calciului din organism.

Este recomandat ca suplimentele alimentare să fie administrate la indicația medicului, dacă în urma analizelor de sânge se constată că există o carență de calciu. Concentrația normală de calciu în sânge este de circa 10 mg/100 ml.

Când cauzele carenței de calciu țin de regimul alimentar, administrarea preparatelor ce conțin calciu poate fi necesară, atât sub formă injectabile sau orale, acestea din urmă fiind uneori asociate cu magneziu, fier, zinc sau vitaminele A, D și E, astfel încât calciul să se fixeze mai bine în organism.

Totodată, dacă ai probleme cu respirația urât mirositoare cauzată de alimentele care au fermentat în stomac, un carbune medicinal poate salva situația. Cărbunele medicinal elimină toxinele din organism și scade colesterolul. Acesta acționează ca un detoxifiant şi pentru cazurile în care ai înghițit prea multe medicamente sau diferite substanțe toxice.

 

 

 

 

 

De cât calciu avem nevoie? Iată care este doza zilnică recomandată de calciu!

0 – 12 luni = 210/270 mg

1 – 3 ani = 500 mg

4 – 9 ani = 800 mg

10 – 18 ani = 1.200 mg

19 – 50 ani = 1.000 mg

> 51 – 70 ani = 1.200 mg

sarcină/alăptare = 1.000 mg

 

Știai că organismul uman conține în jur de 1 kg de calciu, din care 99% este stocat în oase și dinți? Acest mineral este esențial la orice vârstă, atât în copilărie, ajutând la consolidarea sistemului osos, cât și la maturitate, fiind necesar în prevenirea osteoporozei.

Pentru un adult sănătos, doza zilnică de calciu este de 800 mg (bărbați), până la 1.200 mg (femei). În mod normal, pentru calciul ce se acumulează în oase se produce un bilanț pozitiv până la vârsta de 55 de ani la bărbați și 45 de ani la femei, după care bilanțul devine negativ, ajungând ca după 65 de ani să scadă vertiginos, ceea ce duce la instalarea osteoporozei.

 

 

 

4 thoughts on “De ce avem nevoie de calciu. Principalele beneficii ale acestui mineral

Comments are closed.