De ce merită să-ți instalezi panouri fotovoltaice

Energia solară devine tot mai populară ca sursă de energie regenerabilă, iar mulți dintre noi consideră achiziționarea unui sistem fotovoltaic o opțiune din ce în ce mai viabilă.

Instalarea unui sistem fotovoltaic poate aduce numeroase beneficii, precum economii semnificative la facturile de energie electrică și reducerea impactului asupra mediului. 

Cu toate acestea, alegerea unui sistem fotovoltaic potrivit poate fi o sarcină complexă, în special pentru cei care nu sunt familiarizați cu tehnologia.

Primul pas în alegerea unui sistem fotovoltaic este să evaluezi consumul tău de energie. Cu cât consumul este mai mare, cu atât va trebui să instalezi un sistem mai mare. 

Analizează facturile de energie electrică pentru a determina câtă energie consumă locuința ta lunar și vei ști astfel să dimensionezi sistemul fotovoltaic corespunzător.

TVA redupentru panourile fotovoltaice

TVA redus pentru panourile fotovoltaice, de 19% la 5%. Această măsură se aplică și la achiziția altor echipamente pentru producerea de energie verde: panouri solare pentru producerea apei calde, pompe de căldură, etc.  Astfel, dacă te gândești să-ți montezi un sistem pentru energie regenerabilă, acum e momentul să consulți magazinele de specialitate și să vezi cât te costă un panou solar fotovoltaic.

Poți face bani din energia electrică produsă

Politica de compensare 1:1 a energiei fotovoltaice produse și livrate în rețea către furnizorii cu care sunt încheiate contractele de furnizare a energiei. Practic, în calitate de prosumator (dai energie în rețea), furnizorul este obligat să-ți cumpere kWh cu același preț cu care ți-l și vinde. Evident, dacă dai mai mult în rețea, poți face și profit.

Guvernul și UE susțin financiar instalarea de panouri

Programul Casa Verde oferă un suport financiar de până la 90% din valoarea cheltuielilor eligibile sau de maxim 20.000 de lei pentru montarea unui sistem cu o putere minimă instalată de 3kWp. De asemenea, băncile comerciale au început să ofere, în condiții avantajoase, așa-numitele credite verzi, ce acoperă sume de până la 150.000 de lei.  

Mare atenție la prețul sistemului fotovoltaic pe care îl alegi. De cele mai multe ori, o calitate scăzută este asociată cu un preț mic. Chiar dacă te gândești că poți economisi bani în momentul achiziției, există riscul ca pe termen lung sistemul tău fotovoltaic să nu mai funcționeze sau să nu mai producă energie la capacitatea lui maximă.

12 thoughts on “De ce merită să-ți instalezi panouri fotovoltaice

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *