Menu

De unde vine IA și cât a fost iubită de Regina Maria

Este aproape imposibil de determinat când a apărut primul tip de cămașă, dar se consideră că acest tip de îmbrăcăminte ar fi putut să fie purtat de populația aparținând culturii Cucuteni. Este croită în formă de cruce, dintr-o singură bucată de pânză și cu o deschizatură în partea de sus. Ia este de fapt o cămașă de sărbătoare, confecționată din panză albă, bumbac, in sau borangic și împodobită cu mărgele și broderii la mâneci și la gât. În jurul gâtului este întărită cu un șnur răsucit, iar manecile, de cele mai multe ori, sunt încrețite la umeri și la încheieturile mâinilor. Tehnica decorarii iei s-a transmis de la o generație la alta. Motivele sunt stilizate, geometrice sau inspirate de natură.

regina-maria-fotografiile-fac-parte-din-fototeca-muzeului-national-de-istorie-a-romaniei

Ia a fost făcută celebră în lume de personaje de mare influență, precum Regina Maria a României sau Maria Tănase. Regina Maria, o englezoiacă de o frumusețe clasică, nepoată a Reginei Victoria a Marii Britanii, adora costumul popular românesc pe care nu ezita să-l îmbrace și în care s-a lăsat fotografiată de nenumărate ori.

1926 Regina Maria pe lac la Scrovistea

 

Astăzi, ia românească, odată obiect de artizanat, a devenit o piesă vestimentară modernă. Ziua de 24 iunie a fost declarată în 2013 „Ziua universală a iei”, zi în care români de pretutindeni se îmbracă în ie. Evident și anul acesta fiecare petrece unde dorește, numai să petreacă.

Eu am ales Sfinxul!

Vino cu ia ta pe Platoul Bucegi, în preajma Sfinxului, în data de 24 iunie, începând cu ora 14. Te așteptăm cu drag, să serbăm împreună Ziua Universală a Iei împreună cu Flori de IE și maestrul Nicolae Voiculeț.

No comments

Lasă un răspuns

Tarancuta Urbana

Facebook
Pinterest
Instagram