Demisia | care sunt tipurile de demisie

Schimbarea locului de muncă este o etapă normală în cariera cuiva care își dorește să evolueze profesional, iar o cerere de demisie este una dintre cele mai simple soluții pe care le ai la dispoziție pentru a încheia socotelile cu angajatorul tău. În cele ce urmează, vei afla care sunt prevederile legale în ceea ce privește demisia, ce drepturi și ce obligații ai ca angajat, dar și cum ar putea arăta un exemplu de demisie.

Câte tipuri de demisie există?

  • Demisia cu preaviz
  • Demisia fără preaviz
  • Încetarea contractului de muncă prin acordul părților
  • Demisie după concediul pentru creșterea copilului

Demisia nu este însă un lucru pe care îl poți face de azi pe mâine. Trebuie doar să îţi scrii demisia şi să depui documentul la departamentul Resurse Umane.

Înainte de toate însă, trebuie să știi care sunt obligațiile tale, cum e cu preavizul și de ce este important să-ți faci în continuare treaba cât mai bine, până când expiră această perioadă. Este vorba, totuși, despre o etapă de durată: în cazul demisiei cu preaviz, trebuie să mai rămâi încă o lună la locul de muncă de la care intenționezi să pleci. 

Pot să-mi dai demisia şi când lucrez în telemuncă?

Da! Poţi să-ţi dai demisia mai ales dacă simți că motivele menționate mai sus sunt definitorii și nu mai vrei să continui la actualul loc de muncă.

Dar ce este telemunca?

Cu un laptop și o conexiune foarte bună la internet, îți poți desfășura munca de oriunde din această lume. Există o mulțime de joburi care se desfășoară în mare parte online și care nu necesită deplasarea la biroul sau sediul firmei la care ești angajat. Această activitate este cunoscută drept telemunca, potrivit unui act normativ apărut în anul 2018. 

Important! 

Potrivit Codului Muncii, îți poți lua concediu de odihnă în preaviz doar dacă angajatorul este de acord. În cazul concediului medical, preavizul se suspendă în această perioadă, așa că la întoarcerea din concediu vei avea același număr de zile în preaviz ca la plecare.

Odată ce ți s-a încheiat contractul de muncă, poți solicita o notă de lichidare prin completarea unei cereri de lichidare. Chiar dacă legea nu obligă compania să facă acest lucru, tu poți face solicitarea ca să ai siguranța că nu există vreo datorie către angajator și invers.

34 thoughts on “Demisia | care sunt tipurile de demisie

  1. I was usually curious about 먹튀검증, but thanks to you, I got some good information. If you have any questions in the future, we will visit you frequently to obtain information. I look forward to more information.

Comments are closed.