Descoperă și tu satele săsești din Transilvania! N-o să-ți pară rău!

„Așa cum tot omul își face iarna car și vara sanie, la fel hălăduim noi vara pe la cetăți, iar spre iarnă ne strângem la gura sobei și povestim de prin locuri și coclauri”, Carmina Niţescu, organizatorul unei seri minunate. Cu ajutorul ei, am aflat povești cu cetăți din Transilvania, biserici fortificate, calfe călătoare, trasee de bicicletă, restaurări și evident mâncare 🙂

Anul acesta am vizitat Covasna şi Sibiul. Deci, și pentru mine a fost anul Transilvaniei şi a poveştilor ei. Minunate, aș putea spune :). Dar, cu cât sunt mai multe povești, cu atât cunoști mai bine tradițiile românești.

Despre Transilvania, străinii cred că este un tărâm al vampirilor și fantomelor lui Dracula, iar bucureștenii cred că este o regiune în care se bea pălincă și se vorbește foarte calm. În realitate, Transilvania este un ținut fascinant, încărcat de istorie și legende, o comoară turistică prea puțin apreciată. Dar, parcă aș zice eu, încet, încet ne trezim. Și ne trezim și datorită acestor povești spuse de oamenii care au fost acolo, care au cunoscut localnicii, au văzut locurile și le-au ascultat istoria.

Așadar, am dat curs invitației lansate de Carmina Nițescu Travel with a smile care împreună cu  Renate Nenciu și Cătălin Nenciu Travelbadgers.com  și Călin StanTheDrone.ro – Filmari aeriene au călătorit anul acesta prin Transilvania, iar acum la final au dorit să facă cunoscute rezultatele ”expediției” lor #RomaniaAutentica. În acest proiect, le-a fost alături și Alexandra Ungureanu de la  Romanian Art&Craft

 

4

 

3

 

Așa am aflat povestea Cetății Rupea.

Cetatea Rupea – Brașov este unul dintre cele mai vechi vestigii arheologice de pe teritoriul țării noastre,primele semne de așezări omenești datând din paleotic si neolitic, iar prima atestare documentară datează din anul 1324, când sașii răsculați împotriva regelui Carol Robert al Ungariei s-au refugiat în interiorul cetății.

cetatea-rupea

 

Un alt obiectiv al ”expediției” a fost satul Mălâncrav – Sibiu, un sat care pare desprins din poveştile bunicilor, care, neavând internet, telefonie mobilă şi alte ”distracţii” moderne, se preocupau de muncile tradiţionale. Turiştii, mai ales străinii, sunt atraşi de obiceiurile care încă se mai păstrează în mica localitatea sibiană şi vin să o viziteze.

 

7

 

Satul Saschiz – Mureș.  Un sat, despre care până nu demult, puţini auziseră şi mai puţini îl vizitaseră. În ultimii ani, Prinţul Charles al Marii Britaniei şi-a făcut un obicei din a vizita Saschizul, iar asta a ajutat din plin la promovarea comunei cu doar 2000 de locuitori. La început l-a vizitat, apoi și-a cumpărat o proprietate ca în final să înceapă să investească în turismul rural din zonă. Saschiz este în patrimoniul UNESCO din anul 1999, atât satul Saschiz, cât și Biserica fortificată şi turnul. Saschizul apare pentru prima dată în izvoarele istorice în jurul anului 1309.

Satul Criț – Brașov, cuprins de câțiva ani în săptămâna Haferland o are ca principal reper pe doamna Sofia Folberth. Doamna Sofia, are 94 de ani și este unul dintre puținii sași care mai locuiesc aici, la Criț. Doamna Sofia este considerată memorie vie a vieții care animă zona. Vine aici, pe perioada verii, și pleacă o dată cu berzele 🙂 cu mențiunea că ea pleacă în Germania pe parcursul vremii reci.

5

 

Cu ajutorul doamnei Sofia, jurnalista Ruxandra Hurezean a scris cărțile  „Povestea Sașilor din Transilvania ” și „Criț. Istoria, poveștile și viața unui sat de sași”.

4

 

carti

 

Da, a fost o adevărată seară cu povești frumoase, spuse de oameni tineri și frumoși dornici să împărtășească din experiența lor prin satele românești.

La final, am povestit despre mâncarea din satele tradițional săsești.

 

2

 

2

 

1

foto: Călin Stan și Cătălin Nenciu

2 thoughts on “Descoperă și tu satele săsești din Transilvania! N-o să-ți pară rău!

Comments are closed.