E vremea lor, e vremea crăițelor

Crăiţa este o plantă erbacee ornamentală  iubitoare de soare,  originară din Mexic şi Argentina, aclimatizată perfect la condiţiile din România şi care înfloreşte de-a lungul verii din luna mai şi până în octombrie. În ceea ce privește udarea, aceasta se face moderat, iar în perioada de înflorire se recomandă tratarea cu îngrășăminte sub formă lichidă. Pentru o dezvoltare cât mai armonioasă se recomandă îndepărtarea imediată a florilor ofilite deoarece acestea împiedică apariția unora noi. Desigur, în situația în care se dorește obținerea semințelor, florile ofilite nu trebuie îndepărtate decât atunci când sunt uscate.

craita

 

craita 1

 

craita 3

Genul de plante Tagetes (Craițe) din familia Compositae cuprinde 52 de specii de plante erbacee, anuale și perene. Aceste plante sunt îndrăgite datorită florilor variat colorate, în tonuri intense de galben, portocaliu, roșu și alb. În scop terapeutic se folosesc florile viu colorate în galben, portocaliu sau roşu.

craita 4

 

craita 5

Înmulțirea crăițelor se realizează prin semințe, iar pentru a obține o înflorire mai timpurie se recomandă mai întâi producerea de răsaduri în luna martie. Solul din răsadnițe trebuie păstrat în permanență umed, într-un loc umbrit și la temperaturi cuprinse între 13 și 16 grade Celsius. Plantarea definitivă se va face la distante de 25-50 de cm, în funcție de dimensiunile speciei. Chiar dacă au o înfățișare delicata, aceste plante au un miros foarte înțepător care are menirea de a preveni apariția țânțarilor.

Cele mai frecvente specii de crăițe întâlnite în grădini sunt: Tagetes erecta, Tagetes filifolia, Tagetes lacera, Tagetes lucida, Tagetes minuta, Tagetes patula, Tagetes tenuifolia.

craita 6

Crăițele sunt plante decorative ce nu lipsesc din grădina niciunui iubitor de plante. Acestea sunt printre cele mai frecvente plante de grădina, cel putin în țara noastră, folosindu-se în ronduri, grupuri, borduri, alături de specii de talie asemănătoare. Se pot realiza grupuri inedite de flori doar din crăițe, prin alăturarea unor soiuri de culori diferite. Există și specii înalte, acestea folosindu-se și ca flori tăiate, rezistând o perioadă destul de lungă în interior, în vaze cu apă.

 

12 thoughts on “E vremea lor, e vremea crăițelor

  1. Hello! I know this is kind of off-topic but I needed to ask.
    Does building a well-established blog such as yours require a large amount of
    work? I’m brand new to running a blog but I do write in my diary daily.
    I’d like to start a blog so I will be able to share my personal experience
    and thoughts online. Please let me know if you have
    any kind of recommendations or tips for brand
    new aspiring bloggers. Appreciate it!

  2. Greetings! I know this is kind of off topic but I was wondering if you knew where I could get a captcha plugin for my comment form?
    I’m using the same blog platform as yours and
    I’m having difficulty finding one? Thanks a lot!

  3. Ev hizmetlerinde 10 günden az çalıştırılan kişiler için ödenecek prim miktarı 3,34 TL’ye yükseltilirken, 10 gün ve daha fazla çalıştırılan kişiler için ödenecek prim tut21 TL’ye yükseltildi.
    2022 Asgari Ücret Zammı Sonrası Neler Değişti?

  4. May I just say what a relief to discover someone that really understands what they’re discussing on the web.
    You definitely understand how to bring a problem to light and
    make it important. More and more people must check this
    out and understand this side of your story. It’s surprising you are not more popular
    since you most certainly have the gift.

  5. Pretty great post. I just stumbled upon your blog and wished to mention that I have really enjoyed browsing your blog
    posts. In any case I’ll be subscribing for your rss feed and
    I am hoping you write once more very soon!

  6. We stumbled over here by a different web address and thought I
    might as well check things out. I like what I see so now i’m following you.
    Look forward to looking into your web page for a second time.

Comments are closed.