Farfuriile de Cucuteni acum şi în colecţia Romanian Art&Craft

Cucuteni, una dintre cele mai misterioase civilizaţii ale preistoriei. O cultură, cu o jumătate de mileniu mai veche decât cultura mesopotamiană

 

Cultura Cucuteni este una dintre cele mai vechi civilizaţii din Europa, şi şi-a primit numele după satul cu acelaşi nume din apropierea Iaşiului, unde în anul 1884 s-au descoperit primele vestigii.

 

De atunci, cercetările făcute despre cultura Cucuteni n-au încetat. Datorită acestor cercetări, noi ştim azi foarte multe despre această cultură.

 

  • Cultura Cucuteni se întindea pe o suprafaţă de 35 000 kilometri pătraţi, pe teritoriul actual al României, Republicii Moldova şi Ucrainei.

 

  • Durata de evoluție a civilizației Cucuteni cuprinde aproximativ două milenii, începând cu anii 4600 până în jurul datei de 2750 î.e.n, interval aparținând epocii neolitice. Deci, cultura Cucuteni este una dintre cele mai misterioase civilizaţii ale preistoriei, cu o vechime mai mare decât cea mesopotamiană şi a lăsat în urmă vestigii impresionante.

 

  • Organizarea socială și structura comunităților sunt foarte avansate pentru acea perioadă. Oamenii care au trăit pe aceste meleaguri cu peste şase milenii aveau ca ocupaţie vânătoarea, agricultura şi meşteşuguri casnice, cum ar fi ţesutul, olăritul sau confecţionare de unelte. Oamenii nu trăiau haotic, populaţia având la bază o formă de organizare colectivă, fie ea şi primitivă.

 

  • Este una dintre cele mai spectaculoase civilizații cu ceramică pictată ale lumii preistorice, atât datorită rafinamentului artistic al formelor și decorului pictat sau incizat pe vase și statuete antropomorfe, a tehnologiei de prelucrare a pietrei și a metalelor (cupru și aur), cât și datorită întrebărilor pe care le ridică, multe încă fără răspuns.

 

  • Pe ceramica Cucuteni predomină decorul în spirală, cu numeroase variante şi combinaţii. Culorile predominante pe vasele ceramicii de Cucuteni sunt roşul, albul şi negrul, cu unele variaţii în funcţie de temperatura la care a fost ars vasul respectiv. Ca formă, vasele diferă de la simple pahare la vase mari de tipul amforelor.

 

  • Populaţia care a trăit în arealul atribuit culturii Cucuteni a lăsat în urmă numeroase indicii ale unei existenţe înfloritoare, în care arta a avut un rol important. Istoricii spun că pe continent nu exista o altă civilizaţie contemporană acesteia care să fie la înălţimea Culturii Cucuteni, atât datorită ceramicii, în care cei de aici erau maeştri desăvârşiţi, dar şi prin simplitatea mijloacelor pe care le aveau la îndemână, topoare de piatră sau unelte din os.

 

Cel mai impresionant fapt este însăşi misterioasa dispariție a acestei civilizații.

 

Anul trecut a fost organizată cea mai mare, dar şi unică expoziţie din ţară, la Iaşi, la Palatul Culturii. Expoziţia „Cucuteni: o incursiune în universul unei mari civilizaţii preistorice”, de la Muzeul de Istorie a Moldovei a fost de un real succes.

 

 

Toate aceste exponate se găsesc la Muzeul Cucuteni, din localitatea cu acelaşi nume.

 

Acest vas a fost descoperit în aproape 300 de fragmente şi a fost restaurat în anii 90

 

Tradiţii vechi pentru oameni moderni

 

Acestea fiind zise, hai să vă aduc în zilele noastre. Şi aşa cum v-am mai spus motto-ul Ţărăncuţei urbane este: „tradiţii vechi pentru oameni moderni”.

 

Aşa că vă spun acum că din această lună puteţi găsi pe site-ul Romanian Art&Craft câteva exemplare din farfurii decorative din ceramică cu motive feminine, din Cucuteni.

 

Farfuria din ceramică de Cucuteni poate fi cadoul sau suvenirul potrivit pentru persoanele ce apreciază cultura şi obiceiurile străvechi. Aceasta poate fi folosită şi ca aplică decorativă, fiind prevăzută cu sistem de agăţare pe perete.

 

 

Cu farfuriile din colecţia Romanian Art&Craft o să ne întâlnim pe parcursul acestui an, într-un proiect minunat. Dar mai multe vă povestesc la momentul potrivit 🙂

 

Art&Craft Design a debutat pe piața de suveniruri românești din 2003, adresându-se exclusiv pieței de travel retail. Produsele din colecțiile Art&Craft (Vlădut’s Story, Via Delice, Destination, IRO, Folk, Transylvania), se pot constitui deopotrivă în suveniruri autentice românești, dar și în idei inspirate pentru cadouri.  Produsele Art&Craft Design se găsesc în toate aeroporturile din România, dar şi în magazinul online.

 

 

10 thoughts on “Farfuriile de Cucuteni acum şi în colecţia Romanian Art&Craft

  1. Does your website have a contact page? I’m having trouble locating it
    but, I’d like to send you an email. I’ve got some creative ideas for your blog you might be interested
    in hearing. Either way, great website and I look forward to seeing it improve
    over time.

  2. Definitely believe that which you said. Your favorite justification appeared to
    be on the web the simplest thing to be aware of. I say to you,
    I certainly get annoyed while people consider worries that they plainly do not know about.

    You managed to hit the nail upon the top and also
    defined out the whole thing without having side-effects ,
    people can take a signal. Will probably be back to get more.
    Thanks

  3. Pingback: sex browser games
  4. Hmm is anyone else encountering problems with the pictures
    on this blog loading? I’m trying to find out if its a problem
    on my end or if it’s the blog. Any suggestions would be greatly appreciated.

Comments are closed.