Festivalul Plăcintelor de la Hârja – locul unde tradiţiile merg mai departe

În acest week end, Satul Hârja a răsunat a chef şi voie bună.  A XIII –a ediţie a Festivalului Plăcintelor a reunit meşteri mari într-ale plăcintelor, făcute după reţete cu o vechime demnă de cartea recordurilor. Peste 20 de participanţi au concurat cu aproape 100 de feluri de plăcinte. Au participat cei mai iscusiţi meşteri bucătari într-ale plăcintelor bucovinene de la poale-n brâu până la plăcinte cu brânză dulce şi sărată aburinde în arome, plăcinte cu varză, cu spanac sau plăcinte cu cartofi coapte pe lespede.

Pofticioşii au putut savura plăcinte tradiţionale, pentru care au fost acordate şi premii. Vizitatorii prezenţi într-un număr destul de mare au putut degusta plăcintele făcute după reţete tradiţionale.

Mi-a fost dat să gust cele mai bune plăcinte din zona Moldovei. Să stai o zi întreagă printre mirosuri de plăcinte este o întoarcere în timp. Toată ziua mi-am imaginat că sunt la bunicile mele, mari gospodine în ale plăcintelor, mai ales cea de dovleac sau măr cu scorţişoară.

 

 

Au răspuns prezent mai multe formații artistice de folclor, interpreți de muzică populară. Spectacolul de muzică populară a fost încheiat de celebra Fanfară 10 Prăjini. Impresionantă a fost și hora moldovenească la care au fost invitați toți cei prezenți la Festivalul Plăcintelor.

 

 

Aşadar, cea de-a XIII a ediţie a Festivalului Plăcintelor a marcat şi ziua câmpenească a comunei Hârja şi s-a desfăşurat la Centrul rezidenţial pentru persoane vârstnice din cadrul Asociaţiei ”Sf. Voievod Ştefan cel Mare“ din Hârja, din comuna băcăuană Oituz. Organizatorii acestui festival fiind ANTREC Bacău,  Primăria Oituz, Asociaţia „Copiii în sânul familiei” şi „Asociaţia Sf. Voievod Ştefan cel Mare – Hârja

 

    

 

 

 

Festivalul a început la ora 11.00, iar curtea Așezământului – impresionant loc şi plin de înemnătate istorică şi culturală – s-a umplut de localnici, de participanți, dar și de un număr foarte mare de turiști veniți special pentru această manifestare de tradiție. După festivitatea de deschidere și prezentarea concurenților, toată lumea a trecut la degustarea bunătăților.

„Sunt bucuroasă că la această a XIII-a ediție a Festivalului Plăcintelor organizat în cadrul Așezământului „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” din Hârja, ni s-au alăturat colegii și prietenii din marea familie ANTREC (Alba, Bacău, Iași, Ilfov, Neamț, Vrancea). A fost un bun prilej pentru ca oamenii să afle unii de la alții lucruri interesante și informații din turismul rural, să-și fixeze colaborări și planuri pentru viitor, toate acestea într-un cadru festiv, tradițional. Toți cei prezenți, pe lângă faptul că au degustat plăcinte delicioase, au putut interacționa cu frumusețile acestor locuri, cu pensiunile rurale din Valea Oituzului”,

Betty Grigoraș, președinte ANTREC Bacău, organizatotul Festivalului Plăcintelor de la Hârja

 

 

„Zona Văii Oituzului este o zona extrem de pitorească cu un cadru natural minunat care combină cele trei componente pe care ANTREC le promovează: turismul rural, ecologic și cultural. Iată cum, în cadrul Festivalului Plăcintelor, nu este promovată doar gastronomia locală ci și obiceurile și porturile tradiționale acestei zone istorice, ori toate aceste vor face din Valea Oiutzului o destinație turistică din ce în ce mai cunoscută și apreciată. Felicitări, Betty Grigoraș, pentru exemplara organizare a celei de-a XIII-e ediție a Festivalului Plăcintelor!”

Maria Stoian, președinte fondator ANTREC România

 

 

Prezent la Festivalul Plăcintelor a fost şi Michael Atkinson, fost ambasador al Marii Britanii la București între 1989 și 1992, un mare iubitor de tradiții românești.

 

 

 

A participat şi s-a aflat printre câştigători şi Nuşa Chiriac de la Hanul Ancuţei, han situat pe E85 pe drumul Bucureşti – Suceava la 25 km de oraşul Roman şi la 30 km de mânăstirile Neamţ. Aici îi plăcea scriitorului și povestitorului Mihail Sadoveanu să mănânce și inspirat de farmecul locului a scris și celebra carte Hanu Ancuței, în care sunt clar redate obiceiurile și tradițiile acestor meleaguri.

 

      

 

La final toţi participanţii au primit diplome şi cadouri.

Începând cu anul 2011, Festivalul Plăcintelor – concurs de plăcinte după rețete originale, s-a desfășurat pe teritoriul satuşui Hârja, comunei Oituz. Festivalul Plăcintelor a devenit un eveniment deosebit în viaţa oamenilor locului, de aceea organizatorii au decis permanentizarea acestei activităţi în calendarul manifestărilor locale. Comuna Oituz este situată în zona Depresiunii Cașin cu prelungirile Munților Nemirei și Vrancei, pe Valea Oituzului, ceea ce crează un cadru natural pitoresc și atractiv din punct de vedere turistic.

 

 

Un loc de-o încărcătură istorică în satul vecin Poiana Sărată este Biserica Neamului. În curtea acestei biserici este înmormântat locotenentul Nicolae Macarie, primul soldat împuşcat în primul război mondial. Anul trecut în ziua 30 septembrie, la împlinirea a 100 de ani de la moartea acestuia a fost deshumat trupul locotenentului. S-au găsit sabia cu care a fost îngropat eroul, parte din teaca acesteia, ceasul și multe alte elemente textile și din piele care împodobeau teaca.

Sicriul nou cu osemintele eroului a fost depus în Biserica Neamului din Poiana Sărată, iar mormântul a fost refăcut.

 

      

5 thoughts on “Festivalul Plăcintelor de la Hârja – locul unde tradiţiile merg mai departe

  1. Hey there! Do you know if they make any plugins to help with Search Engine
    Optimization? I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good gains.

    If you know of any please share. Appreciate it!

  2. I have been surfing online more than 4 hours today, yet I never
    found any interesting article like yours. It is pretty worth enough for me.
    In my opinion, if all web owners and bloggers made good content as you did, the internet will be much more useful than ever before.

Comments are closed.