Floarea pasiunii, floarea cu fruct

Passiflora cunoscuta și sub numele de “floarea pasiunii”, “floarea ceasornic” sau “floarea suferintei” este o plantă agăţătoare, cu tulpini şi ramificaţii simple, prevăzute cu cârcei. Are frunze lobate sau digitate. Frumoasele flori mari, parfumate, cu până la 6 cm în diametru, apar la capătul frunzelor. Au 5 petale, 5 sepale, 5 stamine, corola “filament” şi un pistil. Fructele sunt comestibile, aromate, răcoritoare, bogate în vitamina C.  Înmulțirea se face prin seminţe sau prin butaşi, vara. Toamna, se poate tăia până la 15 cm înălţime pentru a fi mai bine protejată de frig. Nu este o plantă pretențioasă. Se udă numai în primele zile după ce o plantăm. Între udări vom lăsa pământul să se zvânte. Planta adultă necesită udări numai în perioadele extrem de secetoase și călduroase. Passiflora de jardiniera, sau ghiveci va fi udată periodic, dar cu aceeași condiție: să lăsăm pământul să se usuce între două udări. Iarna se va uda foarte rar.

 

pas

 

34

Acest arbust căţărător este originar din America de Sud şi poate atinge lungimea de 9 m. Are frunze trilobate, zimţate şi se agaţă cu ajutorul lujerilor. Florile frumoase cresc individual şi au petale albe, acoperite de o corolă de filamente violet sau roz şi de stamine mari cu săculeţi portocalii. Această plantă medicinală nu trebuie confundată cu varietatea cultivată care produce fructul pasiunii.

pas 1

 

1f30e8061fbd13ea452fd8e708d8fc49

 

6e1bf110c0a35355d7d7101a770f0582

Povestea începe în urmă cu mai bine de 400 de ani, în micuţa chilie a lui Jacomo Bosio… Cărturarul e întrerupt din studiu de un călugăr, care venise de departe, pentru a-i arăta nişte desene cu o floare de o frumuseţe ieşită din comun. Lui Bosio nu îi vine să creadă că o aşa ”bijuterie” poate exista în realitate, astfel că cere mai multe dovezi. După ce primeşte mai multe desene şi mărturii din partea altor călugări care au văzut-o, se hotărăşte să arate întregii Europe PASSIFLORA sau ”floarea pasiunii”. Cele mai frumoase sortimente au umplut imediat curtea regelui Spaniei, toţi fiind fascinaţi de planta ce avea să se răspândească în toată Europa. De mai bine de un secol, câteva soiuri de Passiflora ajung şi la noi în ţară, fiind cultivată ca plantă decorativă, în grădină sau în ghivece. La noi mai e denumită ”floarea ceas”, pentru că arată întocmai, ba chiar are secundar, minutar şi ”ac” ce indică ora. Originară din America de Sud, passiflora este aclimatizată cu succes şi în Europa. Spectaculoasa plantă a suscitat dintotdeauna o mare pasiune pentru grădinari şi cercetătorii speciilor botanice, şi asta mai ales pentru că multe din speciile ei din pădurea tropicală a Americii de Sud sunt ameninţate de dispariţie.

3

Floarea pasiunii sau passiflora e unul din cele mai importante remedii într-o categorie de afecţiuni pe cât de delicate, pe atât de răspândite în zilele noastre: tulburările emoţionale. În ceea ce priveşte insomnia, această floare unică are o eficienţă greu de egalat, întrucât funcţionează ca un somnifer. Tratamentul este pe bază de capsule din extract de passiflora, care se administrează înainte de culcare. Aceleaşi pastile naturale mai sunt utile în tratarea atacurilor de panică, anxietăţii, acceselor de furie, ba chiar şi în cazul dependenţei de droguri! Studii clinice, făcute pe consumatorii de stupefiante arată că extractul de Passiflora este eficient contra dependenţei de heroină, morfină şi haşiş.

 

50 thoughts on “Floarea pasiunii, floarea cu fruct

 1. Wow, superb blog layout! How long have you been blogging for?
  you make blogging look easy. The overall look of your website is magnificent, as well as the content!

 2. Discounted diabetes drugs for sale online How to order diabetes
  medication online without a prescription and save money?

  Where can I buy affordable diabetes medication online without a prescription? Look no further than these top-notch
  online pharmacies for all your diabetes medication needs

 3. realistic ways for students to earn money from home
  maximizing the earning potential of a medical degree online how to make residual income as a doctor
  best work-from-home jobs for seniors in the
  usa

 4. First of all, thank you for your post. slotsite Your posts are neatly organized with the information I want, so there are plenty of resources to reference. I bookmark this site and will find your posts frequently in the future. Thanks again ^^

 5. Am si floare si fruct ,au crescut frumos , dar nu a inflorit niciodata si nici cea care face fructe nu a facut .

  1. si eu am cumparat anul trecut in primavara o planta mica de la kaufland am pus-o in ghiveci si a crescut cam 1m si iarna am tinut-o camera la fereastra Anul acesta au crescut multe crengute si foarte lungi si frunze mari.La fiecare frunza apare o floare care dupa 2 saptamani infloreste si tine o zi apoi se inchide si pe pistil bobul acel mic creste in diametru pana ajunge cat o mandarina.Acesta este fructul

Comments are closed.