Gălbeneau, floarea preferată a Fecioarei Maria

Gălbeneaua este o plantă anuala, nu răsare în fiecare an din aceeași rădăcină. A fost cunoscută încă din timpul romanilor, denumirea ei științifică împrumută numele calendarului roman – calendele – și ne indică faptul că înflorește aproape pe tot parcursul anului.

galbenea

O veche legendă din Anglia amintește de gălbenele ca fiind florile preferate ale Fecioarei Maria, care îi plăcea să și le înpletească în păr , de aici și denumirea populară în engleza ”marigold” adică aurul Mariei.

Cu florile sale de un galben-portocaliu viu colorat, crescând în masive dese și înflorind tot timpul anului (dacă îi sunt culese florile la timp), este foarte prezentă în spațiile verzi, ca plantă decorativă.

galbenea 1

Ca un fapt divers, gălbeneaua este o plantă cunoscută mai ales pentru proprietățile sale medicinale. Din acest punct de vedere prezintă un mare interes pentru dermatologie și ginecologie. În anul 1995 a fost declarată planta medicială a anului, iar apoi a fost promovată în întreaga lume ca o alternativă la medicina tradițională. De asemenea, planta este folosită și ca plantă industrială, fiind o bună înlocuitoare a șofranului.

Aceste flori galbene sunt utilizate de secole în medicină, iar în mod tradiţional acestea serveau pentru tratamentele contra eczemelor, gastritei, arsurilor pielii, a rănilor şi cicatricilor, a crampelor abdominale şi a muşcăturilor de insecte.

 

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *