Despre sensibilitatea mea față de hanuri și conace v-am mai povestit. Astăzi am descoperit alt han, de data asta în Bucovina.
Hanul Voievozilor este locul unde se dă viață tradițiilor și amintirilor scrise și nescrise, aducând aminte de legende pe care călătorul invitat să le asculte cu siguranță caută să le descopere. Aşezat departe de zgomotul marilor oraşe în văile dintre două sate bucovinene, renumite pentru tradiţia şi harnicia gospodarilor, hanul vine să ofere drumeţului adăpost, hrană şi veselie. Facilităţile de cazare sunt completate cu un mini parc zoo, cu 10 cai, ponei şi 2 măgăruşi, porcuşori vietnamezi, iepuraşi, fazani, găini, curci, etc. Pentru plăcerea de a face echitaţie şi pentru libertatea de a te plimba prin natură, hanul pune la dipoziţia vizitatorilor o suprafaţă de 10 ha, pe care sunt plantate peste 50.000 de foioase şi conifere.
Cine a dat viață acestui han? Povestea am aflat-o de aici.
Un cuplu minunat, un el și o ea, dar nu oricine, ci Adi și Lia Popescu, ea, bănățeancă autentică, din Timișoara, el, bucovinean de origine, timișorean, o cale lungă din viață, prin căsătorie. Au avut, la Timișoara, o micuță fabrică de pantofi. Au avut succes o perioadă, dar la un moment dat, asta nu a mai mers. Ei însă, au mers mai departe. Au plecat în Bucovina, au cumpărat câteva hectare de pământ, au plantat, în fiecare an câte 10 000 de arbori, au făcut mai întâi o pădure, la Horodnicul de Sus… căci erau lângă Horodnicul de Jos și le trebuiau un … nume. L-au primit. Apoi, au ridicat pensiunea, au făcut o grădină interioară de vis, în care stai și uiți de lume… Totul este autentic, totul se face din mâna a 25 de oameni, care lucrează aici. Porcii de mangaliță (fără colesterol!) aleargă toată ziua prin pădurea împrejmuită, dar recunosc, precum niște animale dresate, sunetul porumbului pe fundul vasului special, aud muzica porumbului de la mare distanță. În seră, cu îngrășământ natural, toate bunătățile pământiului: roșii, ardei, castraveți, ceapa verde, dar și căpșunile coapte, mari, zemoase…Vrei dulceață de casă? Pâine bună de casă, lipie bucovineană? Vrei un duș bun, fierbinte? Dar o țuică de casă? Toate, cu zâmbetul pe bune, pe fața de masă albă, scrobită, ca cea din lada bunicii. Mai au porumbei călători, dresați pentru concursuri pe care nu le înțelegem, cai, mânji și măgari, la propriu!
Casa lor este bucuria călătorului.
Hanul Voievozilor, cu arhitectura sa modernă, este ușor de remarcat pe drumul DN2E între Sucevița-Putna, la ieșirea din localitatea Horodnic de Sus. La parter este situat restaurantul hanului, cu maxim 200 de locuri la mese. Culoarea albă dominantă și maroul lambriului, combinate cu obiecte simple, atrag plăcut privirea clienților din restaurant.
La etajul I sunt 8 camere. Trei camere matrimoniale și cinci camere cu două paturi în formă tradițională cu mobilier masiv din lemn. Toate camerele dispun de grup sanitar propriu având cabine de duș. Mansarda este un loc mai retras din han fiind compusă dintr-un hol și două apartamente.
Adrian şi Lia Popescu, managerii Hanului Voievozilor în colaborare cu Primăria comunei Horodnicu de Sus organizează din anul 2011, în fiecare mai, o Expoziţie Târg de Cai Semi-Grei. Scopul manifestării este prezentarea şi promovarea activităţii crescătorilor de cai. Cu ocazia târgului are loc şi o serbare câmpenească, unde sunt servite produse culinare tradiţionale. Târgul a început să ia o anvergură enormă, anul trecul numărul participanţilor s-a ridicat la șase milioane. În programul târgului sunt expuşi cai de rasă, cai de tracţiune şi ponei. În cadrul târgului se fac licitaţii şi vânzări. În spatele târgului este multă muncă de organizare, necesită multă implicare şi mobilizare din partea poliţiei, salvării, asistenţei veterinare, etc. Este un târg, cu reguli stricte de participare. Participanţii au de prezentat certificatul de sănătate al calul, după care se pot înscrie la unul dintre programele de tracţiune, paradă, călărie, etc.
Pe lângă târgul anual de cai, Hanul Voievozilor împreună cu clubul Cai de Legendă organizează concursuri de anduranţă. Terenul liber de lângă Hanul Voievozilor este cuprins în fiecare an de iubitorii cailor, veniţi de la cluburi ecvestre de renume. De obicei Finala Campionatului Naţional de Anduranţă are loc aici, competiţie la care se înscriu echipe din întreaga ţară (Miercurea Ciuc, Cluj, Bistriţa, Satu Mare, Suceava, etc.). Competiţiile se desfăşoară pe distanţe de la 30 km la 80 km.
sursa: Hanul Voievozilor, Magazin de echitatie
tarancutaurbana@gmail.com
It might be my Preliminary visit into the website, And that i am amazingly amazed With all the short article articles that you just provide. Give ample awareness for me. Thanks for sharing handy substance. I will probably be back again all over again for the more amazing post. pgslot
เว็บตรงแตกง่าย
Triumph! It may be One of the most useful weblogs We now have ever face on the topic. Excellent aspects! I’m also an authority On this subject matter so I’m able to absolutely grasp your effort definitely properly. Thanks for the large assistance. pg betflix
Thanks a lot for sharing this with all of us you actually know what you are talking about betflix slot .
Kindly also visit my web site slot online .