Odată cu sosirea verii și implicit a temperaturilor crescute este foarte important să fim atenți la hidratare. Căldura face ca organismul nostru să elimine o cantitate mai mare de lichide prin transpirație, cantitate pe care trebuie să o compensăm în principal prin creșterea consumului de apă.
Recent am participat la un seminar „Cum să ne păstrăm sănătatea pe timpul verii”, organizat de dr Ruxandra Constantina, medic specialist medicina de familie. În cadrul seminarului s-a discutat despre hidratarea optimă din zilele caniculare și importanta suplimentelor naturale în sezonul estival.
Vara putem să mâncăm foarte multe produse proaspete, cum sunt fructele sau legumele în forma lor brută sau chiar și cele procesate, cum ar fi sucurile naturale, supele sau cremele. Toate acestea ne mențin hidratați și îmbogățesc conținutul organismului de fibre, vitamine, oligoelemente și antioxidanți.
Putem consuma și sucuri naturale, preparate în casă, din fructe proaspete, care ne răcoresc (suc lămâie, de portocale, de grapefruit, cu puțină miere și apă plată sau carbogazoasă) sau suc rodie, de struguri, de pepene. Benefic este și sucul de cătină, bogat în betacaroten, care ne oferă în plus o protecție contra radiațiilor UV.
Cele mai bune lichide pentru zilele caniculare sunt reprezentate de: apă, limonadă, socată, ceaiurile (asiatice, medicinale) preparate în casă, sucurile naturale de fructe.
Sa nu uitam ca alcoolul, cafeaua, băuturile dulci din comerț, băuturile carbogazoase ne satisfac doar pe moment setea, în realitate, ele accentuează deshidratarea.
Dr Ruxandra Constantina: ”Ceaiul verde, ceaiul alb, ceaiul negru, ne hidratează și, în același timp, grație compoziției lor, au efecte tonice și energizante asupra sistemului nervos, înlătură oboseala fizică și psihică; sunt o sursă bogată de antioxidanți vara ne apără de radiațiile UV, foarte puternice pe timpul verii; tot efecte energizante au și ceaiurile de guarana, de mate.
Ceaiurile de fructe (fructe de pădure, căpșuni și fragi, afine, zmeură, coacăze, mure, cătină, lămâi, mandarine, portocale, caise sau fructe exotice) sunt tonice, vitaminizante, energizante și foarte plăcute la gust, motiv pentru care sunt o sursa de hidratare ideala pentru zilele caniculare. Pot fi consumate și de către copii, de-a lungul întregii zile”.
Este bine ca lichidele pe care le consumăm (apa, ceaiuri, sucuri) să fie la temperatura camerei.
Dr Ruxandra Constantina consideră falsă impresia că un lichid rece ne răcorește. ”Cu cât lichidul pe care îl bem este mai rece, cu atât organismul nostru consumă mai multă energie pentru a restabili echilibrul între temperatura băuturii și cea a corpului nostru, deci va elibera mai multă căldura; în plus, consumul excesiv de băuturi reci poate determina vasoconstricția, deci senzația va fi de încălzire, și nu de răcorire”.
Lichidele foarte reci acționează negativ și asupra faringelui, laringelui și produc inflamații la acest nivel; favorizează apariția constipației.
O problema mult dezbătută este reprezentată de necesitatea administrării de vitamine și minerale pe timpul verii!
DA, avem nevoie de suplimente ce conțin vitamine și minerale, dar din surse naturale, fără să conțină conservanți și coloranți artificiali.
Deși mulți pun un semn de egalitate între vitamina C sintetică și cea naturală, asa cum se găsește în natură, în plante, diferența este enormă.
La nivelul pielii, stimulează sinteza de colagen și elastina deci ajută la menținerea fermității și elasticității pielii și la regenerarea celulelor acesteia, previne apariția ridurilor.
Aici, dr Ruxandra Constantina vorbește despre vitamina C naturală extrasă din citrice, cu eliberare prelungită, pe care o recomandă în doza de 1-2 cps/zi VITABIOTICS !
Cine ar trebui sa o consume ? Toți cei care trăiesc în medii poluate, cei care se expun la soare (o expunere la soare de 10-15 minute generează radicali liberi) și, bineînțeles, cei care fumează!
Dr Ruxandra Constantina: ”Știm că vitamina D3 (colecalciferol) este sintetizată la nivelul pielii sub acțiunea razelor ultraviolete; această sinteză scade dacă folosim creme de protecție solară; scade la persoanele vârstnice (modificările în structura pielii prin îmbătrânire determină scăderea sintezei de vitamina D) și la persoanele cu ten închis (nivelul crescut de melanina determină scăderea sintezei de vitamina D”.
Preparatul OSTEOCARE, cunoscut și apreciat pe piața românească, conține un amestec de minerale (calciu din surse naturale, magneziu, bor, mangan, zinc, seleniu), plus vit D3 ce au rolul de a optimiza absorbția calciului și magneziului în organism, de a fixa calciul în oase, de a favoriza formarea celulei osoase.
tarancutaurbana@gmail.com
บาคาร่าออนไลน์
Pretty portion of content. I simply stumbled upon your website and in accession capital to
assert that I get in fact enjoyed account your blog posts.
Any way I’ll be subscribing in your augment and even I fulfillment you access constantly rapidly.
Buy diabetes meds with Bitcoin and make the feds mad Order diabetes medication without
a doctor’s note
Buy diabetes medication online without a prescription – fast and easy.
Just what I need! Buy insulin online without prescription
Terrific article! That is the type of information that
should be shared around the net. Shame on Google for not positioning this submit upper!
Come on over and seek advice from my web site
. Thank you =)
You’ve outdone oneself this time. It might be the easiest, most transient step by step details that I have Anytime witnessed. สมัครslotpg