Ia românească la un pas să fie înscrisă în patrimoniul UNESCO

Ia, parte a portului popular românesc, a fost creată şi finisată pe parcursul a mai multe secole în spațiul românesc, cu specific în funcție de zonele geografice. Ia oferă femeii simple sau sofisticate un plus de feminitate şi de autenticitate. În mod tradițional, ia se croia dintr-o singură bucată de pânză, avea formă de cruce, iar materialele folosite erau bumbacul sau borangicul. Cusăturile de pe ie, broderia, se făceau cu ață vopsită natural cu plante. În funcție de regiunea țării, anumite modele și culori sunt specifice. Cu siguranță că cea mai celebră promotoare a iei este regina Maria, englezoaica îndrăgostită de portul popular românesc, cu care apare în numeroase fotografii ale epocii.
regina-maria
Regina Maria

Din in sau borangic, ia românească a cucerit lumea. Lăzile de zestre ale bunicilor ascund comori nebănuite. În toate găsim și câte o ie, purtată cu mândrie la hora, în zi de sărbătoare. Fiecare regiune a țării are modelul ei.

 

ie

Ziua de 24 iunie a devenit în 2013 ziua internațională a iei. Alegerea datei nu e întâmplătoare deoarece noaptea dintre 23 și 24 iunie este noaptea sânzienelor, adesea reprezentate în imaginarul românesc ca fiind niște tinere frumoase, despletite, purtând ii. După ziua iei, 24 iunie – sărbătorită anul acesta pentru al treilea an consecutiv, după petiţia online pentru introducerea iei în patrimoniul UNESCO, acum a venit rândul parlamentarilor să facă toate demersurile necesare ca acest demers să se şi finalizeze.

“Am încredere că vom avea o colaborare la fel de reușită cu domnul Cioroianu, așa cum a fost și cea cu domnul Nicolae Manolescu, predecesorul său la UNESCO. Din primele discuții și domnul Cioroianu susține poziția noastră privind promovarea iei românești pe Lista patrimoniului cultural”, este de părere senatorul Constantin Traian Igaș, președinte al Comisiei pentru relația cu UNESCO.

Parlamentarii din Comisia UNESCO lucrează în prezent la declararea acesteia ca patrimoniu cultural mondial.  Pentru că acest obiect este unic în lume, numai noi, românii, avem aşa ceva,  iniţiatorul acestui demers, senatorul Constantin Popa consideră că ”pentru asta este normal să ne protejăm bunul naţional şi să-l declarăm bun mondial”.

ghenea-1024x689
Celebrul manechin-actriță Mădălina Ghenea, care a jucat în filmul “Youth / Tinerețe”, alături de actori de Oscar, precum Jane Fonda, Michael Caine și Rachel Weisz, a apărut, pe covorul roșu de la Cannes, îmbrăcată în ie albă, cu motive cusute cu negru.

O ie valoroasă n-o vei găsi la bazarul din piață. E drept, o ie este destul de scumpă, dar merită să ai un astfel de obiect vestimentar. Câteva modele superbe puteți găsi și la Art&Craft. Aici puteti gasi o gamă variată de ii autentice și unicate, pe care le puteți purta indiferent de ocazie și care, cu siguranță, vă vor înfrumuseța garderoba.

unnamed

 

unnamed (1)

Echipa de Achiziții de la Art&Craft merge personal prin ţară pe la Tismana, Breaza, Câmpina, Moldova şi aduce de acolo ii autentice, direct de la femeile care le lucrează. Iile sunt realizate manual, broderiile sunt foarte bogate şi au diferite semnificaţii şi realizarea unei ii poate dura chiar şi o lună. Toate iile sunt însoţite de certificate de autenticitate.

Cămășa tradițională românească ar fi al treilea produs înscris în patrimoniul UNESCO. Celelalte sunt „Doina” – o specie a literaturii populare inclusă pe lista patrimoniului cultural UNESCO în octombrie 2009, iar dansul românesc „Căluşul” , în noiembrie 2005.

 

8 thoughts on “Ia românească la un pas să fie înscrisă în patrimoniul UNESCO

Comments are closed.