Ibricul de aramă. Cine nu are să-și cumpere

Ai primit de la bunica un ibric de aramă? Secretul unui gust veritabil al cafelei îl găseşti în folosirea tradiţionalului ibric de aramă. Există și un secret: Cafeaua la ibric este “cheia longevitatii”. Două lucruri trebuie să știi despre acest ibric. Cum să-l cureți si cum să faci o cafea bună în el.

ibric arama

 

ibrice 5

Ai încercat până acum să o cureți cu metodele obișnuite ibricul de aramă? Am un pont. Îl poți curăța în maxim 60 de secunde doar cu ajutorul a 200-300 ml de oțet și puțină sare măruntă de bucătărie, de preferabil iodată.

Cum se procedează? Se toarnă oțet pe spatele vasului, apoi se pune sare până se acoperă stratul de oțet, se toarnă din nou oțet până se acoperă stratul de sare și se lasă 10-20 de secunde. Apoi se pune oțet pe un burete obișnuit de bucătărie și se trece la treabă. Rezultatul este într-adevăr formidabil. Vei avea un ibric nou.

Rețeta ca mai bună pentru cafeaua la ibric de aramă vine de la Gheorghe Florescu, cel mai mare cafegiu din Romania.

“Se ia ibricul. Un ibric de aramă, neapărat. Se măsoară apa cu ceaşca din care se bea cafeaua. O ceaşcă, două, dacă e o cafea pentru două persoane. Domnul trebuie să o facă, doamna trebuie să o bea. Se pune apa la fiert. Dacă o beţi cu zahăr, se pune o linguriţă rasă de zahăr în apa rece. Dacă nu se bea cu zahăr, ci cu miere, atunci mierea se pune la sfârşit. Se pune apa la fiert. Când apa devine călduţă, călâie, ca de pâine, se pune cafeaua. Două linguriţe cu vârf pentru fiecare ceaşcă. Această ceaşcă de cafea nu trebuie să fie nici prea mică, nici prea mare, să aibă cam 50 de ml. Să nu fie o stacană. Când cafeaua fierbe, aşteptaţi să devină fiertura mai vârtoasă, dar nu neapărat să dea în clocot. Atunci se mai ia o linguriţă, cam jumătate de linguriţă de cafea şi se presară ca o ploaie, aşa cum ai pune zahăr pudră peste prăjitură. Acea jumătate de linguriţă dă aroma cafelei, nu mai fierbe. Se face un caimac extraordinar. Puneţi o linguriţă sau două de caimac în fiecare ceaşcă şi lăsaţi să fiarbă în continuare apa“.

Gheorghe Florescu (n. 1944) a învăţat meşteşugul pregătirii cafelei de la Avedis Carabelaian, unul dintre celebrii cafegii armeni care mai existau în Bucureşti la sfârşitul anilor ’60. Devine el însuşi cafegiu şi totodată şef al magazinului de cafea şi delicatese unde avea drept clienţi mari literaţi, actori sau medici bucureşteni, dar şi personaje importante din Securitate şi Miliţie ori alţi privilegiaţi ai regimului.

14 thoughts on “Ibricul de aramă. Cine nu are să-și cumpere

  1. Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any
    widgets I could add to my blog that automatically tweet
    my newest twitter updates. I’ve been looking for a plug-in like this for quite some time and was hoping maybe you would have some experience with
    something like this. Please let me know if you run into anything.
    I truly enjoy reading your blog and I look forward to your new updates.

  2. Great post. I used to be checking continuously this weblog and
    I’m impressed! Very helpful info specifically the last phase 🙂 I maintain such info
    a lot. I was looking for this particular info for a
    very long time. Thanks and good luck.

  3. Thank you for any other fantastic article.

    Where else may just anybody get that kind of information in such a perfect manner of writing?
    I’ve a presentation next week, and I am at the search for such information.

  4. I’m not sure why but this website is loading
    extremely slow for me. Is anyone else having
    this problem or is it a problem on my end? I’ll check back later
    on and see if the problem still exists.

  5. Heya great blog! Does running a blog similar to this require a large amount of
    work? I have very little knowledge of programming but I was
    hoping to start my own blog soon. Anyway, if you have any ideas or tips for new blog owners please
    share. I know this is off topic but I just needed to ask.
    Appreciate it!

  6. Pingback: uh gay dating

Comments are closed.