Menu

În Cazanele Dunării a înflorit laleaua galbenă, unică în lume

Poiana Narciselor este cea mai mare rezervaţie naturală de narcise din Europa. Sunt sigură că aţi auzit de ea. Dar de rezervaţia de lalele galbene de la Cazanele Dunării? În aceste zile, lalelele galbene tocmai au înflorit.

Laleaua galbenă, specie endemică unică în lume care s-a înmulțit spontan numai pe versanții muntoși din sud-vestul țării, a devenit o atracție pentru sutele de turiști care ajung la pensiunile din Clisura Dunării.

5

 

„Laleaua poate fi observată numai de la bordul ambarcațiunilor. Fiindcă zona este foarte abruptă ea nu poate fi culeasă de iubitorii de flori. Acest lucru ne și bucură, fiindcă astfel este protejată și nu va fi pusă în pericol de dispariție”, a precizat Marian Jiplea, directorul rezervației Cazanele Dunării a Parcului Natural Porțile de Fier.

Acesta a arătat că această specie este protejată prin Convenția de la Berna din 19 septembrie 1979 și prin Ordonanța de Urgență nr. 57/2007 privind regimul ariilor naționale care trebuie conservate.

lalele de cazane

 

IMG_4122

„Pentru prima oară laleaua galbenă din Cazane a fost menționată documentar în anul 1884 de botanistul ungur Vincze von Borbas în Foaia Asociațiunii Transilvania, iar în literatura de specialitate în anul 1994”, a mai afirmat Jiplea.

El a mai adăugat că în legătură cu tulipa hungarica circulă și o legendă potrivit căreia demult o fetiță a fost maltratată de mama vitregă izgonită de acasă pe aceste tărâmuri, și atât de mult a plâns fetița ajunsă în această zonă, încât lacrimile ei s-au transformat în lujere de lalea galbenă.

Sursa: Agerpres

Foto: www.cazaneledunarii.com,fotogrossomodo.blogspot.com

No comments

Lasă un răspuns

Tarancuta Urbana

Facebook
Pinterest
Instagram