Indigestie la câine | Probleme digestive

Ca și în cazul oamenilor, şi câinii se pot confrunta cu indigestia. Aceasta nu este o afecțiune digestivă în sine, ci un disconfort sau durere la nivelul stomacului și o senzație de sațietate, deși patrupedul tău abia a început să mănânce.

Orice câine este pofticios și gurmand. Mulți oameni cred că sistemul digestiv al câinilor este mai robust și mai rezistent decât cel uman, ceea ce ar putea fi complet greșit. Fiecare organism reacționează în felul lui. Indigestia nu este o boală în sine, ci un disconfort gastric cauzat de hrana nepotrivită, în exces sau de faptul că i-ai dat patrupedului tău același tip de alimente, timp îndelungat. De aceea, trebuie să ştim că nu orice mancare caini este potrivită rasei, vârstei și taliei lui. Totodată, indigestia poate avea manifestări ocazionale sau frecvente, caz în care poate fi vorba despre indigestie cronică ori despre o afecțiune digestivă.  

În general, indigestia la câini poate avea trei cauze:

Hiperaciditate gastrică.  La fel ca la oameni, stomacul câinelui secretă acid gastric, pentru a dizolva bolul alimentar și a-l diviza în nutrienți și resturi de care organismul nu are nevoie, dar și pentru a ajuta în întregul proces de digestie; indigestia cățelului tău poate să apară în momentul în care stomacul lui secretă acid gastric în exces.

Inflamarea stomacului. Gastrita poate duce la contracții musculare anormale, ce au ca rezultat vărsăturile.

Inflamarea intestinului.  Gastroenterita este o inflamație a mucoasei intestinului subțire, ceea ce duce la contracții musculare care grăbesc procesul de digestie, astfel că fluidele nu mai au timp să fie absorbite de intestin; se produce diareea. 

De cele mai multe ori, indigestia la câini poate fi tratată foarte ușor, pentru că, frecvent, ea este rezultatul unui exces alimentar, al faptului că patrupedul a mâncat repede și cu poftă.

Totodată, vărsăturile sau diareea pot duce la deshidratarea câinelui.

Este foarte important de unde cumpărăm mâncarea câinelui nostru. Dacă nu ai timp să mergi la cumpărături, poţi vedea toate sortimentele la un petshop online.

Ca măsuri preventive ce pot fi luate, pentru ca prietenul tău necuvântător să aibă o digestie sunt dieta echilibrată – o dietă bogată în alimente cu aciditate scăzută poate contribui la o digestie mai ușoară, alimente din dieta umană –cum ar fi legumele albe, puiul fiert (fără pieliță), cartofii dulci, fierți (fără coajă), broccoli, dovleac, orez, şi frecvența meselor – încearcă să nu îi pui toată mâncarea odată în bol, ci împarte-o în câteva porții mai mici, pe care să i le dai pe parcursul unei zile.

24 thoughts on “Indigestie la câine | Probleme digestive

  1. I’m extremely inspired with your writing abilities and also with the layout to your weblog.
    Is that this a paid topic or did you customize
    it your self? Anyway stay up the nice quality writing, it is
    rare to look a nice weblog like this one these days..

Comments are closed.