Insula Eternei Primăveri se întoarce în Portugalia

 

lisbon-HERO3

Când vezi o astfel de fotografie din Lisabona la ce te gândești. În prima fază ai zice vacanță. Da, de acord cu tine. Eu aș zice expoziție, o expoziție de pictură. Da, tocmai în Portugalia.

85174800_86845600_29067200

Expoziția Insula Eternei Primăveri se întoarce în Portugalia. Institutul Cultural Român din Lisabona și Contemporanii anunță deschiderea expoziției de pictură Insula Eternei Primăveri. Când? Miercuri, 29 iulie 2015, ora 19:00, la sediul ICRL, Rua do Barão nº 8-10, Lisabona.

Expoziția, rod al taberei de creație din Madeira organizată în cadrul proiectului Contemporanii în luna martie 2014, va reuni un fond de 30 de lucrări pictură semnate de șase artiști, nume definitorii pentru contextul cultural românesc și internațional: Dorin Coltofeanu, Teodora Coltofean, Ion Grigorescu, Ruxandra Grigorescu, Christian Paraschiv, Mihai Sârbulescu. Expoziția “Insula Eternei Primăveri” va fi deschisă de Radu Boroianu, Președintele Institutului Cultural Român, Daniel Perdigao, Reprezentantul Institului Camoes din București și Maria Pașc, curatorul expoziției.

unnamed (1)

 

image-2014-07-11-17655026-56-insula-eternei-primaveri
(…) Când am aflat că există o asociație care se numește Făuritori, și un proiect care se numește Contemporanii (….) am realizat că acestea corespund unor nevoi ale noastre: am avea nevoie ca făuritorii adevărați să fie luați în seamă, am avea nevoie să ne dăm seama ce contemporani avem. Această expoziție mă convinge că asociația, proiectul Contemporanii, că Maria Pașc, împreună cu toți colaboratorii ei, își doresc să facă ceva, iar acel ceva începe să se simtă. (….) – Radu Boroianu, cuvinte rostite în cadrul discursului de deschidere al expoziției “Insula Eternei Primăveri” 17 iulie 2014, Biblioteca Națională a României.

 

Tot în Portugalia în perioada 30 iulie – 07 august 2015, are loc Festivalului Florilor din mica localitate Redondo, Portugalia.

my-own-portugal_box-portugal-em-flor_redondo2
Pe toată durata Festivalului Florilor străzile orașului Redondo sunt în sărbătoare. Este un eveniment bienal de bază populară, a cărei tradiție datează din secolul al XIX-lea și are la bază decorarea străzilor Redondo cu obiecte produse din hârtie colorată.

Cu acest prilej se va desfășura, în cadrul proiectului Contemporanii, o inedită tabără de creație intitulată Șapte zile la Redondo – un eveniment organizat în parteneriat tot cu Institutul Cultural Român și cu sprijinul Ministerului Culturii, în calitate de co-finanțator.

Primaria din Redondo va găzdui, în cadrul programului Centrului Cultural al Municipalității Redondo, șapte pictori români: Florin Ciubotaru, Dorin Coltofeanu, Teodora Coltofean, Sorin Iosub, Elisabeth Ochsenfeld, Christian Paraschiv, Mihai Sârbulescu, alături de scriitoarea de orgine română Veronica Kirchner.

unnamed

Lucrările realizate pe parcursul acestei tabere vor fi expuse la data de 6 august, în cadrul unui happening, în spațiul expozițional al Centrul Cultural al Municipalității din Redondo, urmând ca apoi, în prima parte a anului 2016, să fie prezentate într-o expoziție la București. Cu ocazia expoziției va fi lansat și catalogul dedicat taberei de creație, ce va reuni lucrările de pictură, fotografiile realizate pe parcursul taberei și textul documentar.

 

________________________________

Contemporanii este un proiect inițiat și derulat de Asociația Făuritori care își propune valorizarea culturii românesti actuale prin favorizarea actului de creație, abordat într-o perspectivă unitară cu creatorul. Proiectul Contemporanii are ca obiectiv organizarea şi susţinerea de activităţi artistice şi socioculturale: schimburi culturale internaţionale, tabere de pictură, expoziţii, pentru educarea sensibilităţii estetice a publicului.

4 thoughts on “Insula Eternei Primăveri se întoarce în Portugalia

Comments are closed.