Investigaţiile la timp ne pot salva viaţa

În Romania, 80% din cancerele de sân sunt diagnosticate în fază avansată, stadiu în care tratamentul nu poate aduce vindecarea, ci doar prelungirea supravieţuirii. Doar în maxim 20 % din cazurile de cancer de sân – cancer de sân precoce – tratamentul poate obţine vindecarea.

Autopalparea sânilor este cea mai utilă şi cea mai ieftină formă de diagnostic precoce al bolilor de sân şi de prevenţie a formelor avansate de cancer de sân. Doar 1 din 10 femei fac periodic autopalparea sânilor,  şi doar 1 din 20 o face corect.

Mastectomia este o intervenție chirurgicală prin care poți trata cancerul sau chiar preveni apariția acestei afecțiuni.

Simona Filip, medic primar în chirurgie generală, cu competență în chirurgie oncologică, ne oferă mai multe detalii despre particularitățile acestei proceduri medicale. „Ultimii ani au adus o serie de progrese în tratamentul împotriva cancerului de sân. Alături de chimioterapie, radioterapie, terapie hormonală și chirurgie conservatoare, se remarcă tot mai des opțiunea pentru mastectomie”.

Este important de spus că semnele cancerului de sân apar când afecţiunea este deja instalată. Aşadar, când vorbim despre cancerului de sân simptome, primul simptom observat de majoritatea femeilor, este un nodul sau o zonă unde densitatea tesutului creşte. 

foto: Regina Maria

Cancer la sân și ce simptome are?

Dr. Isabela Botea, Medic specialist Radiologie – imagistică medicală, ne explică totul despre simptome și tratament., dar şi care sunt 4 dintre semnele ce pot indica o astfel de afecțiune și de ce ecografia mamară și mamografia se numără printre cele mai importante 5 investigații în cancerul la sân

Nu există o gamă foarte largă de simptome, aceasta fiind și cauza depistării cancerului mamar când apar deja metastaze. Totuși, pot fi identificate câteva semne, cum ar fi: • modificări cutanate locale – roșeață, piele cu aspect de coajă de portocală; • modificări în zona areolei mamare; • retracții ale mamelonului; • noduli palpabili, ficși, nedureroși.

Mastectomia reprezintă operațiunea de înlăturare pe cale chirurgicală a unuia sau a ambilor sâni. Aceasta se realizează pentru a trata cancerul de sân, dar există și situații în care femeile în cazurile cărora se constată un risc major de a dezvolta cancer de sân aleg să facă operația, la recomandarea medicului, în scop profilactic, pentru prevenirea bolii. „În ciuda părerii general răspândite, există și unii bărbați care sunt nevoiți să apeleze la această procedură chirurgicală. Importanța opțiunilor terapeutice este mare, mai ales din punctul de vedere al efectului psihologic pe care îl poate avea îndepărtarea sânului, organ simbol al feminității. Dacă tratamentul chirurgical conservator al sânului implică îndepărtarea țesutului canceros, fără a renunța total la sân, mastectomia îndepărtează nu doar organul, ci și mamelonul, respectiv areola”, a mai declarat Simona Filip, medic primar în chirurgie generală.

Operația este precedată de tehnica preoperatorie prin care sunt marcați nodulii mamari nepalpabili, cu indicație de intervenție chirurgicală. Ulterior, pacienta are posibilitatea de a urma procedura de reconstrucție de sân, imediat sau la distanță. Aceasta are un impact pozitiv asupra încrederii de sine și a calității vieții.

Operația de simetrizare a sânilor va compensa diferențele dintre cele două organe, pentru o îmbunătățire radicală a imaginii fiecăreia dintre femeile afectate de intervenția chirurgicală. Reconstrucția imediată are rezultate mai bune decât cea la distanță, datorită posibilității de a păstra cea mai mare parte a pielii sânului.

10 thoughts on “Investigaţiile la timp ne pot salva viaţa

  1. I was lucky enough to stumble upon this site while surfing the internet and found something very interesting there. I really enjoy reading it. I enjoyed it a lot. Thanks for sharing this wonderful information https://muktivi.com/

  2. Pretty good post. I just stumbled across your weblog and just wanted to say that I really enjoyed browsing your blog posts. Eventually I will subscribe to your feed and I hope you will write again soon https://majornoriter.com/

  3. I’m so happy to find you. I also wrote several articles similar to the theme of your writing. I read your article more interesting because there are similar opinions to mine and some parts that are not. I want to use your writing on my blog. Of course, I will leave you my blog address as https://totoforce.com/

  4. Thank you for any other excellent article.
    The place else may anybody get that type of info in such a perfect way of writing?
    I have a presentation next week, and I’m on the look for such information.

Comments are closed.