Irișii, florile ce dau distincție oricărei grădini

Poartă numele mesagerei zeilor – iris sau stânjenel, care lasă în urmă covoare de flori în toate culorile curcubeului. Delicați și grațioși, irișii dau grădinii un aer romantic, plin de prospețime. Pot pune în valoare orice colț, cu un minim de efort și rezultate spectaculoase. Cuvântul Iris înseamnă Curcubeu. Iris era în mitologia greacă zeiță mesageră a iubirii. În limbajul florilor, irisul înseamnă deci elocvență, comunicare și mesaje.

iris 1

Irisul se remarca prin fragilitate și aspectul elegant. De-a lungul istoriei, aceasta floare a avut valori simbolice diferite – în mitologia gracă, Iris era zeița soarelui, după apariția crestinătății, irisul a fost considerat floarea Fecioarei Maria, iar în Franța a fost primul simbol al regalității.

iris 2

 

iris 4

În funcție de culoare, irișii mai au și alte semnificații: irisul mov este un simbol al înelepciunii și al complimentelor, irisul albastru simbolizează credința și speranța, irisul galben simbolizează pasiunea, iar cel alb reprezintă, bineînțeles, puritatea.

Locul ideal pentru plantarea lor este un colț de grădină aflat în plin soare. Dacă nu ai astfel de condiții, stânjeneii se pot mulțumi și cu un loc semiumbrit, dar există riscul să scadă abundența florilor.

Irisul este o plantă perena din familia iridaceelor. Există 210 specii de iriși, majoritatea fiind destinați plantării în grădină. Irișii sunt plante minunate de grădină, găsindu-se în multe combinații coloristice: albastru și mov, alb și galben, roz și portocaliu, brun și roșu sau chiar negru. Habitatul natural al irișilor este foarte variat: unii cresc în desert, altii în mlaștini, alții în ger, iar mulți dintre ei preferă clima temperată. Perioada de plantare optimă este intre sfarsitul lui iulie si septembrie. Este de preferat sa plantezi irisii astfel incat sa fie expusi la soare, altfel nu vor inflori, si sa fie un pic urcati pe deal, ca apa sa nu stagneze in jurul lor.

iris 5

 

iris 6
Înainte de a planta irișii , fertilizează solul cu materii organice. Irișii pot crește atât din semințe cât și din bulbi.
Bulbii nu trebuie plantați foarte adânc. Dacă solul este greu, trebuie adăugat pietriș în groapă, pentru drenaj.
Irișii înfloresc în fiecare an dacă sunt bine întreținuți. Îndepărtează regulat frunzele uscate, iar apoi, în aprilie și iunie, pune-le îngrășământ. Asigură-te că nu sunt înconjurați de buruieni, acestea rețin umiditatea și anul următor nu vor mai înflori. Pentru a încuraja cea de-a doua înflorire a speciilor de iris ce suportă acest lucru, îndepărtează ușor florile uscate și udă bine plantele pe perioada verii.

iris 7

 

 

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *