Leacuri din grădină

În Grecia ori Roma antică, în străvechile civilizații asiatice, se spunea despre caise că poartă în ele o parte din nectarul zeilor. Mai mult, se credea că oamenii care consumă aceste fructe vor avea un trup tânăr, viguros și o minte ageră până la vârste înaintate. Câteva milenii mai târziu, studiile științifice au confirmat proprietățile acestor fructe.

Caisul (Prunus armeniaca), fiind înrudit cu prunul, cireșul, piersicul și fiind originar din Persia și India, a fost adus în Europa în secolul al IV-lea înainte de Hristos. În lume, sunt cunoscute peste 300 de varietăți de caise, de la cele total lipsite de puf, din Japonia, la caisele cu coaja subțire, care se usucă rapid la soare și care cresc pe solul stâncos din Turcia. La noi, până nu de mult, cele mai populare soiuri au fost celebrele zarzăre, cu coaja pistruiată și bătând spre roșiatic, extrem de parfumate și de dulci precum mierea, mult mai mici decât caisele pe care le găsim astăzi în piețe.

caise

Caisul atinge la maturitate 6-12 metri înălțime, având frunze de un verde deschis. Fructele, caisele, se coc începând cu sfârșitul lunii iunie și până în luna august. Datorită beta-carotenului, au culoarea galben-portocalie. Sunt bogate în vitamine antioxidante (A, B și C), minerale (magneziu, fier, calciu și potasiu), fibre alimentare, pectină, celuloză și sărace în sodiu, grăsimi saturate și colesterol.

Caisele au proprietăți medicinale nebănuit de puternice, de care putem beneficia din plin, dacă știm cum să le consumăm. Se recomandă consumul zilnic a cel puțin 350 de grame de fructe proaspete pentru prevenirea bolilor.

Pigmenții care dau culoarea portocalie caiselor și care au, totodată, și un efect puternic antioxidant, se găsesc exclusiv în caisele proaspete și în cele uscate la soare (sau artificial, dar la temperaturi scăzute) și, într-o măsură ceva mai mică, în cele congelate. Preparate termic la temperaturi de peste 60 de grade Celsius, fructele își pierd efectele terapeutice și nutritive.

caise-uscate

Caisul (Prunus armeniaca), fiind înrudit cu prunul, cireșul, piersicul și fiind originar din Persia și India, a fost adus în Europa în secolul al IV-lea înainte de Hristos. În lume, sunt cunoscute peste 300 de varietăți de caise, de la cele total lipsite de puf, din Japonia, la caisele cu coaja subțire, care se usucă rapid la soare și care cresc pe solul stâncos din Turcia. La noi, până nu de mult, cele mai populare soiuri au fost celebrele zarzăre, cu coaja pistruiată și bătând spre roșiatic, extrem de parfumate și de dulci precum mierea, mult mai mici decât caisele pe care le găsim astăzi în piețe.

Caisul atinge la maturitate 6-12 metri înălțime, având frunze de un verde deschis. Fructele, caisele, se coc începând cu sfârșitul lunii iunie și până în luna august. Datorită beta-carotenului, au culoarea galben-portocalie. Sunt bogate în vitamine antioxidante (A, B și C), minerale (magneziu, fier, calciu și potasiu), fibre alimentare, pectină, celuloză și sărace în sodiu, grăsimi saturate și colesterol.

samburi caisa

Caisele au proprietăți medicinale nebănuit de puternice, de care putem beneficia din plin, dacă știm cum să le consumăm. Se recomandă consumul zilnic a cel puțin 350 de grame de fructe proaspete pentru prevenirea bolilor.

Pigmenții care dau culoarea portocalie caiselor și care au, totodată, și un efect puternic antioxidant, se găsesc exclusiv în caisele proaspete și în cele uscate la soare (sau artificial, dar la temperaturi scăzute) și, într-o măsură ceva mai mică, în cele congelate. Preparate termic la temperaturi de peste 60 de grade Celsius, fructele își pierd efectele terapeutice și nutritive.

sursa: Agerpres

36 thoughts on “Leacuri din grădină

  1. Heya i’m for the first time here. I found this board and I
    find It truly useful & it helped me out much. I hope
    to give something back and aid others like you helped me.

Comments are closed.