Lucerna, o plantă furajeră cu proprietăţi medicinale. Când se seamănă şi se recoltează!

La ce te gândeşti când auzi de lucernă? La hrana animalelor, evident. Numai că trebuie să ştii că, în realitate, lucerna este o plantă medicinală. N-ai ştiut, nu-i aşa? Lucerna este o plantă medicinală, conţine vitamine şi minerale, poate ajuta organismul să fie cât mai sănătos şi este şi un bun diuretic.

Aşadar, nu ţi-ai imaginat că banala lucernă se numără printre secretele terapiei din natură.

 

Numele acestei plante puternice este derivat din termenul arab al-fal-fa, adică „tatăl tuturor alimentelor”. Are frunzele asemănătoare trifoiului şi flori violacee, este originară din vestul Asiei şi din estul Mediteranei, spa­niolii au luat cu ei seminţe de lucernă şi le-au dus în America de Sud în jurul anului 1550.

 

Când se seamănă şi se recoltează lucerna?

 

Lucerna se seamănă primăvara devreme sau la începutul toamnei, aceasta din urmă fiind considerată perioada optimă. Pentru însămânţarea de toamnă, fermierilor le este recomandat să are terenul foarte adânc, la circa 30 cm, mai ales datorită faptului că lucerna este o plantă pivotantă – rădăcina ei se duce în pământ chiar şi un metru.

Indicat este să respecţi recomandările producătorilor de seminţe, contează foarte mult soiul folosit. Culturile de lucernă sunt întâlnite în sud-vestul Moldovei, în Câmpia Dunării și în Dobrogea, dar și în Câmpia Transilvaniei și în centrul Câmpiei Banatului.

Ţara noastră are o tradiţie în cultivarea lucernei, tocmai de aceea avem şi foarte multe soiuri de lucernă. Cele mai cunoscute sunt Fundulea, Luxin, Triumf, Gloria, Teodora, Cezara, Magnat și Primola, acestea fiind şi cele mai rezistente la secetă şi depozitare peste iarnă. În catalogul oficial al soiurilor, România deţine 15 creatii de lucernă, 11 dintre acestea fiind realizate la Institutul de la Fundulea.

 

 

Cultura de lucernă nu este greu de întreţinut. Principalele lucrări de întreținere sunt irigarea și combaterea buruienilor, bolilor și dăunătorilor.

Atenţie!

Lucerna este foarte sensibilă la buruieni în primul an, mai ales în primele faze de vegetație. Cea mai la îndemână este erbicidarea, de aceea este bine să ne asigurăm că am cumpărat seminţe de lucernă de unde trebuie.

 

Despre recoltarea lucernei este bine de ştiut că perioada indicată, cel puţin în primul an de vegetaţie, este perioada cuprinsă între începutul şi mijlocul fazei de înflorire. În anii următori, recoltarea lucernei se poate face chiar mai devreme, adică în momentul îmbobocirii.

Atenţie!

Coasa doi și trei se execută în momentul în care 30-35% din plante sunt înflorite, următoarele coase se vor face la intervale de 32-35 de zile, în ordinea recoltării primei coase. Ultima coasă este bine să aibă loc cu cel puțin o lună înainte de apariția înghețului.

De asemenea după cosire, lucerna trebuie stropită cu insecticid. Nu se aplică mai mult de trei tratamente cu produsul Karate Zeon pe sezon.

 

 

Lucerna, planta furajeră care de fapt este o plantă medicinală

 

Lucerna o poţi consuma sub formă de ceai, tinctură, pulbere sau de tablete, iar din lăstarii ei poţi pregăti salate foarte sănătoase.

  • Detoxifică organismul

Lucerna este un adevărat tonic şi întăritor al sistemului imunitar, de aceea, în prag de vară, poţi bea zilnic o infuzie din 2-3 fire de lucernă proaspătă şi 250 ml apă clocotită. Aceasta îţi stimulează funcţiile ficatului şi îţi purifică sângele.

  • Dizolvă cheagurile de sânge

Lucerna are o cantitate importantă de vitamine care ajută la dizolvarea cheagurilor din sânge şi care previn sângerările abundente.

  • Fortifică oasele şi dantura

Vitaminele B6, E şi D, precum şi calciul, magneziul, fosforul şi potasiul te ajută să ai un sistem osos puternic şi o dantură sănătoasă.

  • Combate gastrita

Dacă ai gastrită sau ulcer, bea un ceai de lucernă după masă. Vitamina U, care se mai găseşte în cantităţi mari şi în varza crudă este cea care dă lucernei efectul de pansament.

  • Tratează infecţiile urinare

Datorită efectului diuretic şi antifebril, infuzia de lucernă te ajută foarte mult dacă suferi de infecţie urinară, inflamaţie a vezicii sau a prostatei.

 

 

 

2 thoughts on “Lucerna, o plantă furajeră cu proprietăţi medicinale. Când se seamănă şi se recoltează!

Comments are closed.