Macul a fost cultivat pentru prima dată acum 5000 de ani şi era considerat simbolul Zeiţei Pământului

Macul roşu (Papaver Rhoeas), cunoscut adesea în popor sub numele de mac iepuresc, mac de grădină sau somnişor, este o plantă erbacee anuală originară din zona Turciei care impresionează prin aspectul petalelor sale. Macul a fost cultivat prima dată acum 5000 de ani şi era considerat simbolul zeiţei pământului şi al lui Ceres, zeita recoltelor. O legendă greacă spune că macul a fost creat de Somnus, zeul somnului pentru a o ajuta pe Ceres, zeiţa recoltelor, care era epuizată după ce-şi căutase fiica rătăcită, neavând putere să dea rod recoltelor de grâu. Macii au ajutat-o să doarmă şi după ce şi-a revenit, grâul a început să crească din nou. De aici credinţa că, prezenţa macilor în lanul de grâu este esenţială pentru recoltă.

93ea6938a596dd17beca887f55f11dfa

Începand cu luna MAI până la sfârşitul lunii iuliei macul roşu poate fi admirat aproape pretutindeni, începând cu zonele însorite ale câmpiei până la altitudini destul de ridicate, în cadrul culturilor de cereale, pe marginea drumului sau în curţile iubitorilor de plante.

22007e92928b9372353105b49cf6911b

Macul roşu este întâlnit sub doua tipuri majore: primul este macul de câmp a cărui apariţie nu este controlată, având caracter spontan, iar al doilea este macul cultivat de către om.

Dacă n-ai timp să mergi la cules de maci să faci un buchet drăguţ pentru un cadou eu am descoperit în Bucureşti o florarie online care face nişte buchete de flori senzaţionale. Nişte oameni drăguţi, cu suflet mare fac acest lucru pentru tine. Culeg maci, fac buchetul, îl fotografiază, îţi trimit fotografia şi apoi trimit buchetul la adresa spusă de tine. În două ore, prin curieri personali buchetul de flori ajunge la adresa dorită, oriunde în ţară.

flori-pasiune-si-delicatete-2548În afară de beneficiile amintite, macul roşu poate înfrumuseţa orice grădină inducând buna dispoziţie. Pentru a avea o grădină decorată cu mulţi maci nu trebuie decât să plantaţi seminţele primăvara sau chiar puţin mai devreme, după ultimul îngheţ.

2b0feb81771b8fca602223deb18db827

Macul de grădină se deosebeşte de macul de câmp prin faptul că este mult mai robust. Are o rădăcină puternică şi lungă de aproximativ 25 de cm şi groasă de un centimetru. Tulpina este consistentă şi poate ajunge pana la 1.5 metri inaltime, uneori fiind ramificată în partea superioară. Frunzele sunt groase şi au forme neregulate. Florile macului de grădină sunt colorate în alb, roz, roşu, violet. Fructul este o capsulă de două sau trei ori mai mare decat o nucă. Întreaga planta conţine un suc lăptos, un latex. Pentru uz medicinal, de la macul de câmp se recoltează (în iunie – iulie) petalele de flori folosite, de altfel, şi în industria farmaceutică.

5 thoughts on “Macul a fost cultivat pentru prima dată acum 5000 de ani şi era considerat simbolul Zeiţei Pământului

  1. I was wondering if you ever considered changing the structure of your website?
    Its very well written; I love what youve got to say.
    But maybe you could a little more in the way of content so people could connect with it better.
    Youve got an awful lot of text for only having one or two pictures.

    Maybe you could space it out better?

Comments are closed.