Magia Sânzienelor şi a iei româneşti. Regina Elisabeta, Regina Maria, Principesa Ileana și Principesa Elena au ales să poarte și să cinstească ia românească de-alungul vremurilor

„Du-te soare, vino lună,/ Sânzienele înbună, Să le crească floarea-floare,/ galbenă, mirositoare, Fetele să o adune, să le aşeze în cunune, Să le prindă-n pălărie,/ struţuri pentru cununie, Boabele să le răstească,/ până-n toamnă să nuntească!”

Sărbătoarea Naşterii Sfântului Ioan Botezatorul, „Cap de vară”, în calendarul popular, pentru că acum soarele ajunge la apogeu, Sânzienele sau, după regiune, Drăgaica. Toate într-o singură zi, 24 iunie.

24 iunie este o zi de sărbătoare, Drăgaica sau Sânzienele, singura celebrare păgână care se regăsește în calendarul creștin ortodox. Deoarece este o dată cu bogate semnificații în tradiția populară, 24 iunie marchează și Ziua Universală a Iei. An de an, românii de pretutindeni sărbătoresc frumusețea și delicatețea acestei cămăși tradiționale, brodată manual cu simboluri magice, aducătoare de belșug, sănătate și noroc.

Flori de ie îți pregătește pentru această dată magică un eveniment deosebit, cu numeroase surprize. 

Ia nu este un simplu obiect vestimentar. Ia reprezintă un fragment de istorie și o adevărată moștenire culturală. Obiceiul coaserii iei a fost transmis din generație în generație, de-a lungul a sute de ani. Detaliile brodate pe pânza albă de in sau borangic vorbesc atât despre traiul simplu, de la sat, cât și despre tradiții adânc înrădăcinate.

Regina-Maria-1
Frumusețea cămășii noastre tradiționale a fost și este apreciată de personalitățile de pretutindeni. Regina Elisabeta, Regina Maria (foto), Principesa Ileana și Principesa Elena au ales să poarte și să cinstească ia românească. În prezent, ia este vedetă și la Hollywood, fiind purtată cu grație de Nicole Kidman, Halle Berry, Emma Stone, Anne Hathaway, Katie Holmes, Emma Watson, Kate Moss, Heidi Klum sau Taylor Swift.

Frumusețea cămășii noastre tradiționale a fost și este apreciată de personalitățile de pretutindeni. Regina Elisabeta, Regina Maria, Principesa Ileana și Principesa Elena au ales să poarte și să cinstească ia românească. În prezent, ia este vedetă și la Hollywood, fiind purtată cu grație de Nicole Kidman, Halle Berry, Emma Stone, Anne Hathaway, Katie Holmes, Emma Watson, Kate Moss, Heidi Klum sau Taylor Swift.

Surprize de Sânziene de la Flori de ie!

Cu ocazia Sânzienelor, o sărbătoare solară, a dragostei, a bucuriei și a fertilității, aducem un omagiu acestei cămăși cu altiță și celebrăm bogăția pe care ne-a oferit-o de-a lungul timpului. Flori de ie a pregătit un eveniment special pentru Ziua Universală a Iei, cu momente deosebite, obiceiuri și tradiții strămoșești readuse în prim plan.

 

Acum îți spunem doar atât: nu trebuie să ratezi evenimentul Flori de ie! În curând îți vom dezvălui mai multe detalii și surprize.

Sânzienele, zâne bune, cu puteri magice

Spre deosebire de iele, care erau considerate a fi spirite rele, Sânzienele sunt spirite benefice, făpturi de lumină și aer, care au puteri binefăcătoare. Sunt cunoscute în tradiția populară și sub numele de Drăgaice, Sfinte, Zâne, Frumoase, Măiastre sau Sânzâiene și, sub diferite denumiri, se regăsesc în folclorul mai multor popoare.

Făpturi solare, cu păr auriu și rochii de abur, se crede că au împrumutat numele sânzienelor, flori de câmp cu miros diafan și plăcut. Se spune că această floare delicată, cu patru petale galbene, dispuse în formă de cruce, este binecuvântată de Dumnezeu.

Drăgaicele veghează asupra oamenilor și îi apără de duhurile rele. Sânzienele sunt cele care aduc fertilitate ogoarelor și tinerelor femei căsătorite, ne apără de suferințe, de boli și de intemperiile naturii, ocrotesc animalele și păsările din ogradă și din păduri, oferă puteri tămăduitoare plantelor și parfum intens florilor.

ilustratie_intro-1000x600

În unele regiuni din țară încă se ține tradiția de Sânziene, când fetele mari culeg flori de sânziene de pe câmp și le împletesc cununi. Mai apoi, fetele le aruncă peste case coronițele. Iar dacă acestea se lovesc sau ajung să se agațe de horn, acest lucru înseamnă că urmează o cununie în cel mai scurt timp. În zorii zilei de 24 iulie băieții se adună în cete și bat satele în lung și în lat cu flori de sânziene la pălării. Tot astăzi se alege Drăgaica. Aceasta este aleasă dintr-un grup de șapte fete. Aleasa trebuie sa fie cea mai cuminte, cea mai frumoasa, dar și cu cea mai bună inimă dintre toate. După ce fata este aleasă, aceasta este împodobită cu spice de grâu în timp ce restul tinerelor se îmbracă în alb. Mai apoi, alaiul pornește prin sat. La răscruci de drumuri fetele fac o horă și încep să cânte voioase.

sursa: florideiei

5 thoughts on “Magia Sânzienelor şi a iei româneşti. Regina Elisabeta, Regina Maria, Principesa Ileana și Principesa Elena au ales să poarte și să cinstească ia românească de-alungul vremurilor

 1. After looking over a few of the blog posts on your site, I
  seriously like your way of writing a blog.
  I bookmarked it to my bookmark webpage list and will be checking back soon. Please visit my website
  as well and let me know how you feel.

 2. Does your website have a contact page? I’m having a tough time locating it but, I’d like to send you an email.
  I’ve got some creative ideas for your blog you
  might be interested in hearing. Either way, great website and I look forward to seeing it grow over time.

Comments are closed.